Κάντε κλικ εδώ για να επισκεφθείτε την αρχική σελίδα του EUFIC
ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Food Risk Communication
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΥΓΕΙΑ & ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Αναλύσεις Καταναλωτών
(Μόνο στα Αγγλικά)
Τροφή για σκέψη
(Μόνο στα Αγγλικά)
Πρωτοβουλίες της ΕΕ
(Μερικώς μεταφρασμένα)
Στο επίκεντρο
Ενεργειακό Ισοζύγιο
Κέντρο Πολυμέσων

Πληρούμε τις προδιαγραφές του κώδικα δεοντολογίας «Health on the Net» (HON) περί αξιόπιστων πληροφοριών υγείας: επιβεβαιώστε Πληρούμε τις προδιαγραφές του κώδικα δεοντολογίας «Health on the Net» (HON) περί αξιόπιστων πληροφοριών υγείας.
επιβεβαιώστε.FOOD TODAY 05/1999

Μια ασφαλής προσέγγιση για το φαγητό σε ανοιχτούς χώρους

Food Today

Οι ζεστές  ημέρες καταφθάνουν και μαζί τους έρχεται ο καιρός για μπάρμπεκιου, πικνίκ και υπαίθριες δραστηριότητες. Αλλά καθώς η θερμοκρασία αυξάνει, αυξάνει και η δραστηριότητα των βακτηρίων που μπορούν να αλλοιώσουν τα τρόφιμά σας.

Εάν είστε έτοιμοι να πάτε στην παραλία, στα βουνά, ή απλώς να χαλαρώσετε στον κήπο σας, σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές από τον καθηγητή F. M. Rombouts, Πρόεδρο του τμήματος της Μικροβιολογίας Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Wageningen στην Ολλανδία, σχετικά με την απόλαυση «αναλλοίωτων» θερινών γευμάτων. Φυσικά, οι συμβουλές αυτές μπορούν να εφαρμοστούν καθόλη τη διάρκεια του έτους, αλλά καθώς έρχονται ηλιόλουστες ημέρες και αρχίζετε να χαλαρώνετε και να διασκεδάζετε, τα βακτήρια μπορεί να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αναλάβουν δράση!

Προετοιμασία του φαγητού

Ο σωστός χειρισμός των τροφίμων πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε μπορεί να αποτρέψει τα προβλήματα. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες των ετικετών, όπως: «Να διατηρείται στο ψυγείο», και να χρησιμοποιείτε τα τρόφιμα μέχρι την ημερομηνία που αναγράφεται στη συσκευασία. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά από τον χειρισμό των εργαλείων ή των ωμών τροφίμων. Καθαρίστε σχολαστικά τις επιφάνειες κοπής με καυτό σαπουνόνερο και μια βούρτσα.

Εάν μαρινάρετε το ωμό κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά, κάντε το σε ένα γυάλινο πιάτο στο ψυγείο, όχι στην επιφάνεια εργασίας. Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μέρος της μαρινάτας σας ως ντιπ ή σάλτσα, βάλτε ένα τμήμα της σε ένα χωριστό δοχείο πριν προσθέσετε σε αυτήν τα ωμά τρόφιμα.

Εάν μαγειρεύετε από πριν κάποιο τρόφιμο, βγάλτε το αμέσως από τον φούρνο μικροκυμάτων ή από την ψησταριά. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, μαγειρέψτε το κρέας κανονικά και έπειτα ψύξτε το γρήγορα για να το θερμάνετε μετά στην ψησταριά. Πάντα να προετοιμάζετε και να αποθηκεύετε τα τρόφιμα στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Μαγείρεμα στην ψησταριά

Μαγειρέψτε μεγάλα κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 60°C για λίγο ψήσιμο και μεγαλύτερη από 70°C για μέτριο ψήσιμο. Εάν μαγειρεύετε ολόκληρα πουλερικά η θερμοκρασία θα πρέπει να φθάσει τους 82°C. Τα ψάρια πρέπει να θρυμματίζονται εύκολα με πιρούνι. Μαγειρέψτε μοσχαρίσια μπιφτέκια στους 71°C και αλεσμένα πουλερικά στους 74°C για να σκοτώσετε όλα τα βακτήρια. Ένα θερμόμετρο κρέατος βοηθά πολύ όταν μαγειρεύουμε στην ψησταριά.

Να θυμάστε πάντα ότι τα τρόφιμα που φαίνονται μαγειρεμένα (ή ακόμα και καμένα) εξωτερικά, μπορεί να μην έχουν μαγειρευτεί πλήρως εσωτερικά! Κόψτε το τρόφιμο για να ελέγξετε ότι είναι καλά μαγειρεμένο. Τα ζουμιά του πρέπει να είναι διαυγή και το κρέας δεν πρέπει να είναι ροζ.

Σερβίρετε αμέσως τα ζεστά, ψημένα στη σχάρα τρόφιμα. Για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση, χρησιμοποιήστε διαφορετικό πιάτο για τα μαγειρεμένα τρόφιμα από αυτό στο οποίο είχατε τα ωμά. Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε διαφορετικά εργαλεία και πετσέτες για τα ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.

Πικνίκ

Για πικνίκ μακριά από το σπίτι, πάρτε μόνο την ποσότητα τροφίμων που θα χρειαστείτε. Ψύξτε επιμελώς όλα τα τρόφιμα που έχετε ετοιμάσει από πριν (όπως σάντουιτς και σαλάτες) και συσκευάστε τα σε ένα φορητό ψυγειάκι μαζί με παγοκύστες για να διατηρηθούν στους 4°C. Θυμηθείτε, τα τρόφιμα που έχουν θερμοκρασία δωματίου δεν θα ψυχθούν στο φορητό ψυγείο, ακόμα κι αν προσθέσετε παγοκύστες. Μόλις φθάσετε στον προορισμό σας, βγάλτε αμέσως από το αυτοκίνητο το φορητό ψυγειάκι με τα τρόφιμα, καθώς η υψηλή θερμοκρασία παρέχει το τέλειο έδαφος ανάπτυξης για τα βακτηρίδια ∙ στη συνέχεια τοποθετήστε το στη σκιά.

Τα τρόφιμα που παραμένουν σε ένα φορητό ψυγείο είναι ασφαλή για κατανάλωση, εάν οι παγοκύστες είναι ακόμα παγωμένες και τα τρόφιμα είναι δροσερά στην αφή. Εντούτοις, σε περίπτωση αμφιβολίας, πετάξτε τα τρόφιμα. Η δοκιμή του τροφίμου δεν θα σας δείξει αν αυτό είναι ασφαλές.

Η ασφάλεια τροφίμων είναι για όλους

Κάθε έτος αναφέρονται πολλές περιπτώσεις τροφογενών ασθενειών. Τα νήπια και οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες ομάδες. Προστατεύστε την οικογένειά σας ακολουθώντας αυτούς τους απλούς κανόνες ∙ θα μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο τροφογενών ασθενειών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ EUFIC
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια & την ποιότητα τροφίμων και την υγεία & τη διατροφή στα μέσα ενημέρωσης, τους επαγγελματίες υγείας και διατροφής, τους εκπαιδευτικούς και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορούν να καταλάβουν οι καταναλωτές.

Διαβάστε περισσότερα
Τελευταία ενημέρωση αυτής της ιστοσελίδας 26/09/2016
Δείτε όλα τα αποτελέσματα αναζήτησης