Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 04/2000

Érintse, Szagolja, Ízlelje

Érintse, szagolja, ízlelje és azonnal megérti, hogy miért hívják a csokoládét az „Istenek Eledelének”

Nehéz elhinni, hogy ez a kakaóvajból, cukorból és tejből készült fenséges készítmény, ami elolvad a szájban, és olyan sok érzéket stimulál, kedvező lehet számunkra. Új kutatások bizonyítják, hogy eltérően attól az általános felfogástól, hogy minden, ami finom, valamilyen módon árt nekünk, a csokoládé a potenciális védő anyagok valóságos koktélja.

Nézze csak a kakaóban jelen lévő sok antioxidánst, amik kimutatottan pozitív szerepet játszanak az egész szervezetben. Úgy tűnik, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy megvédjék a koleszterint az oxidálódástól, attól a folyamattól, ami az artériák elzáródásához és csökkent véráramláshoz vezethet. A polifenolok (antioxidánsok) egy katekinként ismert csoportja, ami a tea fő alkotórésze, az ét- és tejcsokoládéban is megtalálható. Úgy vélik, hogy a szívérrendszeri betegségek megelőzésében is szerepet játszanak, megerősítve az immunrendszert és potenciálisan csökkentve egyes rákos megbetegedések kockázatát. Egy 6000 férfin és nőn végzett felmérés arra világított rá, hogy a csokoládé a teljes étrendi katekinbevitel 20 százalékát teszi ki.

Nagyobb aggodalmat jelentett a telített zsírsavakban gazdag ételek vérkoleszterin-szintet emelő hatása. Mára érthető, hogy nem mindegyik telített zsír bizonyul egyenlően ártalmasnak és néhányuk, mint a sztearinsav (ami a csokoládéban lévő zsír egyharmad részét képezi) valójában semleges a vérkoleszterinszintet illetően.

A csokoládé vérösszetételt érintő meglepő hatásai nem érnek véget a zsírok és koleszterin kérdésével. Gyakran olyan ételként tartják számon, mint ami gyorsan fixálódó cukorral látja el a szervezetet, de a csokoládé meglehetősen alacsony glikémiás indexű. Ez azt jelenti, hogy elfogyasztását követően, a vércukorszint egyenletesen emelkedik, ám nem olyan gyorsan, mint ahogyan néhány másik gyorsan emésztődő keményítő- vagy cukortartalmú ételt illetve italt követően.

Így az a hosszú ideje fennálló hiedelem, hogy a csokoládé fogyasztása a magas és alacsony vércukor hullámvasútját idézi elő, nem tényre alapozott és még az is élvezheti, bár csak alkalmanként, aki cukorbeteg.

A csokoládé hatásainak téves értelmezése nem csak a vércukorra gyakorolt hatására korlátozódik. Gyakran mondják, hogy a csokoládé bőrproblémákat és pattanást okoz, ám klinikai kutatások bizonyítják, hogy ez nem igaz. Arra sincs bizonyíték, hogy a csokoládé migrént idéz elő és arra se, hogy a fogszuvasodás fő okozója lenne.

Valójában a kutatók felfedezték, hogy a kakaóban található tanninok segítenek megelőzni a fogszuvasodást, feltehetőleg a plakk növekedésének csökkentése által. Továbbá a tejcsokoládéban található tejfehérje véd a fogszuvasodás ellen, míg a csokoládéban található oxálsav is hasonló hatást vált ki a savképződés csökkentése révén.

Azonban van egy dolog, amiben a legtöbb ember egyetért: miután bekap egy darab csokoládét, utána már nagyon nehéz letenni. Az az elképzelés, hogy ez a vágy a csokoládéban lévő pszichológiailag aktív összetevőknek köszönhető.
A feniletilamin például egy olyan hormont utánoz, ami a szerelem hatására szabadul fel. A csokoládé az endorfin felszabadítását stimulálja, ami a test természetes narkotikuma. Bár a gyakorlatban semelyik sincs jelen olyan nagy mennyiségben, hogy ilyen hatásokat váltson ki.

E mennyei étel iránti vágyunk abból az egyszerű tényből ered, hogy stimulálja érzékeink nagy részét, valamint hogy egy megengedhető élvezetnek számít. Amennyiben mértékkel fogyasztják, a csokoládé nem csak tápanyagot és élvezetet szolgáltat, de egy egészséges, teljes értékű étrend részét is képezheti.

Irodalomjegyzék :

  • Chocolate is very good for you. Arts. I. The Lancet,
  • 7th August 1999. Stimulating thoughts: caffeine and food. Chan W. British Nutrition Foundation, Nutrition Bulletin 85, Volume 23, 226 – 233.
  • Chocolate and Cocoa Health and Nutrition Edited by Ian Knight, Blackwell Science. 1999

Kapcsolódó podcastok
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése