Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 03/2009

A nátrium szerepe a sportitalokban

Food TodayA hidratáltság fontos része egészségünknek és jóllétünknek. Már kevés testfolyadék elvesztése is okozhat fejfájást, koncentrálóképesség gyengülést, megnőtt reakcióidőt, és levertséget, valamint gyengítheti a sportteljesítményt. Az italok, beleértve azokat, amelyek nátriumot tartalmaznak, segíthetnek helyreállítani és fenntartani folyadékegyensúlyunkat.
A folyadékveszteség és következményei
 
Az emberi test a szokásos módon változó mennyiségű vizet választ ki a vizelettel, a széklettel, az izzadsággal és a kilélegzett levegővel. Nagyon forró időjárási körülmények között és testedzés során a verítékezés lényegesen hozzájárulhat ehhez a folyadékveszteséghez.
 
A verejték folyadékok és elektrolitok – beleértve a nátriumot - keveréke, ami akkor választódik ki, mikor a testnek le kell hűtenie magát. Ideális esetben a folyadékbevitel megegyezik az izzadási értékkel, minimalizálva annak az egészségre és a sportteljesítményre gyakorolt káros hatását. A magas intenzitású tevékenységet végző sportolóknak általában 1,0 – 2,5 l/óra az izzadási értékük, bár, amikor a környezeti hőmérséklet magasabb, nem szokatlanok a több mint 2,5 l-es izzadási értékek.1
 
A legtöbb egyén hideg vagy mérsékelt körülmények között bármiféle lényeges kockázat nélkül képes elviselni a testfolyadék 2%-os csökkenését, azonban, ha ez forró (>30°C) környezetben következik be, jelentős egészségi kockázata lehet.2
 
Mikor folyadékveszteség lép fel – mint az izzadás során -, a vértérfogat csökkenése figyelhető meg, ami a vér sűrűsödésének következtében megnehezíti a szív keringtető pumpaműködését. E hatás kompenzálására felgyorsul a szívverés, ám a dolgozó izmokhoz való oxigénszállítás, és a szén-dioxid, valamint az elhasznált anyagok tőlük való eltávolítása akadályozott. A folyadékveszteség a test maghőmérsékletének megemelkedéséhez is vezethet, ami gyengíti az enzimaktivitást.
 
Kutatások azt mutatják, hogy a természetes szomjúsági mechanizmus az egyéneket az általuk elvesztett folyadékmennyiség csak mintegy felének elfogyasztására készteti.2 Úgy tűnik, hogy a szomjúsági mechanizmus a test 2%-os dehidratáltságáig nem indítja be az ivási késztetést, ami éppen az a pont, ahol a teljesítmény veszélybe kerülhet.1
 
A nátrium szerepe a rehidratálásban
 
A vizet, a higított gyümölcsleveket és a sportitalokat általánosan használják rehidratálásra. Mivel a nátrium a fő ásványi só az izzadságban, néhány ital a szénhidrátokkal együtt hozzáadott nátriumot is tartalmaz. Ez összhangban van az Élelmiszerek Tudományos Bizottságának ajánlásaival, miszerint hosszantartó testedzés alatt az optimális rehidráció magában kell foglalja a nátrium (460-1150 mg/L) és a szénhidrátbevitelt (80-350 kcal/L).3 Úgy látszik, hogy a nátriumveszteség szerepet játszhat az izomgörcsök vagy az izomgyengeség kialakulásában.1 A nátriumveszteség kihat a test folyadékpótlására is.
 
A nátrium köztudottan serkenti a szomjúsági mechanizmust, továbbá javítja a vékonybél víz- és szénhidrátfelszívó képességét, miáltal hatékonyan segíti a rehidrációt és késlelteti az izomfáradtságot. Ha a víz egyszer már felszívódott, a nátrium segít a testnek nagyobb mennyiségű folyadék visszatartásában és a vizeletkiválasztás csökkentésében is.4,5 A kutatások azt mutatják, hogy a nátrium italokhoz való hozzáadásának feltehetően nagyon kicsi vagy semmiféle egészségi kockázata sincs.2
 
2 óránál hosszabb időtartamú testedzés, vagy bármilyen jelentős mértékű izzadással járó tevékenységnél ajánlott a nátriumtartalmú italok használata. Kutatások azt sugallják, hogy mintegy 450 [mg/testedzéssel eltöltött óra] vagy több nátrium fogyasztása szükséges a (vér)plazma térfogatának és nátriumszintjének fenntartásához.6 Ezt a mennyiséget könnyedén biztosítja egy jól kiegyensúlyozott szénhidrát-elektrolit ital.
 
Összefoglalás
 
Az optimális sportteljesítmény érdekében, különösen forró környezetben fontos a rendszeres folyadékfogyasztás. A nátriumtartalmú italok segíthetnek a gyorsabb rehidrálódásban, és a hozzáadott szénhidrátok kivédhetik az izomfáradtságot. Mindamellett, általánosságban, a nátriumbevitelt a káros egészségi hatások elkerülése érdekében a legtöbb európai étrendben csökkenteni kellene.
 
Irodalomjegyzék
  1. Sawka, M.N., Montain, S.J. (2000). Fluid and electrolyte supplementation for exercise heat stress. American Journal of Clinical Nutrition 72:S564-72.
  2. Coyle, E. F. (2004). Fluid and fuel intake during exercise. Journal of Sports Sciences 22:39-55.
  3. Report of the Scientific Committee on Food on composition and specification of food intended to meet the expenditure of intense muscular effort, especially for sportsmen. Available at: http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out64_en.pdf
  4. Wendt, D. et al (2007). Thermoregulation during exercise in the heat – Strategies for maintaining health and performance. Sports Medicine 37 (8):669-682.
  5. Vrijens, D. M. J. et al (1999). Sodium-free fluid ingestion decreases plasma sodium during exercise in the heat. Journal of Applied Physiology 86:1847-51.
  6. Murray, B. (2007). The role of salt and glucose replacement drinks in the marathon. Sports Medicine 37 (4-5):358–360.
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése