ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΥΓΕΙΑ & ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
CONSUMER INSIGHTS
(Μόνο στα Αγγλικά)
ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ
(Μόνο στα Αγγλικά)
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ
(Μερικώς μεταφρασμένα)
ΣΤΟ ΕΠΊΚΕΝΤΡΟ
Μέγεθος κειμένου:

Γιατί τρώμε ό,τι τρώμε: η βιολογία της επιλογής τροφίμων

44_4_big

Σε ένα προηγούμενο τεύχος του FOOD TODAY αναφέρθηκαν οι διάφοροι παράγοντες  που επηρεάζουν την επιλογή τροφίμων. Το παρόν άρθρο εξετάζει πώς τα βιολογικά μας χαρακτηριστικά καθορίζουν την επιλογή των τροφίμων και τον ρόλο της όρεξης, της γευστικότητας και της γεύσης στην επιλογή τροφίμων. Μελλοντικά άρθρα θα εξετάσουν τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή αυτή, τα εμπόδια στη διαιτητική αλλαγή και τα πρότυπα της συμπεριφοριστικής αλλαγής.

Οι φυσιολογικές ανάγκες μας είναι οι βασικοί καθοριστικοί παράγοντες της επιλογής τροφίμων. Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στα αισθήματα της πείνας και του κορεσμού (ικανοποίηση της όρεξης, κατάσταση κατά την οποία δεν υφίσταται το αίσθημα της πείνας μεταξύ δύο γευμάτων) και χρειάζονται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να επιβιώσουν. Γενικά, οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν τα τρόφιμά τους από ένα εύρος προϊόντων, είτε φυτικής είτε ζωικής προέλευσης.

Η όρεξη και η επιλογή τροφίμων

Το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού είναι το αποτέλεσμα σύνθετων φυσιολογικών διεργασιών. Μέσα από συγκεκριμένα σήματα του οργανισμού (π.χ. μείωση των θρεπτικών ουσιών στο αίμα, άδειο στομάχι), αυξάνει το αίσθημα της πείνας και δημιουργείται η ανάγκη για κατανάλωση τροφής. Καθώς τρώμε, επέρχεται κορεσμός (μια κατάσταση κατά την οποία δεν νιώθουμε το αίσθημα της πείνας) και αυτό μας οδηγεί στο να σταματάμε να τρώμε. Η ισορροπία μεταξύ της πείνας, της διέγερσης της όρεξης και της πρόσληψης τροφής, της ικανοποίησης της όρεξης και του κορεσμού ελέγχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα σήματα κορεσμού επηρεάζουν την ώρα του επόμενου γεύματος και μπορούν, επίσης ,να επηρεάσουν το μέγεθος ενός επόμενου γεύματος. Ο κορεσμός είναι γνωστό ότι διαδραματίζει έναν ρόλο στη ρύθμιση της ενέργειας.

Τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη, παράγουν επίσης σήματα κορεσμού ποικίλης έντασης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το λίπος έχει τη χαμηλότερη δύναμη κορεσμού, οι υδατάνθρακες έχουν ενδιάμεση επίδραση και οι πρωτεΐνες φαίνεται να είναι οι πιο «χορταστικές» (1). Ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε λίπος, οι δίαιτες χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό από αυτές με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, υποδεικνύοντας ότι ένα σημαντικό ρυθμιστικό σήμα μπορεί να είναι το βάρος ή ο όγκος των τροφίμων που καταναλώνονται.

Η γευστικότητα και η επιλογή τροφίμων

Το πόσο εύληπτο είναι ένα τρόφιμο είναι ανάλογο της ευχαρίστησης που παίρνει κάποιος από την κατανάλωση του συγκεκριμένου τροφίμου. Αυτό εξαρτάται από τις οργανοληπτικές ιδιότητες του τροφίμου, όπως για παράδειγμα, τη γεύση. Τα γλυκά και τα πλούσια σε λίπη τρόφιμα ασκούν μια αναμφισβήτητη οργανοληπτική έλξη και προκαλούν ικανοποίηση μετά την κατανάλωσή τους, γνωστή ως «αντίδραση ευχαρίστησης». Αυτές οι αντιδράσεις διακινούνται μέσω του εγκεφάλου. Συνεπώς, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τρόφιμα δεν θεωρούνται απλώς πηγή θρεπτικών συστατικών, αλλά καταναλώνονται συχνά και για την ευχαρίστηση που προσφέρουν.

Η επίδραση της γευστικότητας  στην όρεξη και στην πρόσληψη τροφής στους ανθρώπους έχει εξεταστεί σε διάφορες μελέτες. Έχει παρατηρηθεί ότι με την αύξηση της γευστικότητας των τροφίμων αυξάνει και η κατανάλωσή τους. Η επίδραση, όμως, της γευστικότητας των τροφίμων στην όρεξη μετά την κατανάλωσή τους δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Η αύξηση της ποικιλίας των τροφίμων που καταναλώνουμε μπορεί, επίσης, να αυξήσει την πρόσληψη τροφής και ενέργειας και να αλλάξει βραχυπρόθεσμα την ενεργειακή ισορροπία (2). Εντούτοις, τα αποτελέσματα στη ρύθμιση του ισοζυγίου ενέργειας μακροπρόθεσμα είναι άγνωστα.

Η γεύση και η επιλογή τροφίμων

Η αρέσκεια προς τα γλυκά και η απέχθεια για τα πικρά τρόφιμα θεωρούνται έμφυτα ανθρώπινα γνωρίσματα από τη γέννηση (3). Ωστόσο, τροποποιούνται βάσει των εμπειριών μας. Οι προτιμήσεις μας για συγκεκριμένα τρόφιμα αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό μέσω της σύνδεσης των οργανοληπτικών ιδιοτήτων τους με τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες καταναλώνονται, με τη συχνότητα κατανάλωσής τους και με τις επιδράσεις που έχουν μετά την κατανάλωσή τους· συνεπώς, οι προτιμήσεις μας επηρεάζονται έντονα από τις εμπειρίες και το περιβάλλον.

Περίληψη

Οι βιολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με την επιλογή τροφίμων είναι σημαντικοί και σχετίζονται με έναν μεγάλο αριθμό παραγόντων, που επηρεάζουν τελικά προσωπικές αποφάσεις σχετικά με το τι, πότε, και πόσο θα φάμε. Στρατηγικές που προωθούν διαιτητικές αλλαγές δεν θα πρέπει να υπολογίζουν μόνο τη φυσική υγεία αλλά και την αίσθηση ευχαρίστησης, καθώς επίσης και ένα ευρύ φάσμα δημογραφικών, οικονομικών και κοινωνικοπολιτιστικών μεταβλητών, μερικές από τις οποίες θα συζητηθούν σε μελλοντικές εκδόσεις του FOOD TODAY.

Βιβλιογραφικές αναφορές

1. Stubbs RJ, van Wyk MC, Johnstone AM & Harbron CG (1996) Breakfasts high in protein, fat or carbohydrate: effect on within-day appetite and energy balance. European Journal of Clinical Nutrition 50: 409-17.
2. Sorensen LB, Moller P, Flint A, Martens M, Raben A (2003). Effect of sensory perception of foods on appetite and food intake: a review of studies on humans.  Int J Obes Relat Metab Disord. 27:1152-1166.
3. Drewnowski A, Ahlstrom Henderson S, Barratt-Fornell A (2001) Genetic taste markers and food preferences. Drug metabolism and disposition 29(4) 535-538.

FOOD TODAY 07/2004

Πηγή: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC)

Εκτύπωση ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λήψη ως PDF ΛΗΨΗ ΩΣ PDF
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΦΙΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΦΙΛΟ
Σχετικά έγγραφα ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ (11)
Σχετικές ιστοσελίδες ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (22)
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (Μόνο στα Αγγλικά) ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (31) (Μόνο στα Αγγλικά)
Σχετικά νέα ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ (6)
Λεξικό όρων ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΩΝ
   
ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Are vegeterian diets healthier than meat based diets? Can you avoid indigestion by not taking fluids with meals? Do food's colour & structure influence taste? How can I encourage my child to eat her dinner? How does the Jakfruit compare to the Banana in terms of energy? How long does it take from eating to defecation? Is being overweight hereditary? Is it unhealthy to drink orange juice on an empty stomach? Is organic food more nutritious than conventional food? Should you really "feed a cold and starve a fever"? What are the consequences of eating at night? What is the difference between organic and conventional food? Για πρωινό, να επιλέγω ψωμί, κάτι γλυκό ή δημητριακά; Γιατί μας συμβουλεύουν να τρώμε όσπρια με δημητριακά; Γιατί πρέπει να τρώω φρούτα και λαχανικά; Πόσες μερίδες πρέπει να τρώω την ημέρα; Είναι αλήθεια ότι και το πιο λιπαρό ψάρι είναι πιο άπαχο από το πιο άπαχο κρέας; Είναι φυσιολογικό να πίνουν γάλα οι ενήλικες; Έχει το ρύζι λιγότερες θερμίδες από τα ζυμαρικά; Έχουν αποτέλεσμα οι δίαιτες με φρούτα; Μήπως υπερεκτιμώνται οι απαιτήσεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα και ασβέστιο στις δυτικές κοινωνίες; Παίρνοντας ένα αντίθετο παράδειγμα, οι Κινέζοι δεν καταναλώνουν σχεδόν καθόλου και δεν παθαίνουν οστεοπόρωση. Μπορεί το ψάρι να αντικαταστήσει το κρέας; Μπορούμε να μην καταναλώνουμε γάλα και γαλακτοκομικά και να έχουμε επαρκή πρόσληψη ασβεστίου; Μπορώ να τρώω όσα φρούτα θέλω; Παχαίνουν τα όσπρια; Ποια τρόφιμα επιτρέπονται σε περίπτωση που υπάρχει αλλεργία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος; Ποιες θρεπτικές διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στο φρέσκο, το κονσερβοποιημένο, το καπνιστό και το κατεψυγμένο ψάρι; Πόσα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να τρώμε ώστε να απορροφήσουμε αρκετό ασβέστιο; Πότε πρέπει να τρώω φρούτα: στην αρχή του γεύματος, στο τέλος του ή μεταξύ των γευμάτων; Πρέπει να κόψω το τυρί αν προσέχω το βάρος μου; Συνιστάται η κατανάλωση κρέατος σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας; Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν την ίδια θρεπτική αξία είτε είναι μαγειρεμένα είτε ωμά;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
CS-Cestina DE-Deutsch EL-Ελληνικά EN-English ES-Español FR-Français IT-Italiano PL-Polski SK-Slovenský
FOOD TODAY ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ EUFIC REVIEW EUFIC FORUM ΜΙΚΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ