ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΥΓΕΙΑ & ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
CONSUMER INSIGHTS
(Μόνο στα Αγγλικά)
ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ
(Μόνο στα Αγγλικά)
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ
(Μερικώς μεταφρασμένα)
ΣΤΟ ΕΠΊΚΕΝΤΡΟ
Μέγεθος κειμένου:

Χοληστερόλη : ο καλός, ο κακός και ο μέσος

CholesterolΣυχνά η χοληστερόλη είναι σημαντικό πρόβλημα, και αυτό, ως ένα βαθμό, είναι λογικό, αφού υψηλές τιμές χοληστερόλης στο αίμα αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ένας υγιεινός και ισορροπημένος τρόπος ζωής και μια ισορροπημένη δίαιτα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, αλλά η χοληστερόλη παίζει ακόμα ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας γενικά.

Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία, η οποία, μαζί με τα λίπη και τα έλαια, ανήκει στην οικογένεια των λιποειδών. Είναι απαραίτητη σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού και έχει πολύ σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό των εγκεφαλικών και νευρικών κυττάρων, καθώς και στον σχηματισμό συγκεκριμένων ορμονών. Αν και μερικά τρόφιμα προσφέρουν ήδη σχηματισμένη χοληστερόλη στον οργανισμό, το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης του σώματος παρασκευάζεται από το ήπαρ.

Βάση εκτιμήσεων του Π.Ο.Υ. η μέση τιμή ολικής χοληστερόλης για τους Ευρωπαίους κυμαίνεται στους άνδρες, από 4,5 mmol/l (μιλιμόλ ανά λίτρο) στην Τουρκία ώς 6,2 mmol/l στην Σερβία και το Μαυροβούνιο, ενώ για τις γυναίκες από 4,6 mmol/l στην Τουρκία ώς 6,1 mmol/l στην Νορβηγία. Το συνιστώμενο επίπεδο ολικής χοληστερόλης για τα υγιή άτομα είναι <5,0 mmol/l, ενώ για τα άτομα που έχουν εκδηλώσει κάποια καρδιαγγειακή νόσο, η σύσταση είναι <4,5 mmol/l.

Χοληστερόλη και υγεία

Η αυξημένη τιμή χοληστερόλης πλάσματος (υπερχοληστερολαιμία) αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη.

Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης: αυτή που βρίσκεται στις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (low density lipoprotein (LDL)) και αυτή που βρίσκεται στις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (high density lipoprotein (HDL)).

Η LDL χοληστερόλη, που συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη, μεταφέρει το λίπος περιφερικά σε όλο το σώμα. Τα σωματίδια της είναι μεγάλα, αφρώδη και έχουν μεγάλη τάση προσκόλλησης στα τοιχώματα των αγγείων. Αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η LDL χοληστερόλη προσκολλάται στα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα η διάμετρος των αγγείων να στενεύει (μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση). Οι αλλαγές αυτές, με τη σειρά τους, αυξάνουν την τάση ανάπτυξης θρόμβων στο αίμα. Αν ένας θρόμβος σχηματιστεί και φράξει μια αρτηρία που έχει ήδη στενέψει (θρόμβωση), μπορεί να προκληθεί καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν και η LDL χοληστερόλη συντίθεται κανονικά από τον οργανισμό, μερικοί άνθρωποι συνθέτουν αρκετά μεγάλες ποσότητες. Η δίαιτα μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Η HDL χοληστερόλη, ή αλλιώς «καλή» χοληστερόλη, συλλέγει, «καθαρίζει» το λίπος από την περιφέρεια και το μεταφέρει πάλι πίσω στο ήπαρ. Αυξημένη τιμή HDL χοληστερόλης ισοδυναμεί με μείωση του κινδύνου εναπόθεσης σωματιδίων λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυξημένος λόγος HDL:LDL, δηλαδή αυξημένα επίπεδα HDL ως προς αυτά της LDL χοληστερόλης, προστατεύουν από καρδιαγγειακές ασθένειες. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η βελτίωση της ποιότητας του διαιτητικού λίπους μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης.

Δίαιτα, τρόπος ζωής και χοληστερόλη

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης πλάσματος. Η ισορροπημένη διατροφή, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και τα ικανοποιητικά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, συγκεκριμένα, μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ολικής χοληστερόλης.

Η χοληστερόλη της δίαιτας

Μερικά τρόφιμα (αβγά, συκώτι, εντόσθια, γαρίδες) περιέχουν χοληστερόλη από τη φύση τους (διαιτητική χοληστερόλη). Η χοληστερόλη που υπάρχει στα τρόφιμα, τις περισσότερες φορές, δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης πλάσματος, τόσο όσο ο τύπος του διαιτητικού λίπους. Παρ’ όλα αυτά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι στην αυξημένη διαιτητική πρόσληψη.

Διαιτητικό λίπος

Το διαιτητικό λίπος διακρίνεται σε κορεσμένο και ακόρεστο. Σε γενικές γραμμές, τα περισσότεροι κορεσμένα λιπαρά οξέα αυξάνουν τα επίπεδα της ολικής και της LDL χοληστερόλης. Κορεσμένα λιπαρά υπάρχουν στο βούτυρο, στο λαρδί (και σε τρόφιμα που φτιάχνονται από αυτά τα είδη λιπαρών, όπως γλυκίσματα, κέικ, και μπισκότα), στα προϊόντα κρέατος (σαλάμι, λουκάνικα), στις κρέμες, στα τυριά και στα τρόφιμα που περιέχουν λάδι καρύδας ή φοινικέλαια. Μερικοί τύποι ακόρεστων λιπαρών οξέων μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, ενώ σε γενικές γραμμές η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών από ακόρεστα είναι καλή ιδέα. Τρόφιμα που περιέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι τα σπορέλαια, τα περισσότερα φυτικά έλαια (π.χ. ελαιόλαδο, σογιέλαιο, κραμβέλαιο), τα λιπαρά ψάρια (σολομός, ρέγκα, σκουμπρί), οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο.

Ένας άλλος τύπος λιπαρών, τα τρανς λιπαρά, συχνά υπάρχουν σε τρόφιμα που έχουν μερικώς υδρογονωμένα λίπη (μερικά μπισκότα και αρτοσκευάσματα), παρόλο που αρκετές εταιρείες στην Ευρώπη έχουν μειώσει τα επίπεδα τρανς λιπαρών στα προϊόντα τους στο ελάχιστο. Τα τρανς λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης. Σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά, τα τρανς μπορούν επιπλέον να προκαλέσουν μείωση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης, αλλά και αύξηση των τριγλυκεριδίων του πλάσματος, καταστάσεις που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες. Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις για την υγεία μπορεί να εμφανιστούν έπειτα από μακροχρόνια πρόσληψη τρανς λιπαρών (5-10 γρ./ημέρα).

Εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας του διαιτητικού λίπους, είναι σημαντικό να γίνει προσπάθεια μείωσης και της συνολικής ποσότητάς του στη διατροφή, με αλλαγή του τρόπου μαγειρέματος των τροφίμων (ψήσιμο, βράσιμο, μαγείρεμα στον ατμό, αντί για τηγάνισμα) και με περιορισμό των πλούσιων σε λίπος τροφίμων. Μία πολύ καλή τακτική αποτελεί η ανάγνωση των διατροφικών πληροφοριών που υπάρχουν στις ετικέτες τροφίμων, για σύγκριση των προϊόντων ως προς την περιεκτικότητα τους στις διάφορες κατηγορίες και τα επίπεδα λίπους, κυρίως του κορεσμένου λίπους.

Ένα πορτοφόλιο τροφίμων

Πέρα από το είδος του λίπους που καταναλώνουμε, υπάρχουν πολλά άλλα τρόφιμα που μπορεί να συμβάλουν στη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα. Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, που περιέχουν διαλυτές διαιτητικές ίνες, (βρώμη, φακές, φασόλια, αρακάς), ξηρών καρπών (αμύγδαλα, καρύδια) και η σόγια μπορούν να φανούν χρήσιμα. Επιπρόσθετα, προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά και είναι εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες ή στανόλες, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για άτομα που έχουν αυξημένες τιμές χοληστερόλης και όχι για άτομα με φυσιολογικές τιμές χοληστερόλης. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Μια ισορροπημένη δίαιτα η οποία συμπεριλαμβάνει τα προαναφερόμενα τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επίπεδων χοληστερόλης της τάξεως του 20%.

Βιβλιογραφικές πηγές

  1. WHO (2006). WHO global infobase online. Available at: http://www.who.int/infobase/report.aspx?rid=112&ind=CHO
    Policy Analysis Centre (2007). European Cholesterol Guidelines Report. Available at: http://www.policy-centre.com/downloads/European-Cholesterol-Guidelines07.pdf
  2. European cardiovascular disease statistics; 2008 edition. European Heart Network, Brussels, 2008. Available at: http://www.ehnheart.org/ files/EU%20stats%202008%20final-155843A.pdf
  3. Hunter JE. (2006). Dietary trans fatty acids: review of recent human studies and food industry responses. Lipids 41(11):967-92.
  4. Stender S, Dyerberg J, Astrup A. (2006). High levels of trans fat in popular fast foods. New England Journal of Medicine 354:1650-1652.
  5. Jenkins DJA, Kendall CWC, Marchie A, Faulkner DA, Wong JMW, de Souza R, Emam A, Parker TL, Vidgen E, Trautwein EA, Lapsley KG, Josse RG, Leiter LA, Singer W, Connelli PW. (2005). Direct comparison of a dietary portfolio of cholesterol lowering foods with a statin in hypercholesterolemic participants. American Journal of Clinical Nutrition 81:380-7.

FOOD TODAY 07/2008

Πηγή: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC)

Εκτύπωση ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λήψη ως PDF ΛΗΨΗ ΩΣ PDF
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΦΙΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΦΙΛΟ
Σχετικά έγγραφα ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ (9)
Σχετικές ιστοσελίδες ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (37)
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (Μόνο στα Αγγλικά) ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (41) (Μόνο στα Αγγλικά)
Σχετικά νέα ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ (62)
Λεξικό όρων ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΩΝ
   
ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
(DE) Aid Infodienst(DE) Deutsche Gesellschaft für Ernährung(DE) Europäische Kommission – Gesundheitsportal über Herz-Kreislauf-Erkrankungen (DE) Forum Ernährung Heute(EN) Aberdeen Centre for Energy Regulation and Obesity(EN) Asian Food Information Centre(EN) British Heart Foundation(EN) Canadian Food Information Council(EN) EUROPA.EU(EN) European Commission - Public Health Thematic Portal on Cardiovascular diseases (EN) European Federation for the Science and Technology of Lipids (Euro Fed Lipid)(EN) European Society of Cardiology (ESC)(EN) Food Communications Information Service, University College Cork(EN) Food Standards Agency (FSA) - pages on Fats(EN) Food Standards Agency (FSA) - pages on Healthy Heart(EN) Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence (HELENA) (EN) International Food Information Council(EN) International Society for Fat Research (ISF) (EN) Kids Health(EN) WHO - World Health Organisation(EN) WHO atlas of heart disease and stroke(EN) World Health Organisation (WHO) - pages on Cardiovascular Diseases(ES) Consejo Latinoamericano de Información Alimentaria(ES) Información Consumidor(ES) Organización Mundial de la Salud (OMS) – página sobre las Enfermedades Cardiovasculares (ES) Saludalia (Alimentación y Adolescencia)(ES) Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación(ES) Sociedad Española de Nutrición Comunitaria(FR) Association Française pour l’Etude des Corps Gras (AFECG) (FR) Fédération Française de Cardiologie (FFC)(FR) Health & Food(FR) Organisation Mondiale de la Santé (OMS) – pages dédiées aux Maladies Cardiovasculaires(IT) Obesità (Portale italiano sull'obesità)(IT) Sicurezza alimentare(IT) Società Italiana di Nutrizione Umana(NL) Nutrition Information Center(NL) Voedingcentrum (National Nutrition Centre of the Netherlands)
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Can I reduce my blood pressure with the right diet? Can I use cold-pressed oil for frying? Can you get all essential fatty acids from eating oily fish? Do hydrogenated oils have adverse effects on health? Do tomatoes help reduce the risk of prostate cancer? Does caffeine increase the risk of heart disease? Does salmon contain good fat? Does the stability of product change if you add conjugated linoleic acid? How can micro-organisms contaminate poultry and eggs? How often should we eat oily fish? Is a fat free diet actually good for you? Is cold pressed, extra virgin olive oil better for you than other oils? Is conjugated linoleic beneficial to high blood pressure? Should I cut out fat from my diet? Should I cut out fat from my diet? What are the benefits of wholegrain cereals? What are the storage times for foods in a freezer or fridge? What causes more weight gain - fat, calories, or sugar? What is saturated fat? What is the difference between "light", "reduced" & "low" fat in food? Which fats are rich in unsaturated fatty acids? Για πρωινό, να επιλέγω ψωμί, κάτι γλυκό ή δημητριακά; Γιατί πρέπει να τρώω φρούτα και λαχανικά; Πόσες μερίδες πρέπει να τρώω την ημέρα; Είναι αλήθεια ότι και το πιο λιπαρό ψάρι είναι πιο άπαχο από το πιο άπαχο κρέας; Έχω «χοληστερίνη», μπορώ να συνεχίσω να τρώω κρέας; Έχω υψηλή χοληστερίνη, πόσα αβγά μπορώ να τρώω την εβδομάδα; Η κατανάλωση βουτύρου προκαλεί χοληστερίνη; Μπορεί το ψάρι να αντικαταστήσει το κρέας; Μπορούν να τρώνε οι διαβητικοί όσπρια; Παχαίνουν τα όσπρια; Περιέχει το τσάι αντιοξειδωτικά; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ βουτύρου και μαργαρίνης από διατροφικής απόψεως; Ποια είναι η θρεπτική αξία των αβγών; Ποιες θρεπτικές διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στο φρέσκο, το κονσερβοποιημένο, το καπνιστό και το κατεψυγμένο ψάρι; Πρέπει να κόψω το τυρί αν προσέχω το βάρος μου; Πρέπει να πίνουμε κόκκινο κρασί για να αποτρέψουμε την καρδιαγγειακή νόσο; Πώς ορίζεται η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ; Τα μπισκότα περιέχουν πάρα πολύ λίπος και ζάχαρη; Τι σημαίνει «ακατέργαστο» και «υδρογονωμένο»; Τι σημαίνει «τρανς»; Το πλήρες, το μερικώς αποβουτυρωμένο και το άπαχο γάλα έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε ασβέστιο;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Almonds, heart health and weight Anorexia: more common than thought but patients do recover Apples' secret revealed Are you a little low? Failure to match energy intake with requirements is a possible cause of that ‘low blood sugar’ feeling. Assortative mating may be contributing to obesity prevalence Boiling vegetables may impair anti-cancer properties Brazil nuts may be effective in improving selenium status Breakthrough in understanding type-2 diabetes as key genes identified Calcium intakes close to recommendations reduce the risk of bone fracture Cinnamon may delay glucose response Cocoa may help reduce cholesterol levels Coffee may reduce the risk of liver cancer Commission presents Eurobarometer on Health, Food and Nutrition Commission presents results of consultation on healthy diets and physical activity Could oily fish strengthen bones? Diet and exercise best for post-natal weight management Diet policies should promote wholegrains Dietary flavonoids may reduce ovarian cancer risk Drinking water before a meal may help reduce calorie intake in the elderly Eating fish may normalise heart function Fat cell number stays constant in adults Fatty fish may protect against prostate cancer Fish benefits outweigh risks, conclude two studies Flavonoids and heart disease Folic acid may help prevent heart disease Following a Mediterranean diet may lower diabetes risk For women, food is food for thought Fried foods related to obesity risk From the field to the fork: how processed tomatoes could help in the battle against heart disease Fruit carotenoids better choice for functional ingredients Fussy eaters? Helpful ways to encourage children to eat healthy diets. Gain Weight, Lose Brain Power? Genetic factors remain major driver of obesity risk Green tea may halve risk of colon cancer How big is the energy gap in obesity? Top expert warns of public misunderstanding Infants may benefit from maternal DHA supplementation Lack of outdoor play is health time bomb for children Low blood levels of vitamin D associated with heart disease risk Low carb diets may be bad for gut health Low vitamin D may be linked to pregnancy complication Macadamia nuts may benefit people with elevated cholesterol levels Maternal and infant predictors of child obesity Mediterranean diet may protect children against asthma More evidence for wholegrain benefits New report shows chronic diseases threatening economies of developing and developed countries Obesity linked to genes Overweight parents more likely to have overweight children Repeated dietary counselling in childhood may help lower heart disease risk Slow eating may be rewarded with lower calorie intake in women Snacks and inactivity predict overweight in childhood Soy nuts may reduce blood pressure Sugar sweetened drinks seem not to be associated with child obesity The "NutritionDay in Europe" initiative will, on January 25, collect benchmarking data from 31 countries about nutrition care provision in European hospitals The Benefits Of Olive Oil On Diabetes Prevention Three meals may be better than one TV viewing and physical inactivity independently associated with metabolic risk in children Underweight women at greater risk of miscarriage - but having a healthy diet and reducing stress when pregnant may lower risk. Using fibre in the fight against breast cancer Vitamin D could help reduce cancer risk Waist-hip ratio could be used to replace body mass index as indicator of mortality risk in older people Wholegrains linked to heart health Wholegrains, not fibre, seem to lower colorectal cancer risk
DE-Deutsch EL-Ελληνικά EN-English ES-Español FR-Français IT-Italiano PL-Polski SK-Slovenský
FOOD TODAY ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ EUFIC REVIEW EUFIC FORUM ΜΙΚΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ