Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 07/2007

Derítsünk ki többet az európai serdülők ételválasztásáról

Food TodayA HELENA (Táplálkozással az Egészséges Életmódért Európában Serdülőkorban) vizsgálat új betekintést nyújt öt ország fiataljai táplálkozási és életmódbeli szokásaiba, továbbá meglepő hasonlóságokra és néhány kulcsfontosságú különbségre mutat rá egész Európában.
A HELENA vizsgálat egy 3 éves, EU által finanszírozott projekt, aminek célja javítani a 13-16 éves fiatalok táplálkozási és ahhoz kapcsolódó életmódbeli szokásainak megértését 10 európai országban (több részletért a vizsgálat átfogó céljairól, olvassa el a Food Today 49., 2005 júniusi számát.)
 
A projekt kezdeti szakasza

Az ételfogyasztást nemcsak a táplálkozással és egészséggel kapcsolatos ismeretek és attitűdök befolyásolják, hanem a választások és a kedveltség is. A HELENA vizsgálat előkészítő szakaszában minőségi kutatást használva vizsgálták ötben (Belgium, Magyarország, Spanyolország, Svédország, Egyesült Királyság) a résztvevő országok közül az említett változókat, ami magában foglalja az emberi viselkedés és azon okok mélyebb megértését, melyek viselkedésünket irányítják.

Módszer
Az 5 ország összesen 304 iskolását nem és kor (13-14 valamint 15-16 évesek) szerint 44 egyforma fókuszcsoportba osztották. A sokféle területet érintő megbeszéléseket tapasztalt moderátorok irányították, az adott ország nyelvére lefordított  megbeszélés-kalauz használatával. A résztvevőket kifejezetten megkérték, hogy a nap minden egyes étkezésénél rangsorolják az őket az ételválasztásban leginkább befolyásoló 3 fő tényezőt.
 
Eredmények

A nassolás általános

Az étkezési szokások és az ételválasztás étkezésenként, országonként változó. A napi három étkezés, közöttük kisétkezésekkel, minden országra jellemző, kivétel Spanyolország, ahol a fiatalabb serdülők 3-5 főétkezést fogyasztanak egy nap, és ehhez jönnek még a kisétkezések. A főétkezések közötti nassolás minden országban előfordult, különösen iskola után.

Az íz az ételválasztás fő befolyásoló tényezője

Az ételválasztást befolyásoló fő tényezőket illetően számos hasonlóság fordul elő az országok között. Az íz volt a messze legfontosabb tényező minden főétkezésnél és minden országban. További hasonlóságok voltak: a szülők befolyása, különösen a reggelinél és az esti étkezésnél; az egészségesség fontossága (főként a szülők számára, inkább mintsem maguknak a résztvevőknek), és a könnyű elkészíthetőség.

Habára a szokás minden országban befolyásolja az ételválasztást, főként a reggelinél és a kisétkezéseknél ez különösen igaz volt Belgiumban és Spanyolországban, míg kevésbé számottevő Magyarországon és az Egyesült Királyságban. Svédországban úgy vélik, hogy az iskola befolyása nagyon fontos mind a reggelinél, mind az ebédnél.

Az egészséges étkezés akadályai

Az ebben a vizsgálatban résztvevő fiatalok megértették az egészséges táplálkozás fontosságát és tudatában voltak annak, hogy nem mindig esznek, úgy ahogy kellene, amint az ajánlott. Számukra probléma volt az „egészséges” ételekkel kapcsolatban, hogy azok unalmasak és nem különösebben ízletesek, nem laknak jól tőlük, beszerzésük nehézkes és drágák. Itt megmutatkozik a szegényes étkezésszokásokról vagy életstílusról szóló közvetlen visszajelzés hiánya. Lehet, hogy tudtak valamit a táplálkozás és egészség elméletéről, ám számos megjegyzésük sejteti, hogy nehézségekbe ütközik számukra azt a gyakorlatba átültetni. Valószínűleg néhány félreértésük és az élelmiszerekre vonatkozó tudás hiánya sem segített ebben.

Merre tovább?

A vitacsoportok eredményei felhasználhatók lesznek egy kérdőív kifejlesztéséhez, azért hogy mennyiségi információt nyerjenek a serdülők ételválasztását és előnyben részesítését befolyásoló tényezőkről, mind a 10 országban (Ausztria, Franciaország, Németország, Görögország és Olaszország a minőségi felmérésben résztvevőkön felül). A figyelem a snack-ekre, az italokra, az ételekkel kapcsolatos szokásokra és hozzáállásokra, az étrendre és az egészségre fog irányulni. A nyert információ meg fogja könnyíteni az egészségesebb, a serdülők számára vonzó ízű és laktató élelmiszerek fejlesztését és segít lerombolni az egészséges étkezés útjában álló, felismert akadályokat.

Irodalomjegyzék
 
  1. Gilbert C.C., Sanchez M.J., Lehoux C., Hegyi A., Åström A., Hall G., Merino G., Masson A., Fontaine L., Kuti T. (2007) Qualitative research investigating food choices and preferences of adolescents in Europe. Abstract and poster on behalf of the HELENA study group www.helenastudy.com
 
A HELENA vizsgálat az Európai Közösség pénzügyi támogatásával folyik (Szerződés: FOOD-CT-2005-007034). Ennek a cikknek a tartalma csak a szerző véleményét tükrözi. A Közösség nem felelős az ebben található információ használhatóságáért.
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése