Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 06/2003

Ésszerű Testtömegcsökkentés

Food TodayA Food Today 37. számában arra a tényre hívta fel a figyelmet, hogy a testtömeg normál keretek közti megtartása javítja az egészséget; hogy a populáció túlsúlyos vagy elhízott hányada manapság igen tekintélyes; hogy a százmillió éves örökség használ az éhínség alatt azoknak, akik a bőség idején zsírt szedtek fel; hogy a súlyvesztés a legtöbb ember számára nehézséget jelent valamint hogy a hóbortdiétáknak és csodaszereknek nincs helyük a súlyleadásban. Miként kellene hát az embereknek csökkenteni súlyukat?
A súlyvesztés egyetlen útja annak biztosítása, hogy a táplálékbevitel alapvetően kevesebb energiát tegyen ki (kilokalóriában vagy kilojoulban meghatározva), mint a testhőmérséklet fenntartásával, normál aktivitással valamint mozgással felhasznált mennyiség. Amint a táplálékbevitel csökken, az emésztés sebessége is mintegy 15%-kal esik. Így a felhasznált energia valamint az étrend által biztosított mennyiség között 25%, de inkább 40%-os különbségnek kell lennie. Ha egy nő, aki normális esetben 2000 kilokalóriás étrendjéből 1500 kilokalóriát használ fel, a csökkent felhasználás (ebben az esetben 2000-15%) valamint a bevitel közti különbség 200 kilokalória lesz egy nap. Ez azt jelenti, hogy 1 kilogramm súlyveszteség több mint 5 hétig tartana, ami egy elfogadhatatlanul alacsony mértékű súlyvesztést jelent. Ebből adódik, hogy amennyiben nem megfelelő az energiakülönbség, annyira lassú a súlyvesztés, hogy elveszik a motiváció.
 
A legtöbb nő természetes energiafelhasználása, hacsak nem állandó jelleggel végez kimerítő mozgást, nagyságrendileg napi 2000 kilokalóriát jelent. A túlsúly növelheti ezt a szintet, de mivel a túlsúlynak köszönhetően a mozgás is nehezített, ezért a 2000 kilokalóriás érték elfogadása ajánlott hasznos alapértékként. Férfiaknál ezek az értékek magasabbak, de az ettől való eltekintés hasznos lehet. Ez azt jelenti, hogy ugyanazzal a diétával a férfiak gyorsabban vesztenek súlyukból, ami előny, hisz a férfiak általában kevésbé türelmesek súlyvesztésük gyorsaságát illetően.
 
Amikor diéta által történik súlyvesztés, a legutóbbi tanulmányok azt igazolták, hogy a testszövet veszteségének (első hét után, amikor a veszteség 20%-át a raktározott szénhidrát, 80%-át pedig víz teszi ki) 75%-a zsír, míg 25%-a egyéb testkomponens (a fehérjéket is beleértve). Ebből adódik, hogy 1kilogramm leadása körülbelül 7000 kilokalória felhalmozódott energia leadását jelenti. Alapvetően ezt az alábbi tápanyag-beviteli értékekkel lehet szemléltetni: 
  • Napi 1200 kilokalória bevitele esetén (általános étrendi érték), a súlyleadás körülbelül heti 0,3-0,7 kilogramm
  • 800 kilokalória napi bevitel körülbelül 0,7-1,4 kilogrammot jelent hetente, míg napi 500 kilokalória bevitele 1,5-2,5 kilogramm leadását jelentené egy héten.
 
 
Létezik ezek után tökéletes diéta?
 
Sajnos a válasz úgy hangzik, hogy “Nem”. Az az, ember, aki meg tudna határozni egy ilyet, multimilliárdos lenne egy éven belül. Minden embernek megvan a saját kedvelt étele. Bár azok, akik ezen a területen dolgoznak, egyetértenek abban, hogy előnynek számít a különböző diétákhoz való hozzáférés, mivel állandóan biztosítja azt, hogy ha hosszabb időszakról is van szó, hozzá lehessen szokni a biztonságot garantáló diétákhoz. Mik tehát a biztonság követelményei?
 
  • A napi minimum fehérjebevitelnek 50g-nak kellene lennie. A valós minimumszint ennél kevesebb, ám a nemzetközi szakértők véleménye szerint fontos a plusz különbség hozzáadása.
  • A minimum zsírbevitel körülbelül 7g/nap, mely a megfelelő alapvető zsírsavbevitelhez valamint az epetermelés stimulálásához szükséges.
  • 1400 kilokalória beviteli érték alatt a test vitamin-, valamint egyes ásványi anyag háztartásának hosszú távú fenntartása egy normál ételeken alapuló diétával látszólag lehetetlen. Ebből következik, hogy a diétának vagy vitamin/ásványi anyag kiegészítést vagy összetett tápanyagpótlást kell tartalmaznia ahhoz, hogy az alapvető tápanyagok (egyes fehérjék, vitaminok valamint ásványi anyagok) bevitele biztosítva legyen.
  • Mivel alapvető mennyiségű víz veszik el a diéta során, a kalóriamentes folyadékbevitelnek magasnak kell lennie.
 
Ezzel a néhány egyszerű példával vajon könnyű a diéta? A válasz ismét az, hogy “Nem”. A diétához való hozzászokás egy harc, ám a következő tanácsok segítenek:
  • Első alkalommal ne tűzzön ki célként túl alacsony súlyt. Már az 5-10%-os súlyvesztés is sok egészségügyi problémát enyhíthet. Súlyát ésszerű lépésekben csökkentse.
  • Az akarat és a hajtóerő a legfontosabb a sikerhez.
  • Sok ember úgy véli, hogy egy megértő csoport vagy egyén bátorítása segít
  • Az állandó erőteljes fizikai aktivitás alapvető segítséget nyújt. Sajnos a túlsúllyal rendelkezők közül sokan nehéznek tartják a tényleges különbség eléréséhez szükséges mozgást. Még bátorítani kell őket erre.
 
A fentieken túl rá kell jönnie, hogy bármennyi súlyt is adott le, azt meg is kell tartani. De ez egy következő cikk témája lesz.
 
Irodalomjegyzék:

Marks J & Schrijver, J (2001). Available at: www.europa.eu.int/comm/food/fs/scoop/7.3_en.pdf
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése