Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 10/2009

Stevia: természetes édesítő, lehetőségekkel

Food TodayA Dél-Amerika bennszülött népei által évszázadok óta használt Stevia növény nemrégiben nagy feltűnést keltett. A Stevia, steviol glikozidoknak nevezett természetes édesítőket tartalmaz, amik 300-szor édesebb ízűek a cukornál, energiatartalom nélkül. Ez az új édesítőszer megjelenése segíthet a testsúly ellenőrzésében? Az európai fogyasztóknak várniuk kell.
Édes íz
 
Tekintet nélkül anyjának várandósság alatti táplálkozására, minden újszülött gyermek kedveli az édes ízt. Az édesítőkre vonatkozó ételválasztást a gyermekek és felnőttek saját, élelmiszerekkel kapcsolatos tapasztalatai alakítják. Következésképpen ez egyénenként jelentősen különbözik. 1
 
Napjainkban az édesítőszerek széles választéka hozzáférhető a piacon, melyek a cukorral járó energiatartalom nélkül szolgáltatnak édes ízt. 2 Ezen intenzív édesítők nagy csoportjába olyan vegyületek tartoznak, mint az aszpartam, az aceszulfám-K, a szacharin, a szukralóz, és a steviol glikozidok, melyek sok százszor édesebbek, mint a cukor. Mivel (belőlük) csak nagyon kis mennyiség szükséges az édes ízérzet kiváltásához, a cukorhoz képest az energiabevitelhez való hozzájárulásuk gyakran elhanyagolható. Más, intenzív édesítőszerektől eltérően a steviol glikozidok, a cukorhoz hasonlóan, a kizárólagos növényi eredet kiegészítő vonzerejét nyújtják.
 
A Stevia eredete
 
A Stevia rebaudiana Bertoni növény, hétköznapi nevén a Stevia, első leírójától Moisés Santiago Bertoni svájci botanikustól kapta nevét. Ez a Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény a napraforgóval és a cikóriával azonos növénycsaládba tartozik. Az édes leveleiért széles körben termesztett Steviát évszázadok óta, mint hagyományos édesítőszert, a növényi főzetekhez és teákhoz adva használták a dél-amerikai őslakosok. Két fontosabb édes ízű glikozid van jelen leveleiben: a steviozid és a rebaudiozid A. Ezek a vegyületek 2-300-szor édesebbek a cukornál, ezért igen kis mennyiség is elegendő a kívánt édes íz eléréséhez. Ezek a glikozidok voltak a nemrégiben lezajlott biztonságossági és engedélyezési vizsgálatok alanyai.
 
Lehetséges egészségügyi előnyök
 
Csakúgy, mint más intenzív édesítők, a steviol glikozidok is lehetővé teszik az édes íz élvezetét a fogyasztók számára – anélkül, hogy hozzájárulnának a napi energiabevitelhez; mivel nem tartalmaznak jelentősebb mennyiségű energiát. A nagy intenzitású édesítők hatékony segítséget jelenthetnek a testtömeg szabályozásában, amikor, a hozzáadott cukor helyettesítőjeként használják őket.3 A fenilketonuriaként (PKU) ismert ritka genetikai betegségben szabályozni kell a fenil-alanin bevitel valamennyi forrását, beleértve az aszpartamot: ezen emberek számára a steviol glikozid fenil-alanin mentes édesítőválasztás lenne.
 
Stevia a világban
 
A Steviát Latin-Amerikában napjainkban is termesztik, ám a piacot az ázsiai országok uralják. Kína a világ legnagyobb Stevia termelője, míg Japán és Korea a Stevia-kivonatok jelenlegi legnagyobb piacai. Az USA, Ausztrália és Új-Zéland nemrégiben engedélyezett piacukon bizonyos Stevia-készítményeket, mint élelmiszer és ital hozzávalókat.
 
Mi a helyzet Európában?
 
1999-ben az Európai Bizottság a biztonságosságra vonatkozó elégtelen bizonyíték miatt elutasította a Stevia növények vagy szárított levelek élelmiszerként vagy élelmiszer-alkotórészként való engedélyezését. Ennek következtében, azok az élelmiszerek vagy italok, amelyek a Stevia növényt, vagy annak kivonatait, mint alkotórészt tartalmazzák, nem engedélyezettek az Európai Unió (EU) piacán. Azóta sok biztonságossági vizsgálatot végeztek. 2008-ban  a terület számos vezető szakértője, az Egyesített FAO/WHO Élelmiszer-Adalékanyag Szakértői Bizottságtól (JECFA), és az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivataltól (FDA) véleményezte a (≥ 95%)tisztaságú steviol glikozidokat, mint emberi fogyasztásra biztonságosakat.4,5 A JECFA 0-4 mg/testtömegkg-ban határozta meg az elfogadható napi beviteli értéket, ami 240 mg napi mennyiségnek felel meg egy 60 kg-os nő, vagy 280 mg-nak egy 70 kg-os férfi esetében.4
 
2010 márciusára az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) kombinált értékelést fog adni a steviol glikozidok biztonságosságáról. Az EFSA kedvező véleményezése alapján az édesítőkről szóló EU direktíva valószínűleg frissítésre kerül, beleértve a steviol glikozidokat. Addig is, a Tagállamok saját területükön a fennálló átmeneti törvény miatt engedélyezhetik a Stevia édesítőket. Franciaország nemrég 2 évre engedélyezte élelmiszerekben és italokban a 97%-os tisztaságú rebaudiozid A használatát.6 Ebbe belegondolva s figyelembe véve néhány, Stevia glikozidokkal édesített termék a közeli jövőben megjelenhet bizonyos európai piacokon.
 
Irodalomjegyzék
  1. EUFIC podcast “Managing sweetness”. Presentation of France Bellisle.
  2. EUFIC Food Today n° 49 (2005) Low-calorie sweeteners, more than just a sweet taste
  3. Phelan S, Lang W, Jordan D and Wing RR (2009) Use of artificial sweeteners and fat-modified foods in weight loss maintainers and always-normal weight individuals. International Journal of Obesity advance online publication 28 July 2009; doi: 10.1038/ijo.2009.147
  4. Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA). Evaluation of certain food additives. WHO Technical Report Series 952, 2009.
  5. FDA response letter GRAS Notice No. GRN 000253, 17 December 2008.
  6. French Ministry of Economy, Finance, and Employment. Arrêté du 26 août 2009 relatif à l’emploi du rébaudioside A (extrait de Stevia rebaudiana) comme additif alimentaire. Le Journal officiel de la République française, Edition n° 0206, 6 September 2009.

UPDATED 14 April 2010

European Food Safety Authority (EFSA) evaluates the safety of steviol glycosides

The European Food Safety Authority’s scientific Panel on additives, the ANS Panel, has assessed the safety of steviol glycosides, sweeteners extracted from plant leaves, and established an Acceptable Daily Intake for their safe use. The assessment has been sent to the European Commission which will consider whether or not to authorise the substances in the European Union for their proposed use in particular in sugar free or reduced energy foods such as certain flavoured drinks, confectionery with no added sugar or energy reduced soups.

Toxicological testing showed that the substances are not genotoxic, nor carcinogenic, or linked to any adverse effects on the reproductive human system or for the developing child. The Panel set an Acceptable Daily Intake (ADI) of 4 mg per kg body weight per day for steviol glycosides, a level consistent with that already established by the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA).

The Panel points out, however, that this ADI could be exceeded by both adults and children if these sweeteners are used at the maximum levels proposed by the applicants.

Steviol glycosides are intense sweeteners extracted from the leaves of the stevia plant (Stevia rebaudiana Bertoni). These substances, such as stevioside and rebaudioside, range in sweetness from 40 to 300 times sweeter than sucrose.

EFSA reviewed the safety of three dossiers supporting requests for authorisation. Food additives such as sweeteners must be explicitly authorised at European level before they can be used in foods.

EFSA Scientific Opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive

Kapcsolódó podcastok
Aspartame, Low-calorie sweetner, Food origins, Food safety
Elhízás, Fogyókúra és testtömegkontroll, Dietary fibre
Nutrigenomika, Elhízás, Fogyókúra és testtömegkontroll
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 26/09/2016
Az összes találat megtekintése