Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 03/2007

Az Irányadó Napi Beviteli Érték (magyarul: INBÉ, angolul: GDA) megértése

Food TodayLehet, hogy észrevette már az élelmiszercímkéken található Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) jelzést, ám mit is jelent ez? Az Irányadó Napi Beviteli Érték egy útmutató az összes energia- és tápanyagmennyiségről, amit egy tipikus egészséges felnőttnek egy nap el kellene fogyasztania.

Ezeket az értékeket önkéntes alapon az étel- és italgyártók és a kiskereskedelmi iparágak szolgáltatják, összefüggésben az ételek és italok energia- és tápanyagtartalmával. A fogyasztókat ezzel az információval ellátva, remélhető, hogy jobban megértik majd, hogy az egyes termékek miként járulnak hozzá egy általánosan kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósításához.

Az étel- és italgyártók, valamint a kiskereskedelmi iparágak INBÉ értékeiket, a táplálkozási követelményekről és javaslatokról szóló, legfrissebben megjelentetett tudományos adatokon alapuló nemzetközi, EU és kormányzati irányelvekből származtatják. Azonban eltérések figyelhetők meg a különféle használt rendszerek között, a tudományos adat hivatkozások eredetének és a számítási módszerekben való kisebb eltéréseknek köszönhetően.

Az Egyesült Királyság fogyasztói már járatosak az INBÉ fogalmában, követve számos gyártó és kiskereskedő által 1998-ban történt bevezetését a csomagolási információkon. A kontinentális Európában fokozatosan elfogadottságot nyernek az INBÉ-k. Az utóbbi időben az EU Étel- és Italgyártóinak Szövetsége (CIAA) harmonizált ipari megközelítést indítványozott az EU élelmiszercímkézésében, ideértve az egységesített INBÉ értékek használatát is. Ez segíthetne kiküszöbölni a INBÉ értékek között jelenleg megfigyelhető eltéréseket.

Energia és tápanyag INBÉ-k

Általában az INBÉ-k az energiatartalomról (kalóriák) és a négy legfontosabb olyan tápanyagról állnak rendelkezésre, melyek növelhetik néhány táplálkozással összefüggő betegség kifejlődésének kockázatát: a zsírtartalomról, a telített zsírtartalomról, a cukrokról és a nátriumról (vagy sóról). A szénhidrátokról, fehérje- és rosttartalomról szóló INBÉ-k a gyártó belátása szerint szintén megtalálhatók.

A felnőttek számára készült irányelvek tipikus, egészséges, 18 évnél idősebb férfiak és nők normál testtömegén és/vagy annak fenntartásának követelményén alapulnak. Az energia INBÉ-k a becsült, átlagos, populációs követelményekből (EAR) származtathatók, az átlagos polgár, átlagos aktivitásszintjeit és életmódját figyelembe véve, aki meglehetősen hajlamos az ülő életmódra. Az energiát általában kilokalóriákban (kcal) mérik, melyre „Kalóriákként” is hivatkoznak: mindkét kifejezés egyenértékű és az élelmiszercímkéken általánosan használt. Egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal és 2500 egy átlagos férfié: ezek az értékek referenciaként szolgálnak a tápanyagok irányadó napi beviteli értékének kiszámításához. Mivel nem gyakorlatias a nők és a férfiak útmutatóit különválasztottan kezelni, hogy elkerüljük a túlzott fogyasztást a „felnőtt” INBÉ értékek a nők INBÉ értékein alapulnak.

A gyermekek számára készült irányelveket fiúkra és lányokra is ki fejlesztették. A gyermekek számára készült, hivatkozási alapul szolgáló INBÉ-k általában csak a speciálisan gyermekeknek szánt termékekkel összefüggő címkéken és irodalomban találhatók meg.

FT57_graph01

Az 1. Táblázat a felnőtt INBÉ-k egy példáját adja, ahogy az Európában a különféle termékeken látható, ez a 2000 kcal-ás napi bevitelen alapul és az EURODIET javaslataiból származik (hivatkozási azonosító 5, Összes cukrokra hivatkozási azonosítók:5,6,7).

1. Táblázat: 2000 kcal-ás (Kalória) napi bevitelen alapuló felnőtt INBÉ-k                                 

 

INBÉ-k felnőttek részére

Energia

2000 kcal (Kalóriák)

Összes zsír

Nem több mint 70g

Telített zsír

Nem több mint 20g

Szénhidrátok

270g

Összes cukor

Nem több mint 90g

Fehérje

50g

Rost

Legalább 25g

Nátrium (Só)

Nem több mint 2.4g (6g)

 

Irányelvek, nem egyéni célok

Bármelyik egyén számára a nemén, korán, testtömegén, fizikai aktivitásszintjén, és más tényezőkön alapuló energia- és tápanyagszükséglet magasabb vagy alacsonyabb lehet, mint a közzétett INBÉ-k. Azon kívül valószínűtlen, hogy egy személy, bármelyik nap, minden tápanyagból eléri INBÉ-jét. Ezen okok miatt az INBÉ-kat nem kellene szigorú személyes célnak tartani. Inkább a fogyasztóknak szintjelzőknek kellene tekintenie azokat, annak megállapításához, hogy egy bizonyos termék az egyes tápanyagokból napi szükségletükhöz mennyivel tud hozzájárulni.

Vitaminok és ásványi anyagok, az RDA-k

Ahol a vitamin vagy ásványi anyag összetétel fel van tüntetve a címkén, ott ezt EU törvény által szabályozottan, inkább a javasolt napi bevitel (RDA) százalékában adják meg, mint INBÉ-ben. A testi egészség megőrzésének, és az alapvető metabolikus reakciók megfelelő működésének érdekében meghatározott mennyiségben vitaminokat és ásványi anyagokat kell fogyasztani. Ezért azok beviteli szintjei magasabbra lettek állítva az átlagos népességi követelményeknél (ami az INBÉ-k esetében volt), annak érdekében, hogy kiküszöböljék a hiányállapotokat. Az RDA átlagos napi bevitel, ami majdnem minden egészséges felnőtt embernél eleget tesz a tápanyag-beviteli követelményeknek. Mint az INBÉ-nél, ez nem azt jelenti, hogy azokat a mennyiségeket minden nap el kellene fogyasztani. Az átlagos bevitelt mutatják egy időtartamon keresztül (2. táblázat).

 
EGYSÉG
RDA
A vitamin
µg
800
D vitamin
µg
5
E vitamin
mg
10
C vitamin
mg
60
Tiamin
mg
1.4
Riboflavin
mg
1.6
Niacin
mg
18
B6 vitamin
mg
2
Folsav
µg
200
B12 vitamin
µg
1
Biotin
mg
0.15
Pantoténsav
mg
6
Kalcium
mg
800
Foszfor
mg
800
Vas
mg
14
Magnézium
mg
300
Cink
mg
15
Jód
µg
150

2. Táblázat az EU referenciaértékei a javasolt napi bevitelre vitaminoknál és ásványi anyagoknál.

 

Forrás: Bizottsági Irányelv 90/496/EEC 1990. szeptember 24.: az élelmiszerek tápanyagokat feltüntető címkézéséről

Képes példák kifejtése

Az alábbi, 1. ábra egy példa a termék csomagolásán található táplálkozási iránymutató ábrára. Annak szemléltetéséről, hogy ez az információ miképpen lehet hasznos a fogyasztó számára, az energiatartalom INBÉ részletes kifejtése gondoskodik. Hasonló értelmezési alapelvek szükségesek a termék cukor, zsír, telített zsiradék és só-összetételének maradéktalan megértéséhez, lehetővé téve a fogyasztó számára, annak meghatározását, hogy a termék hogyan illeszkedik étrendjébe.

1. Ábra Egy táplálkozási iránymutató példája és kifejtés

FT57_graph04

A 2. ábra olyan tápanyagábrákra példa, melyeket a fogyasztó a termék csomagolásának hátulján láthat. Az ábra két hasonló reggelizőpelyhet vet össze. Ebben az esetben, a 2-es típusú cereália jó hatású lehet azoknál az embereknél, akik kevés élelmi rostot fogyasztanak.

2. Ábra: Két reggelizőpehely csomagolásának hátoldalán található táblázatok tápanyagokkal kapcsolatos információinak összehasonlítása

FT57_graph03

Az elmélet gyakorlatba való átültetése

Egy vásárlási vagy egy főzési helyzetben az INBÉ-k a fogyasztók választásának irányítására lettek tervezve: azoknál, akik aggódnak az általuk elfogyasztott só mennyisége miatt, ezek az értékek segíthetnek két termék közül a legalacsonyabb forrás meghatározásában.

Az INBÉ-k segíthetnek jobban megérteni, hogy a különféle élelmiszerek hogyan működnek közre egy jól kiegyensúlyozott táplálkozásban, azáltal, hogy jelzik, mely élelmiszereket kellene néhanapján, és melyeket lehetne sokkal gyakrabban fogyasztani.

Azonban fontos megjegyezni, hogy még mindig keveset tudunk arról, hogy az ilyen címkézési rendszerek hogyan használhatók a mindennapokban, és további kutatást igényel annak megértése, hogy a fogyasztók miként használják fel ezeket az információkat a gyakorlatban.

Irodalomjegyzék:
 
  1. Institute of Grocery Distribution (2006) Best Practice Guidance on the Presentation of Guidelines Daily Amounts
  2. Council Directive 90/496/EEC of the 24 September 1990 on nutrition labelling for foodstuffs
  3. CIAA (2006) Recommendations for a Common Nutrition Labelling Scheme
  4. COMA (1991) Dietary Reference Values for Food Energy and Nutrients for the United Kingdom. (Report on Health and social Subjects). HMSO, London
  5. EURODIET (2001) Nutrition & Diet for Healthy Lifestyles in Europe. Core Report
  6. INPES (2002) La santé vient en mangeant. Guide alimentaire pour tous.
  7. FAO/WHO (2003) Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases. Report of an expert consultation. WHO, Geneva
  8. FAO/WHO (1998) Carbohydrates in Human Nutrition. FAO food and nutrition paper no. 66. FAO, Rome.
  9.  
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése