Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 11/2000

Biztonságos ételek : A tudomány az étkezőasztalhoz jut

Food TodayA hetvenes években az élelmiszerbiztonság és higiénia a végtermékek ellenőrzésére összpontosított, hogy eleget tegyen minden biztonsági- és minőségi standardnak. Azonban a biztonságos ételek garantálásához nem volt elég csupán az előállítási folyamat befejezésének vizsgálata. Ez az, amiért a jelenlegi európai törvénykezés egy aktív minőségi ellenőrzési programot vezetett be, mely a teljes élelmiszerlánc ellenőrzésén alapszik.

A jelenlegi eset: 1993 óta az európai élelmiszerszektornak be kell tartania a Veszélyelemzés és Kritikus Ellenőrzési Pontok (HACCP) alapelveit. Ezt a módszert, az egyszerű „egy uncia megelőzést megér egy fontnyi gyógyítás” feltevés alapján, a hatvanas években hozták létre az Egyesült Államokban, egy vegyiparban végzett munka alapján. Ezt követően az élelmiszeripar is átvette a NASA űrhajósainak készített ételek előállításához. A program nem csak arra lett tervezve, hogy a végtermékre vonatkozó legszigorúbb minőségi elvárásokat elégítse ki, hanem az előállítási folyamat összes nézőpontját alaposan felügyeli, ezzel kiiktatva az űrbeli környezet lehető legtöbb kockázatát.

A HACCP rendszer a nyersanyagoknál, hozzávalóknál és csomagolóanyagoknál kezdődik, a feldolgozás, elosztás valamint értékesítés folyamatán keresztül annak egy szakács vagy fogyasztó által történő elkészítéséig. Azok az ételek, melyek nem a HACCP rendszer szerint kerültek előállításra, nem kerülhetnek eladásra a piacon. A kormányhatóságok felelősek azért, hogy felülvizsgálják a rendszernek az előállítók, kiskereskedők és szakácsok által történő alkalmazását. Az előállítóknak részletes dokumentációt kell készíteniük arról, hogy egy hatékony HACCP terv van használatban, és hogy ezt a tervet nem csak alkalmazzák, hanem megfelelően is használják, valamint hogy megfelelőnek bizonyul a termékbiztonság szükséges szintjéhez.

A 93/43/CE Európai Irányelv az élelmiszerhigiéniáról, amely beépítésre került a Tagállamok törvényrendszerébe, a HACCP alapelveit lépteti érvénybe, azokat az irányelveket, melyeket az új EU törvénykezésben is megtartanak. A HACCP egy racionális, szisztematikus megközelítést alkalmaz, mely az előállítási folyamatok részletezett elemzésével kezdődik, hogy az összes lehetséges veszélyt felismerje. Ezek a veszélyek három kategóriába sorolhatóak: mikrobiológiai (patogén mikroorganizmusok vagy toxinjaik általi fertőzés), kémiai (mikotoxinok, nehézfémek, mosószer maradványok, rovarirtó szerek, stb.), illetve idegen anyagok jelenlétére (kövek, csontdarabok, halcsontok, stb.).

A HACCP következő lépése a „kritikus ellenőrzési pontok” meghatározása (CCPk) valamint megfelelő működésük kritériumainak felállítása lesz. A CCPk az előállítási folyamat azon lépései, melyek ellenőrzése szükséges a lehetséges veszélyek kiiktatásához vagy minimumszintre csökkentéséhez. Példának okáért a hűtött élelmiszerek hőfokának ellenőrzése a szállítás közben, bizonyos baktériumok (mint a Listeria) ellenőrzés alatt tartásának egyik CCP-je. A HACCP terv a beavatkozási folyamatokat is magában foglalja az előállítás problémájának azonnali elhárítása érdekében. Ezáltal nem kerülhet hibás termék a fogyasztóhoz.

Az előállítóknak nem csupán ellenőrizni kell a cselekvéseket, de fel is kell mutatniuk, hogy az összes veszélyt hatékonyan kézben tartják. Az ilyen irányítás magában foglalja a CCPknél jelenlévő vizsgálati módszerek használatát, hogy bizonyossá váljon a szükséges ellenőrzés kivitelezése, valamint a bizonyítási módszereket, melyek azt igazolják, hogy a HACCP elemei helyesen kerültek azonosításra és alkalmazásra. A tejtermékeket előállító berendezésnek például akkor és olyan hőmérsékleten kell pasztörizálnia a tejet, hogy az bizonyítottan kiirtsa a kórokozókat (mint a Salmonella, Listeria és Campylobacter fajokat) és a pasztörizálás feljegyzéseit az élelmiszer-felügyelőségnek kell ellenőrzés alatt tartania. A friss termékek esetében a hűtőláncot kell megtartani az előállítástól egészen a fogyasztóig; a raktáraknak valamint szállítóautóknak is szükséges hőfokfeljegyzéseket készíteniük. Valamint a fogyasztóknak is rendszeresen kell ellenőrizniük, és ha szükséges, korrigálniuk saját hűtőszekrényük hőmérsékletét.

Belegondolva érdekes, hogy az űr felfedezéséből származó tudományos fejlesztések elértek az élelmiszeriparhoz és a fogyasztókhoz. A holdtól az étkezőasztalig- egy kis lépés az embernek, egy óriási lépés ... az élelmiszerbiztonsághoz.

Kapcsolódó podcastok
Aspartame, Low-calorie sweetner, Food origins, Food safety
Food safety, Étel szennyeződések, Additives
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése