Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 06/1998

GM növények az allergia enyhülését hozhatják a jövőben

Food TodayEllentétben azzal a népszerű elképzeléssel, hogy az élelmiszerek zsúfolásig tele vannak adalékanyagokkal és mesterséges ízesítőkkel, valójában a természetes ételek azok, amik az élelmiszerallergiák nagy részét okozzák.

Igazából minden étel, ami fehérjét tartalmaz, magában hordozza az allergiás reakciók kiváltásának lehetőségét néhány embernél, és a legfontosabb gabonanövények több tízezer fehérjét tartalmaznak, amiből csak egy kevés rendelkezik allergiás tulajdonságokkal. A földimogyoróban, tehéntejben, tojásokban, búzában, szójababban, diófélékben, halban valamint kagylókban lévő fehérjék okozzák az élelmiszerallergiák 90 százalékát Európában.

„Az allergia a testnek egy vagy több anyagra adott abnormális reakciója, ami az emberek többségénél nem okoz tüneteket”, mondta Willy De Greef of ALSS (Alkalmazott Élettudományi Stratégiák) a témát érintő nemrégi összefoglalásában.

Szigorú folyamatok

Amíg egy allergia, nagymértékben, egy öröklött tulajdonság, egyre több kétség merül fel azzal kapcsolatban, hogy a genetikatudomány eljövetelével - amely új fehérjéket vezet a gabonanövényekbe - az allergiás tulajdonságokkal rendelkező fehérjéket akaratlanul is bevezethetik a genetikailag módosított (GM) növényekbe. E kétségekből adódóan a biztonsági vizsgálatok irányítását célzó szigorú eljárásokat ajánlotta többek között a WHO, OECD valamint az US FDA is. Ahogy az allergiavizsgálatok, mint egészségügyi problémák ugrásszerűen fejlődtek az elmúlt két évtizedben, az új termékek értékelésének számos módszere érhető el mára, melyek meghatározzák, hogy a GM növények illetve egyéb új élelmiszerek tartalmaznak-e ismert allergénforrást.

Három szigorú tesztkészletet alkalmaznak; amennyiben ezek közül bármelyik pozitív reakciót eredményez, a GM termék előállítását általában nem folytatják. Azonban, amennyiben a növény kereskedelembe kerül, a GM növényből származó étel címkéjének szükségszerű figyelmeztetni a fogyasztókat az allergén jelenlétéről.

Azonban, ahogy De Greef kiemelte, amíg ezeket a széleskörű biztonságértékelő folyamatokat alkalmazzák, melyek az allergénfehérjék GM növényekbe történő bevezetésének lehetőségét kívánják minimalizálni, “lehetetlen teljes mértékben garantálni, hogy senki sem lesz allergiás az ételre”. Mindemellett a tesztek, kétséget kizárva, a legszigorúbb módszerei egy váratlan allergia GM növényekben és újszerű élelmiszerekben történő előfordulásának csökkentésére.

Kinek van szüksége allergénekre?

Az érem másik oldala, mondta De Greef, az, hogy mivel a genetikatudomány használható az “előnyös fehérjék növényhez történő hozzáadására, arra is használható, hogy az allergén fehérjéket eltávolítsák, ha azok nem végeznek alapvető funkciót a növényben”. “Nem valószínű”, folytatta, “hogy az allergének alapvető funkcióval rendelkeznének, mivel legtöbbjük raktározófehérje, ami azt jelenti, hogy csupán élelemtartalékként szolgálnak a csírázó mag számára.”

Ez azt jelenti, hogy a genetikatudománynak ez az új alkalmazása bizonyos termékek alternatív, allergénmentes verzióit biztosítja azoknak az embereknek, akik élelmiszerallergiában szenvednek.” Ma már folyamatban van a gabonanövények fő allergénfehérjéit tartalmazó adatbankjának összeállítása, mint az allergénmentes variációk megalkotásának első lépéseként. Példák erre a GenBank, EMBL, PIR valamint a SwissProt. A következő lépés lesz azonosítani, majd izolálni a gén kódoló speciális allregén fehérjét és utána egy rendszert létrehozni, miáltal annak a fehérjének a termelése elkerülhető.

A legelőrehaladottabb projekt ebben a témában Japánban zajlik, ahol - De Greef mondja - a kutatók „jó úton járnak a GM rizs kifejlesztésében, kivonva a legfontosabb allergéneket”. Ez az új rizs jelentős segítséget jelent majd Dél-Kelet Ázsiában azoknak az embereknek, akik allergiások, hogy ezt az alapvető élelmiszert beillesszék a mindennapi étrendjükbe.

További információ:

Willy De Greef, ALSS

AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése