Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 06/2005

Alacsony kalóriatartalmú édesítők, több mint csupán egy édes íz

Food TodayFRISSÍTVE Nov 13, 2013
Az alacsony kalóriatartalmú édesítők nagyon népszerűek a súlyukra, valamint egészségükre tudatos emberek körében. Mivel kevés vagy semennyi kalóriát sem tartalmaznak, így az alacsony kalóriatartalmú, illetve cukormentes élelmiszerek, valamint italok elsődleges forrásaiként szolgálnak. Ha okosan használják őket, hasznosak lehetnek a súlyleadásban, illetve annak kontrolálásában, valamint az általános egészség fenntartásában.

Az édesítők fajtái

Az édesítőknek két fő típusa van. Az intenzív édesítők, mint az aceszulfám K (E 950), aszpartám (E 951), az aszpartám- aceszulfám só (E 962), szacharin (E 954), ciklamátok (E 952), taumatin (E 957), neoheszperidin DC (E 959), valamint a szukralóz (E 955). A “tömegédesítők”, mint a szorbitol (E 420), mannitol (E 421), izomalt (E 953), maltitol (E 965), laktitol (E 966), valamint a xylitol (E 967). Az intenzív édesítők általában asztali édesítőként vagy italokban használatosak és olyan intenzívek, hogy csupán egy kicsiny mennyiség szükséges belőlük. A tömegédesítők kevesebb kalóriát tartalmaznak a cukornál egységnyi mennyiségre vonatkoztatva, miközben megegyeznek annak térfogatával, illetve tömegével. A tömegédesítőket például az alacsony kalóriatartalmú pékáruk készítésénél használják.

Nincs automatikus súlyleadás

Sok ember számára az édesítők az édes íz élvezetét s egyidejűleg a kalóriaspórolást jelentik. De a tény, hogy az édesítők látszólag nem tartalmaznak kalóriát, még nem azt jelenti, hogy automatikusan súlyvesztést is eredményeznek. Bizonyítékok támasztják alá, hogy a megszokott, cukorral készült termékek cukormentes változatokkal történő helyettesítése sem eredményezi egészséges felnőtteknél a napi kalóriabevitel szignifikáns csökkenését (1). Ez azt feltételezi, hogy utóbbiak az étvágyat befolyásolva, valamilyen módon egyensúlyban tartják a helyzetet. Csupán azzal, hogy édesítők kerülnek beillesztésre a diétába, nem szükségszerű, hogy spontán súlyleadás is bekövetkezik. Súlyvesztés csak abban az esetben tapasztalható, ha az összes kalóriabevitel is csökken.

Kalóriakontrolált diéták

A kalóriabevitel csökkentéséhez vezető utak egyike, egy alacsony kalóriatartalmú súlyleadó program követése. Kalóriaszámolás esetén a cukormentes, valamint alacsony cukortartalmú termékek nagy segítséget jelenthetnek, mivel növelik azoknak az ételeknek a választékát, melyek beilleszthetőek a diétázó étrendjébe, ezzel megkönnyítve ahhoz való hozzászokásukat.

Egészségtudatosság

Sok ember fejében a cukormentes termékek fogyasztása nem feltétlenül a súlyleadással, hanem egy általános súly-, valamint egészségtudatossággal párosul (2). Amennyiben az emberek az egészséges súly fenntartására törekszenek, kalóriák területén is kompromisszumra hajlamosak lehetnek. Például egy cukros ital cukormentessel való helyettesítése esetén úgy érezhetik, hogy elegendő “kalóriakreditet” szereztek ahhoz, hogy olyat ehessenek később a nap folyamán, amit élveznek is(1). Az emberek abban az esetben is választhatják a cukormentes változatokat, mikor étrendjük cukor- vagy szénhidráttartalmát kívánják csökkenteni (2).

A biztonságos határérték

Az EU-ban árusított élelmiszerekben, illetve italokban található édesítők mindegyike tudományos tesztelésen esett át, illetve az Európai Bizottság által került jóváhagyásra (3). Az egész életen át, napi fogyasztásra alkalmazható édesítők mindegyike hatalmas biztonsági határértékkel bír. Átlagos mennyiségű fogyasztásuk esetén, az alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek, valamint tömegédesítők is tökéletesen biztonságosak.

Arasd le előnyeit

Mára - a közigénynek köszönhetően- széles választékban érhetőek el az alacsony, illetve nullkalóriás ételek, valamint italok (2). A fogyasztók számos okból választják ezeket a termékeket, ilyenek a súlyleadás, súlyfenntartás vagy cukor-, illetve szénhidrátbevitel ellenőrzése. Azonban fontos, hogy fejben tartsuk azt a tényt, hogy ezen termékek csupán egy kalóriakontrolált diéta részeként nyújtanak segítséget; a sikeres súlyfenntartáshoz egészséges, kiegyensúlyozott diéta, valamint állandó fizikai aktivitás szükséges. A valóban cukormentes illetve alacsony cukortartalmú termékek fogyasztása élvezhető, miközben hasznos segítséget nyújthatnak egy egészséges diétához.

Irodalomjegyzék

  1. Holt SHA, Sandona N & Brand-Miller JC (2000) The effects of sugar-free and sugar-rich beverages on feelings of fullness and subsequent food intake. International Journal of Food Sciences and Nutrition 51:59-71
  2. Lee S (1999) Consumer behaviour and attitudes towards low-calorie products in Europe. World Reviews in Nutrition and Dietetics 85:146-58
  3. European Parliament and Council Directive 94/35/EC (1994) Sweeteners for use in Foodstuffs. Official Journal of the European Communities L237, 10.9.94: 3-12

Függelék 2013. November 13:

  1. Az EU-ban az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereket jelenleg AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS TANÁCS 1333/2008/EK RENDELETE (2008. december 16.)az élelmiszer-adalékanyagokról szabályozza, az alábbi módosításokkal (Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 354/16, 2008.12.31.).
  2. A s(z)teviol glikozidok édesítőszerként való felhasználását az EU-ban 2011-óta engedélyezték. A steviol glikozidok a stevia (sztevia, sztívia) növény leveleiben található természetes, édes ízű összetevők.
Kapcsolódó podcastok
Aspartame, Low-calorie sweetner, Food origins, Food safety
Elhízás, Fogyókúra és testtömegkontroll, Dietary fibre
Nutrigenomika, Elhízás, Fogyókúra és testtömegkontroll
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése