Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 03/2006

A Metabolikus Szindróma járványa

Food TodayHat európaiból egy, és néhány EU országban 3 ember közül egy szenved metabolikus szindrómában, egy olyan állapotban, mely növeli a 2-es típusú cukorbetegség, szívérrendszeri betegségek, valamint sztrók kockázatát továbbá idő előtti halálhoz vezethet. Egyre növekvő számban jelennek meg túlsúlyosak, valamint elhízottak az élet egyre korábbi szakaszaiban, mely a szindróma előfordulási gyakoriságát növeli. A metabolikus szindróma már azokat a földrajzi területeket is elérte, mint Görögország vagy Franciaország, amik eredetileg védettnek számítottak a lakosság egészséges étrendjéből és életmódjából adódóan. A társadalomra gyakorolt hatás óriási, ahogy szakemberek az egészségi, valamint társadalmi jólét költségeinek emelkedését várják a közeljövőben.

Tengernyi rendellenesség a glükóz- és zsíranyagcserében

A metabolikus szindróma (más nevén X szindróma vagy inzulinrezisztencia szindróma), annál az embernél állapítható meg, akire három vagy több tényező vonatkozik az alábbiak közül: hasi típusú elhízás (haskörfogat: férfiaknál > 102 cm, nőknél > 88 cm), magas triglicerid szint, alacsony HDL (high-density lipoprotein) koleszterin szint, magas vérnyomás, valamint magas éhomi vércukorszint- bár nemzetközi és nemzeti egészségszervezetek valamelyest eltérnek egyes kritériumok kapcsán.

Ártalmas egészségügyi hatások sokasága

A metabolikus szindrómával kapcsolatba hozható tényezők mindegyike egymással is összefüggésbe hozható. Az elhízás, valamint mozgás hiánya inzulinrezisztenciához vezethet. Az inzulinrezisztencia növeli az LDL koleszterint (low-density lipoprotein - “rossz” koleszterin), valamint a vér triglicerid szintjét, továbbá csökkenti a HDL koleszterint (high-density lipoprotein – a “jó” koleszterin). Ez a zsíros plakkok artériákra való lerakódásához vezethet egy idő után, mely szívérrendszeri betegséget, vérrögképződést, valamint sztókot okozhat. Az inzulinrezisztencia az inzulin- és glükóz szintjét is növeli a vérben. A krónikusan megemelkedett glükózszintek rongálják a vérereket, valamint olyan szerveket, mint a vesék, továbbá cukorbetegséghez vezethetnek. A magas inzulinszintnek köszönhetően a vese túl sok nátriumot tart vissza, ami emeli a vérnyomást, így az magas vérnyomáshoz vezethet.

EU törekvések a „szörny” leküzdésére

Az Európai Bizottság egy 5 éves, nagyra törő kutatási programot folytat, a LipGene-t, a metabolikus szindróma tanulmányozásáról. E masszív törekvés 25 kiváló központ közreműködésével segít megértenünk, hogyan vezethet étrendünk (különösen a bevitt zsírok) valamint saját genetikai térképünk a szindrómához. A program, mely az állapotot leküzdő, hatékony intézkedések fejlesztéséhez is hozzájárul, a következőket tartalmazza: széleskörű humán táplálkozási intervenciós vizsgálat, új technológiák fejlesztése, melyek emelik az olyan “jótékony zsírok” tartalmát az ételben, mint a hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak, továbbá egy oktató kampányt.                                          

Mit tehetünk saját védelmünk érdekében?

A legjobb módja annak, hogy valaki megelőzze, vagy csökkentse inzulinrezisztenciáját az, hogy egészséges szinten tartja testtömegét, egészséges ételeket választ, valamint aktív. Túlsúlyosság esetén a kalóriabevitel korlátozása segíthet egészen a testtömeg 5-10%-os csökkenésének eléréséig. Egyébiránt az étrend a testtömeg-csökkenéstől függetlenül hatásosnak bizonyult - bizonyított, hogy a Mediterrán diéta, és azok a diéták, amelyek gazdagok hosszú szénláncú omega-3 zsírsavakban (például halak fogyasztása esetében) továbbá a teljesőrlésű gabonák, mind-mind csökkentik a metabolikus szindróma rizikóját. A mérsékelt, minimum 30 percig tartó napi mozgás szintén hatásos- példának okáért ide tartozik a lépcsőzés lifthasználat helyett; a TV kapcsoló használatának mellőzése, ülés helyett állni, amikor csak lehet; vagy a munkába való séta is.

Szükség van arra, hogy ismerjük a metabolikus szindrómát?

A metabolikus szindróma jobb megértése hatalmas értékkel bír. Segít felismerni azokat az embereket, akik kiemelten veszélyeztetettek a betegséget illetően, valamint azokat, akiknél intenzívebb beavatkozás lenne indokolt. Egy járványtani megközelítésből, a metabolikus szindróma igazolja az életmódból adódó rendellenességek (mint elhízás, inzulinrezisztencia, hiperglikémia stb.) és az emelkedett szívérrendszeri rizikó kapcsolatát. Végül egy erőteljes, központi okot ad arra, hogy egészségünk irányításának módját fejlesszük. 

Irodalomjegyzék

  1. Chaplin, S. Type 2 diabetes prevention and management. (2005) ILSI Europe concise monograph series.
  2. Pi-Sunyer, FX. Pathophysiology and long-term management of the metabolic syndrome. (2004) Obesity Research 12 Suppl:174S-80S.
  3. Buttriss, J and Nugent, A. LipGene: an integrated approach to tackling the metabolic syndrome. (2005) Proceedings of the Nutrition Society 64: 345-347. See also LipGene website on http://www.lipgene.tcd.ie/
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése