Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 06/2002

Evés a stressz legyőzéséért

Food TodayMíg a stressz legyőzésének kulcsa az, hogy kiderítjük okát és megpróbáljuk azt csökkenteni vagy együtt élni forrásával, addig a rendszeres kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet a testnek megbirkózni annak legalább néhány negatív hatásával.
Bármi is legyen a stressz forrása, testi vagy érzelmi, a test adrenalin kibocsátásával reagál rá, egy olyan hormonéval, amely egyéb hormonális és idegi válaszok kaszkádját váltja ki, melyek keresztülsöpörve a testen felkészítenek minket a harcra vagy menekülésre.
Habár a mai stresszek nagy része nem igényel gyors fizikai reakciót, testünk még mindig az ősi és régen bevált módon reagál. Az aggodalom megtapasztalásának kevesebb, mint egy másodpercén belül a szívritmus meggyorsul, a látás kiélesedik, és a vér az izmok irányába terelődik, valamint besűrűsödik, mintegy előkészületként a sebek begyógyításához.

A fizikai stressz, melyre ezek a reakciók elsődlegesen hasznosak, rendszerint rövid ideig tartanak, majd a hormonszintek és az idegrendszer visszatérnek normális, kevésbé felfokozott állapotukba. Napjaink életstílusa néha összekapcsolódhat a hosszú időtartamú szellemi stresszel, és ez azt okozhatja, hogy a test hosszú időszakokra marad stresszválasz „üzemmódban”.

Nyomás alatt
A stressz pontos hatását a tápanyagszükségletre nem teljesen értjük, ám az ismert, hogy ilyen körülmények között a test anyagcseréje megterhelés alá kerül. Egy lehetséges hatás egy következményes, az immunrendszert érintő hatás: csökkenti védelmi képességét és  potenciálisan jobban kitesz minket a fertőzéseknek és a betegségeknek.

Az adrenalin előállításához C-vitamin szükséges. Mikor az adrenalinszint a stressz hosszú időtartamaira megemelkedik, több C-vitamin szükséges. A legtöbb állat képes növelni saját vitaminszintézisét, hogy kiszolgálja az extra szükségletet. Például a kecskék képesek 500%-kal megemelni C-vitamin szintézisüket. Sajnos az embernek táplálkozásában kell bíznia ezzel az alapvető tápanyaggal kapcsolatban. Ha ez nem teljesül, azáltal, hogy bőségesen fogyasztunk olyan C-vitaminban gazdag ételeket, mint a narancs, kiwi, bogyósok, paprika, burgonya és brokkoli, a test néhány része, mint az immunrendszer nélkülözni kényszerülhet.

Kutatások kimutatták, hogy a C-vitamin hiánya csökkenti a makrofágok aktivítását, azon immunsejtekét, melyek szó szerint felfalják a behatoló baktériumokat és vírusokat. A kevesebb makofág hajlamosabbá tesz minket a megfázásra és az influenzára, ami viszont még jobban lemeríti a C-vitamin tartalékokat.

Mikor hosszú távon vagyunk stressznek kitéve, bölcs dolog az immunrendszert annak további támogatására olyan béta-karotinban (az A-vitamin prekurzora) gazdag ételekkel feltölteni, mint a sárgarépa, mélyzöld színű zöldségek és a sárga és narancsszínű gyümölcsök.

A C- és A-vitamin, valamint a folsav és a cink rendszeres bevitele létfontosságú az immunrendszer működéséhez, hogy segítsék a fertőzések elleni védekezésben. A folsav megtalálható a szemesbabban (Vigna unguiculata unguiculata), spenótban és más zöld levelű zöldségekben, míg a jó cinkforrások közé tartoznak a rákok, osztrigák, búzacsíra, máj, sütőtökmagok és a vöröshús.

Fehérje erő
A test fehérjeszükséglete szintén megnövekedhet állandó stressz alatt. Némi hal, csirke, pulyka, sovány vöröshús, tojás, tej vagy bab fogyasztása az étkezések alkalmával ezért válik különösen fontossá.

Az elégtelen fehérjetartalmú táplálkozás határozottan csökkentheti az immunvédelmet és a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet. A olyan „olajos” halak, mint a lazac, pisztráng, tonhal, és szardínia különösen jó választások, mert a vért hígító esszenciális zsírsavakkal is ellátnak. Ez segíthet ellensúlyozni az adrenalin vért sűrítő tuljdonságait.

Enni a stressz legyőzéséért, valójában azt jelenti, hogy bölcs ételválasztással egészségesen kiegyensúlyozottá tenni a táplálkozást. A rendszeres testmozgás szintén fontos, mivel képes felfokozni az endorfinok (természetes kedélyfokozók) termelését és fejleszteni a fittségi szintet. Az állandó stressz alatt lévő embereknek meg kellene fontolniuk életmóduk megváltoztatását, vagy szakértő segítség felkeresését.
Kapcsolódó podcastok
Diet-related diseases, Fizikai aktivitás, Eating behaviour, Ételválasztás
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése