Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 12/2006

A kicsi tudományának nagy jövője

 
Food TodayA nanotechnológia a megközelítőleg 0.1-100 nanométeres tartományba eső méretű anyagokat használja fel új termékek és eljárások kifejlesztésére. Egy nanométer a méter egymilliárdad része (vagy a milimméter egymilliomod része), igazolva, hogy ez valóban a ‘kicsi tudománya’. Ebben a távlatban egy atom szélessége hozzávetőleg egy tized nanométer, a DNS molekula kb. 2,5 nanométer széles és az emberi hajszál mintegy 80000 nanométeres vastagságú.

Egy nem régi (2006. október 25-26.) ‘Nano- és Mikrotechnológia az Élelmiszer és Egészséges élelmiszer Iparágakban’ konferencián Amszterdamban, a résztvevők megtanulták hogy a nanotechnológia azt a tényt aknázza ki, hogy egy nanoméretű anyag tulajdonságai alapvetően és potenciálisan hasznos módon különbözhetnek, ugyanannak az anyagnak nagyobb mérettartományban tapasztalható tulajdonságaitól. Ez az úttörő technológia, ami valójában évtizedek óta jelen van, forradalmasíthatja a mindennapi életet olyan különböző területeken, mint az információs technológiák, hírközlés, az energia, a kozmetika, textil, az egészségügy és az élelmiszerek.

Nanotechnológia és élelmiszerek

Jelenleg számos élelmiszergyártó vállalat nanotechnológiai kutatásokba fektet be, azért, hogy biztonságosabb, egészségesebb, táplálóbb és ízletesebb élelmiszerekről gondoskodhassanak számunkra. Az élelmiszer-előállítás költségei a technológiák hatékonyabbá válásával csökkenni fognak, kevesebb energiát, vizet és vegyszert használnak fel, és kevesebb veszteséget termelnek majd.

Habár jelenleg csak maroknyi, élelmiszerrel kapcsolatos, a nanotechnológia felhasználásával készült termék van a piacon, számos izgalmasan új alkalmazás van a fejlesztés különböző fázisaiban. Az élelmiszercsomagolás és védelem, és az ‘interaktív élelmiszerek’ néhány azon kulcsterületek közül, melyekben ez a kiemelkedő tudomány értékes szerepet fog játszani. Képzeljenek el egy olyan jégkrémet, melynek zsiradék felhasználása nélkül is jégkrém íze és állaga van!

Élelmiszercsomagolás és élelmiszerbiztonság 

A fejlesztés alatt álló ‘intelligens csomagolás’ rendszerek az élelmiszerek jobb védelmét és kifinomult felügyeleti módszereket eredményeznek, melyekkel az étel a ‘termelőtől a tányérig’ nyomonkövethető. A könnyebb, rugalmasabb csomagolóanyagok, melyek jobban ellenállnak a melegnek, fénynek, mechanikai és más ártalmaknak, és az olyan anyagok melyek képesek elnyelni az oxigént és a nedvességet, segíteni fogják az élelmiszerek hosszabb ideig való frissentartását. Úgyszintén remélhető az antimikróbás tulajdonsággal rendelkező nanorészecskék és a szennyeződéstaszító felületek széleskörű alkalmazásának elterjedése az élelmiszergyártási folyamat csomagolóanyagainál és gépeiben.

Elmélyedve ebben az irányban, vannak anyagok, melyek képesek az olyan a külső vagy belső körülményekhez igazítani tulajdonságaikat, mint a hőmérséklet, és olyanok is, melyek képesek kijavítani magukat, ha elszakadtak vagy kilyukadtak. Egy másik újító ötlet a csomagolásba beágyazott nanoérzékelők használata, amelyek képesek érzékelni az olyan vegyületek parányi mennyiségét is, melyek az élelmiszer romlásának kezdetekor szabadulnak fel. A csomagolás színének megváltozása figyelmezteti a fogyasztót a romlottságra vagy szennyezettségre.

Funkcionális/ interaktív élelmiszerek

Az új élelmiszerrendszerek erősített funkcionális tulajdonságokkal kerülnek kifejlesztésre. A jövő látomásai közé tartoznak az alacsony nátriumtartalmú, mégis a nyelvvel történő kölcsönhatásoknak köszönhetően sós ízű élelmiszerek, és azok a tápanyagszállító rendszerek, melyek nanokapszulákat használnak a mikrotápanyagok, antioxidánsok, vagy éppen gyógyszerek a test jellegzetes célterterületeihez kijelölt időben való szállításához. Végezetül, olyan nanoérzékelők fejleszthetők ki, melyek érzékelik az egyén személyes profilját, és a megfelelő molekulák felszabadulását váltják ki a termékből. Ily módon  az élelmiszerek a fogyasztó speciális íz- és illatpreferenciáihoz, ezzel együtt egészségi állapotához kapcsolódó szükségleteihez, tápanyaghiányaihoz vagy allergiáihoz igazodhatnak. A lehetséges alkalmazások közé tartoznak azok az élelmiszerek, melyekből megfelelő mennyiségű kalcium szabadul fel a kezdődő oszteoporózisos fogyasztóknál, vagy azok, amelyek ‘okos szűrőikkel’ csapdába ejtik azokat a molekulákat, melyek allergiás reakciót válthatnak ki.

Fogyasztói aggodalmak

Habár a nanotechnológiát tartják a jövő nagy ígéretének, mint minden új technológiával kapcsolatban, a fogyasztóknak természetes aggodalmai vannak, annak lehetséges egészségügyi és környezeti kockázataival kapcsolatban. Bár az érvényes EU szabályozások elég széles körűnek tekinthetők, hogy lefedjék a létező nanotechnológiákat, folyamatos felülvizsgálatuk folyik. A termékek piacra-kerülés előtti alapos vizsgálata a részecskeméretre és az összetételre egyaránt koncentrálva, az egyik eljárás, amiben a fogyasztók azt akarják, hogy a kormányzatok törvényt hozzanak. Ezen a területen jelenleg az Egyesült Királyság és Németország kutatóintézetei, valamint kormányzati szervezeteik vezetnek. A szakértőket és fogyasztókat egyaránt bevonó konzultációs folyamatot, melynek 2006 végére be kellene fejeződnie a Német Szövetségi Kockázatbecslési Intézet (BfR) vállalta magára.

További információ:
  1. Nanotechnology: Innovation for tomorrow's world.
  2. International Food Information Council.
  3. The National Nanotechnology Initiative.
  4. European Commission
  5. The A to Z of Nanotechnology.
  6. European Nanotechnology Gateway (nanoforum.org). Report on Nanotechnology in Agriculture and food
  7. The Royal Society/Royal Academy of Engineering Report: Nonoscience and nanotechnologies: opportunities and uncertainties
  8. Federal Institute for Risk Assessment
  9. http://www.foodtech-international.com/papers/nanotechnology.htm
  10. http://www.foodtech-international.com/papers/application-nano.htm
Kapcsolódó podcastok
Aspartame, Low-calorie sweetner, Food origins, Food safety
Szénhidrátok és rost, Dietary fibre, Elhízás, Gut health, Funkcionális élelmiszerek
Food safety, Étel szennyeződések, Additives
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 26/09/2016
Az összes találat megtekintése