Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 05/1998

A feldolgozás szerepe az Élelmiszerbiztonság & Minőség biztosításában

Food Today A „Farmtól a Fogyasztóig”, az EUFIC élelmiszerbiztonságot és higiéniát érintő ténycsomagja a teljes rendszer különböző szakaszait vizsgálja a termelőtől egészen a fogyasztóig. A Food Today e kiadványában, az élelmiszer-feldolgozás szerepét vizsgáljuk a fogyasztók biztonságos és élvezhető élelmiszerellátásának szemszögéből.

Ahogyan az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyértelműen elővezette, az élelmiszerbiztonság egy megosztott felelősség. A fogyasztók biztonságos minőségű élelmiszerélvezetének biztosítása nem csupán az élelmiszeripar feladata, ám mindenkinek az erőfeszítésétől függ, aki az élelmiszergyártás, feldolgozás, szállítás és szétosztás láncolatában részt vesz, nem legkevésbé maguktól a fogyasztóktól is.

A biztonság biztosítása

Annak érdekében, hogy biztosítsák, hogy az étel egy egészséges és ép állapotban érjen el a fogyasztóhoz, annak számos folyamaton kell keresztülmennie. Az okok egyike, amiért feldolgozzuk az élelmiszert az, hogy kiiktassuk és/vagy megakadályozzuk a mikróbák - melyek mindegyik termékben jelen vannak – osztódását, valamint az élelmiszer megrontását és potenciálisan okozott betegségeket. A feldolgozás további célja, hogy a romlást az enzimek deaktiválásával valamint az oxidáció megelőzésével előzze meg. Az enzimek olyan természetes biológiai anyagok, melyek lebontják a fehérjéket, zsírokat valamint szénhidrátokat. Ha kontrolálatlan marad, az enzimek folytatják az étel rontását. Az élelmiszerben lévő zsírokat meg kell óvni a levegő oxigénjével való reakciótól, ami avassá teheti. A legismertebb feldolgozási módszerek, melyek az élelmiszer biztonságának javítása érdekében használatosak, a hőkezelések, mint a pasztörizálás valamint sterilizálás, ahol az ételek felhevítésével elpusztítják a kártékony mikróbákat és enzimeket. A feldolgozó módszerek közé tartozik a hűtés, mélyhűtés, melyek lassítják az enzim aktivitását és megállítják a kártékony mikróbák növekedését. Az élelmiszerek szárítása révén, mint a tészták vagy gabonapelyhek, müzlik esetében, megfosztják a mikróbákat a víztől, mely szaporodásukhoz szükséges. Az élelmiszeradalékoknak jelentős szerepük van az élelmiszer-feldolgozásban. Az antioxidánsok megóvják a zsírokat és olajakat az avasodástól, míg a stabilizátorok és emulgálószerek megelőzik az összetevők, mint olaj és víz különválását, mely megváltoztatja a termék minőségét.

Minőségirányítás

Annak biztosítására, hogy az élelmiszer-feldolgozás állandó jelleggel nyújtsa az élelmiszerbiztonság és minőség kívánt szintjét, az előállítók modern minőségirányító rendszereket alkalmaznak. A megfelelő előállító gyakorlatok garantálják, hogy a folyamatok követve legyenek, ezzel állandó minőséget és biztonságot nyújtva. A Veszélyelemzés és Kritikus Ellenőrzőpontok (HACCP) rendszer arra összpontosít, hogy az előállítási folyamat során előforduló hibák megelőzésével a lehetséges szennyeződés kockázatai is megelőzhetőek legyenek. Az élelmiszer-feldolgozók a Nemzetközi Standardok Társasága (ISO) által lefektetett minőségirányítás szabályaira támaszkodnak.

Azonban az élelmiszerek minősége a nyersanyagoktól, a szállítás minőségétől, a raktározástól, valamint az eladáskor jelen lévő körülményektől is függ. A minőségbiztosítás így magában foglalja az ellátókkal, mint gazdákkal, nagykereskedőkkel, szállítókkal, kiskereskedőkkel való együttműködést is, hogy biztosítsák minőségbiztosító eljárásaik megfelelő voltát.

A feldolgozók eligazítják a termelőket a nyersanyagokra vonatkozó elvárásaikat illetően, hogy biztosítsák az összetevők megfelelését a minőségstandardoknak. Az előállítók gyakran technikai segítséget nyújtanak a szállítóknak, nagy- és kiskereskedőknek valamint ellenőrzéseket is kiviteleznek annak érdekében, hogy az olyan tényezők, mint hőmérséklet és páratartalom ellenőrzés alatt álljon, továbbá az eladhatósági határidő is vizsgálat alatt legyen.

A csomagolás jelentős szerepet tölt be abban, hogy az élelmiszer csúcsállapotában jusson el a fogyasztóhoz. Növeli a termékek szavatossági idejét azzal, hogy védelemként szolgál a vízpára, levegő valamint mikróbák ellen, miközben megőrzi a termék frissességét. A csomagolás olyan fontos információkat is szolgáltat, mint a főzési, tápanyag és összetevő információi illetve a felhasználhatósági idő, mely segíti a fogyasztót a termékek biztonságos tárolásához, valamint elkészítéséhez.

A biztonság mindenkinek a szerepe

A termékbiztonság nem garantálható kizárólag az élelmiszer-feldolgozók által. Az élelmiszerbiztonság és minőség felelősségét mindenkivel meg kell osztani, aki az élelmiszer-előállítási láncolatban részt vesz, a gazdáktól kezdve, az élelmiszerszállítókon keresztül a kiskereskedőkig. Egy olyan időszakban, mikor az élelmiszerbiztonság soha nem rendelkezett ilyen magas standardokkal, elengedhetetlen, hogy a fogyasztók is kivegyék részüket elfogyasztott ételeik biztonságának garantálásából azzal, hogy megfelelő ételhigiéniát, ételkészítést valamint biztonságos tárolást alkalmaznak.

A „Farmtól a Fogyasztóig” példányának rendeléséhez az alábbi fax számon vegye fel a kapcsolatot az EUFIC-kal: 33 1 40 20 44 41

Kapcsolódó podcastok
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 22/08/2016
Az összes találat megtekintése