Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 01/2004

Új élelmiszerek az új életstílusokhoz – Honnan jutunk hozzá a vitaminjainkhoz és az ásványi anyagainkhoz?

Food TodayAz étrend-kiegészítőket és a dúsított élelmiszereket egyre több fogyasztó használja, ez ahhoz vezet, hogy egyre nagyobb polcterületet töltenek be az egészséges élelmiszereket árusító boltokban, gyógyszertárakban és szupermarketekben. De pontosan mik is az étrend-kiegészítők és a dúsított élelmiszerek és mire valók?

Étrend-kiegészítők

Ahogyan az életmód egyre hektikusabbá válik, és az étkezések megtervezésére fordított idő egyre hátrébb kerül az emberek fontossági rangsorában, az étrend-kiegészítők iránti szükség és a használatuk egyre nő. Az étrend-kiegészítők koncentrált forrásai a tápanyagoknak vagy táplálkozási, vagy élettani hatással bíró anyagok. Az emberek azért szedik ezeket, hogy kiegészítsék a normál étrendjükből származó tápanyagokat. Kényelmes formákban, mint például pirulaként, tablettaként, kapszulaként vagy kimért mennyiségben folyadékként kerülnek forgalomba.

Az étrend-kiegészítők, egészen a közelmúltig, a különböző EU-országokban különböző törvények alanyai voltak. Azonban 2003. július 31-e óta a tagállamoknak be kellett iktatnia egy EU-törvényt, amely felsorolja, mely vitaminok és ásványi anyagok használhatók fel az étrend-kiegészítők gyártására és milyen formában. Ez felhatalmazza az Európai Bizottságot, hogy korlátozza az étrend-kiegészítőkben lévő vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét és harmonizálja a címkézésre vonatkozó szabályokat.

Mit kellene nekünk mondania a címkéknek?

Az egyik legfontosabb étrend-kiegészítőkre vonatkozó EU-s törvényi szabályozás az, hogy egyedüli európai piacot teremtsenek ezeknek a termékeknek. Ez azt jelenti, hogy a gyártók nyílt terepen játszanak, és a fogyasztók biztosítva vannak arról, hogy összehasonlítható terméket kapnak, bárhol is vették Európán belül. Az összehasonlítható termékek összehasonlítható címkézést is jelentenek. Az európai törvényhozás megkívánja minden gyártótól, hogy azt állítsa a címkén, hogy a termék “étrend-kiegészítő”, hogy feltüntesse, milyen kategóriájú tápanyagot tartalmaz (pl. vitamint, ásványi anyagot), mennyi az ajánlott napi fogyasztási mennyiség és a figyelmeztetést, hogy ne lépjék túl a megadott mennyiséget. A csomagolás nem állíthatja, hogy az étrend-kiegészítő helyettesítheti az egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, ahogyan azt sem, hogy kezelhet, vagy meggyógyíthat bármilyen betegséget. A címkéknek világossá kell tennie, hogy ezeket a termékeket kisgyermekek által el nem érhető helyen kell tárolni.

Miközben az étrend-kiegészítők egy kényelmes módjai lehetnek olyan tápanyagokkal való feltöltésnek, amelyek feltehetően hiányoznak egy személy étrendjéből (lásd még ebben a témában a SUVIMAX vizsgálatról szóló cikket is), ezek nem az egyetlen forrásai az extra vitamin- és ásványianyag-bevitelnek. A másik növekvő piac a dúsított élelmiszereké.

Dúsított élelmiszerek

A dúsított élelmiszerek olyan élelmiszeripari termékek, amelyekhez külön adtak hozzá tápanyagokat. Számos oka lehet annak, hogy ezt tették, mint például az, hogy a gyártás, feldolgozás, tárolás során fellépő tápanyagveszteséget pótolják, hogy a helyettesítő élelmiszerekben más élelmiszerekhez hasonló tápanyagértéket érjenek el (pl. a vajban lévő vitaminok hozzáadása a margarinhoz) vagy olyan élelmiszereket dúsítsanak, amelyek esetleg már vagy még nem tartalmaznak bizonyos tápanyagokat.

Hasonló módon, mint a kiegészítők esetében, az Európai Unió törvényi szabályozás kialakításán dolgozik a dúsított élelmiszerekre vonatkozó előírások összehangolása érdekében. Felsorolva azt is, mely vitaminok és ásványi anyagok adhatók a dúsított élelmiszerekhez, a törvényi szabályozás elvárja azt is, hogy szabályozzák, mely élelmiszerekhez adhatók vitaminok és ásványi anyagok. Mivel a fogyasztók felismerhetik a “jó” élelmiszer állítást viselő élelmiszereket, a törvényhozók szükségesnek tartják, hogy korlátozzák az egészségre vonatkozó állítások használatát néhány élelmiszeren a tápanyagtartalmuk alapján.

Élelmiszerek kontra gyógyszerek

Az EU törvényi szabályozása úgy határozza meg a gyógyászati termékeket, mint olyan anyagokat, amelyek emberi betegségeket kezelnek, vagy előznek meg. A gyógyszerek szigorúan szabályozott anyagok és gyakran csak orvosi rendelvényre vásárolhatók meg. A dúsított élelmiszerek és az étrend-kiegészítők nem állíthatják azonban, hogy emberi betegségeket kezelnek, vagy gyógyítanak meg.

Egy további vitamin- és ásványianyag-forrás

Az étrend-kiegészítők és a dúsított élelmiszerek egy módja annak, hogy helyrehozzuk bizonyos tápanyagok optimális alatti bevitelét az étrendben, amelyet számos tényező hozhatott létre, beleértve a táplálkozásit, szociálisat, kulturálist és esztétikait. David Byrne, az EU Egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosának nézőpontjából, “Biztosnak kell lennünk abban, hogy a változatos étrend marad a legjobb megoldás az egészséges fejlődéshez és élethez. Az étrend-kiegészítők főleg arra szolgálnak, hogy kiegyenlítsék bizonyos emberek vagy különleges lakosságcsoportok, vagy mások létfontosságú tápanyagokból történő nem megfelelő bevitelét, hogy növeljék az ilyen tápanyagokból a bevitelüket. Ezeken a termékeken szereplő címkéknek megfelelő és érthető információkat kell adni a fogyasztóknak arról, hogyan használják ezeket és hogyan ne.

AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése