Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 10/2009

Ki kicsoda a nemzetközi és európai élelmiszerbiztonságban és élelmezésben?

Food TodayEurópán belül és a földgolyón számos hivatalos szervezet hatáskörébe tartozik az élelmiszerbiztonság és az élelmezés. Ezek a szervezetek irányadó dokumentumokat adnak ki, stratégiákat dolgoznak ki, monitorozzák az élelmiszerfogyasztást vagy az egészséget, és néhány esetben szabályokat hajtanak végre. Tevékenységeik által lehetőségük van befolyásolni a fogyasztók élelmiszerekhez való hozzáférését, vagy az elfogyasztani szándékozott élelmiszer kiválasztását.
Egészségügyi Világszervezet (WHO)
 
Ez a genfi központú globális szervezet felelős az egészségügy, Egyesült Nemzeteken (EN) belüli koordinálásáért. Széles hatáskörébe tartoznak a krónikus- és fertőző betegségek, a mentális egészség, a táplálkozás, az élelmiszerbiztonság, a balesetek, a biológiai veszélyforrások, az egészségügyi gazdaság, és a megelőző egészségügyi intézkedések. A WHO széleskörű szerepe magába foglalja: világméretű intézkedések végrehajtását (példa erre a H1N1 influenzavírus), kutatások indítását, standardok megállapítását, bizonyítékokon alapuló eljárások létrehozását, az egészségügyi trendek monitorozását és technikai támogatás nyújtását az egyes nemzeteknek. A WHO genfi központi irodája koordinál további hat távolabbi, a föld főbb régióit lefedő alirodát. A WHO európai irodája a dániai Koppenhágából felügyeli több mint 50 különböző ország közegészségügyi helyzetét.
 
Mint világszervezet, a WHO irányelveinek tekintetbe kell venniük a szegény vagy fejlődő nemzetek szükségleteit csakúgy, mint a gazdag nyugati nemzetekéit. A WHO tevékenységei az élelmiszerbiztonság, a táplálkozás és az étkeztetés területén két tagozat hatáskörébe tartoznak: 1) Táplálkozás & Egészség, és 2) Élelmiszerbiztonság & Zoonozisok.  
 
A Táplálkozás és Egészség tagozatnak négy tevékenységi köre van:
1. Növekedés vizsgálat és felügyelet: a WHO csecsemőkről és gyerekekről 19 éves korig standard növekedési tábláztokat ad ki, amelyeket széles körben használnak az egészségügyi szakemberek;
2. Országra koncentrált táplálkozási politikák és programok: a WHO stratégiát és irányelveket nyújt, hogy segítsen az egyes országoknak hatékony élelmiszer- és élelmezéspolitika kifejlesztésében. A témakörök közé tartozik: a csecsemő- és várandós táplálkozás, az elhízás, az idős emberek, táplálkozási ajánlások, élelmiszerbiztonság és HIV/AIDS. Egy fontos jelentés a Táplálkozási, Testedzési és Egészség Világstratégia.
3. A mikrotápanyagok elégtelen bevitelének csökkentése: a WHO különféle populációkban végez a vitamin- és ásványi anyag bevitelre vonatkozó felméréseket, és a biztonságos beviteli értékekre vonatkozó ajánlásokat publikál, pl. az A-vitaminról, a jódról és a vasról;
4. Élelmezés a fejlesztésben és válságban: a WHO az alultápláltság megelőzése és az élelmiszerbiztonság növelése érdekében technikai támogatást és felügyeletet biztosít vészhelyzetekben (pl.: háború, járvány, áradás esetén).
 
A WHO szintén együttműködik az Egyesült Nemzetek Élelmezési Bizottságával, aminek felhatalmazása van: az alultápláltságra való figyelemfelhívásra; mozgósításra a problémák globális, regionális és nemzeti szintű megoldásához; az élelmiszerbiztonság fejlesztése érdekében nemzetközi állásfoglalások kezdeményezésére.
 
Az Élelmiszerbiztonság és Zoonozisok Tagozat felelős az élelmiszerbiztonságért az egész élelmiszerláncban. Célja olyan eljárásmódok és tevékenységek keresztülvitele, melyek megőrzik az egészséget, világszerte különös figyelemmel az élelmiszerfertőzések csökkentésére. A problémák közé tartozik: akrilamid a hőkezelt élelmiszerekben, poliklór-difenilek (PCB) és dioxinok a lazacokban, a nehezen lebomló szerves szennyezőanyagok biomonitorozása. Az egyik fő nemzetközi kezdeményezés az ’5 Kulcstényező a Biztonságosabb Élelmiszerekért’, ami képzést és forrásokat nyújt, melyek helyileg alkalmazhatók a jó élelmiszerhigiénia előmozdítására. Az élelmiszerbiztonság területét szintén magában foglalja a Nemzetközi Élelmiszerbiztonsági Hatósági Hálózat (INFOSAN), ami 177 nemzeti élelmiszerbiztonsági hatóság világméretű rendszere.
 
Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO)
 
Római központjával a FAO egy másik fontos EN szervezet. A FAO mandátuma kiterjed a táplálkozási szint javítására, a mezőgazdasági termelékenység fejlesztésére, a vidéki népesség életminőségének javítására, és a világgazdaság növekedéséhez való hozzájárulására. Semleges fórum szerepét is betölti, ahol a különböző országok megvitathatják a nemzetközi politikát és megtárgyalhatják az egyezményeket.
 
A FAO-n belül nyolc részleg működik. Az élelmiszerbiztonság és az élelmezés a Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Részleghez tartozik. Bár a FAO az élelmiszerekkel kapcsolatos témakörök széles tartományát lefedi, pl.: élelmiszer-összetétel, adalékanyagok, táplálkozási oktatás, kockázatbecslés és minőségbiztosítás; a hangsúly azon országok segítésén van, ahol az élelmezés biztonsága gyakran veszélyeztetett. Ezért a FAO munkája átöleli a WHO feladatát, amely az alultápláltság rizikójának meghatározására irányul és a helyi politikákat mozgosítja, hogy az élelmiszerbiztonságot fejlesszék. Mindamellett a FAO speciális szaktudással bír az élelmiszertermelésben, az állati- és növényi betegségek ellenőrzésében, és az állat- és növénykereskedelem területén.  
 
A FAO számos webalapú portált támogat, ahol a különféle országokból származó emberek hozzáférhetnek az élelmiszerekkel kapcsolatos információkhoz. A FAOLEX adatbázisa nemzeti törvények és szabályozások gyűjteménye élelmiszerekről, mezőgazdaságról, és megújuló természeti erőforrásokról. Az Élelmiszerbiztonság és Táplálkozás Globális Fóruma elősegíti öt kontinens 300 élelmezési és táplálkozási szakértője közötti tudáscserét. Az Élelmiszerbiztonsági, Állat- és Növényegészségügyi nemzetközi portál a hivatalos nemzetközi és nemzeti standardokhoz és törvényekhez való egyetlen hozzáférési pontként könnyíti meg a kereskedelmet és az élelmiszerbiztonságot. A FAO statisztikai adatbázisai értékes és gyakran használt információforrások, amikor az élelmiszerfogyasztási trendek időszerűen, és a különböző országok között kerülnek összehasonlításra.
 
A FAO egyéb tevékenységei magukba foglalják az élelmiszer-összetételi táblázatok megjelentetését (pl.: ázsiai és afrikai élelmiszerek) és a WHO-val együttműködve tudományos ajánlásokat publikálnak az élelmiszerekről és a táplálkozásról (pl.: energia és mikrotápanyag szükségletek). Végül a FAO ad otthont a Codex Alimentarius Bizottságnak. 1
 
A Közös FAO/WHO Élelmiszer-adalékanyag Szakértői Bizottság (JECFA), egy nemzetközi tudományos szakértői bizottság, amelyet a két EN szervezet közösen igazgat. Ez a bizottság 1956-óta évente kétszer ül össze, kezdetben azért, hogy értékeljék az élelmiszer-adalékanyagok biztonságosságát. Napjainkban feladatai közé tartozik az élelmiszerekben lévő szennyezőanyagok, természetesen előforduló mérgező anyagok, és az állatgyógyászati szermaradványok vizsgálata.
 
Európai szervezetek
 
Csakúgy, mint számos Tagállamban, a kockázatbecslés és kezelés –tekintettel az élelmiszerellátásra- különböző szervezetek feladata. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) felelős a kockázatbecslésért, míg az Európai Bizottság (EB) felelős a tudományos tanácsokból fakadó tevékenységek végrehajtásáért, pl.: politika, kutatás és szabályozás eggyüttműködésben az Európa Parlamenttel és a Tagállamokkal. Mindkét szervezetről alább részletesebb leírás található.
 
Európai Bizottság (EB)
 
Az EB-ban az élelmiszerbiztonság és a táplálkozás három politikai igazgatóság között oszlik meg: Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési, Egészségügyi és Fogyasztói, valamint Környezeti - hatásköreik közötti átfedéssel. E munka alátámasztásaként a Kutatási Főigazgatóság (F) többféle keretrendszere alatt alapos kutatás folyik.
 
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságban a témák körébe tartozik az élelmiszerminőség, az élelmiszerellátás és a növény/állategészség. A felvállalt feladatok közé tartozik a megcélzott iskolák tejtermékekkel és zöldség/gyümölcsfélékkel való ellátásának kezdeményezése; oktatási és figyelemfelkeltő tervek; élelmiszerosztó programok az Európai Unión (EU) belüli hátrányos helyzetű közösségeknek.
 
Az EB az EU-ban az élelmiszerekkel kapcsolatos rendeletek elsődleges forrása, a Tagállamokkal, amelyek inkább a végrehajtó szerepét játsszák, mint a törvényalkotóét. A témakörök magukban foglalják az eredetet, hitelességet, a hozzáadott tápanyagokat, a tápanyagokra vonatkozó állításokat, az egészségre vonatkozó állításokat, adalékanyagokat és engedélyezett alkotórészeket. A vezető igazgatóság ezen a területen az Egészségügyi és Fogyasztói Főigazgatóság, amelynek tevékenységei közé tartozik a címkézés, a szabályozás, közegészségügyi és élelmiszerlánc-biztonság (beleértve az állategészségügyet és takarmányozást, továbbá az élelmiszerbiztonságot).
 
Az Egészségügyi és Fogyasztói Főigazgatóság a Tagállamokat segíti azzal is, hogy irányelveket támogat az olyan életmóddal összefüggő állapotok szakszerű kezelésében, mint az elhízás, szív- és érrendszeri megbetegedések, és a rák. A munka egyik fontos példája a Platform a Táplálkozásért, a Testedzésért és az Egészségért, ami a nemzetek közötti intézkedéseket koordinálja az élelmiszer termékek megváltoztatásáért, korlátozza a kevésbé egészséges élelmiszerek marketingjét, fejleszti a címkézést, népszerűsíti a testedzést, és oktatja a veszélyeztetett népesség csoportokat. A tagok közé az európai érdekeltségek széles, -az élelmiszeripari vállalatoktól a fogyasztói szervezetekig terjedő-, köre tartozik.
 
Ennek a Platformnak egyik fő partnere a Táplálkozás és Testedzés Magas Szintű Csoportja, ami magában foglalja mind a 27 Tagállam képviselőit, plusz az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) négy államát. 2007 óta a csoport előmozdította a politikai gondolatok és gyakorlatok cseréjét a táplálkozás területén, az élelmiszer termékek megváltoztatását, és az aktív életmód épített környezetben való népszerűsítését. Friss eredmény egy, a sóbevitel csökkentéséért indított Európát átfogó kampány életrehívása, amit 2010-ben ismertetnek.
 
Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA)
 
Az EFSA-t, mint független hatóságot 2002-ben hozta létre az EB, válaszul egy sor élelmiszerpánikra, hogy biztosítsa a fogyasztók magas szintű védelmét, és segítse az EU-ban az élelmiszerellátás iránti bizalom erősítését. A szervezet hatáskörébe tartozik az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek és állati takarmányok biztonságossága, a táplálkozás, az állategészségügy és állattartás, növényvédelem és –egészségügy.
 
Az EFSA az általa nyújtott független kockázatértékeléssel, és az élelmiszerbiztonsági és táplálkozási kérdésekről való kommunikációval kiegészíti az EB szabályozó, valamint a Tagállamok politikai szerepét. Ezt a munkát végezheti az EB, az Európa Parlament, vagy egy Tagállam felkérésének eleget téve; vagy kezdeményezheti maga az EFSA. Minden tanács nyilvánosan hozzáférhető.
 
Az EFSA-nak 10 Tudományos Panelja és egy átfogó-összekötő Tudományos Bizottsága van, amely független szakértőket tömörít, főként az EU-ból. A Panelek olyan témákat fednek le, mint az állategészségügy, élelmiszer-adalékanyagok, toxikológia, génmódosított élőlények, növényegészségügy, táplálkozás és allergiák. A Paneltagokat az EFSA személyzete támogatja, akik a beviteli értékekről, módszerekről és a hatásoknak való kitettségről szóló adatok szolgáltatásáért felelősek, annak érdekében, hogy tájékoztassák a tanácskozásokat. Például a Panel véleményezési körébe tartoznak: a tenyésztett halak tartása, a vadon élő és a tenyésztett halakkal kapcsolatos biztonságossági értékelés, a likopin adalékanyagként való felhasználásának biztonsági szempontjai, a taurin és az aszpartam élelmiszer-adalékanyagként való felhasználása, tápértékeket és egészségügyi állításokat feltüntető élelmiszerek tápanyag-összetételeinek meghatározása, a tolerálható beviteli szintek felülvizsgálata, és szaktanácsadás a citrusfélék kártevőivel kapcsolatban.
 
A táplálkozásban kulcsfontosságú fejlesztés a Tápanyag-összetételre és Egészségre vonatkozó Állításokról szóló szabályozás, ami magában foglalja az EFSA Diétás Termékekkel, Táplálkozással és Allergiákkal foglalkozó Panelját. Ez a Panel volt megbízva több mint 4000 előterjesztett egészségre vonatkozó állítás átdolgozásával és véleményezésével, hogy vajon ezek tudományosan igazoltak-e. Amint ez a munka befejeződik, az EB elő fog állni az EU szerte engedélyezett, egészségre vonatkozó állítások listájával, amelyet az élelmiszeripar, a fogyasztók irányába történő, termékei előnyös tulajdonságairól szóló kommunikációra használhat fel.
 
A biztonság témájáról szólva, az egyik fő fejlemény a szarvasmarha BSE megelőzéséről szóló rendelkezés újraértékelése, mely következményekkel bír a húsiparra nézve. A Biológiai Veszély Panelt is bevonták annak megállapításába, hogy e gyakorlati változtatásoknak milyen rejtett kockázatai lehetnek az emberi egészségre.
 
További információ
Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization): www.who.int/en
Közös FAO/WHO Élelmiszer-adalékanyag Szakértői Bizottság (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) (JECFA): http://www.who.int/ipcs/food/jecfa/en/
Táplálkozási, Testedzési és Egészség Világstratégia (Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health report): www.who.int/dietphysicalactivity/strategy/eb11344/en/index.html
’5 Kulcstényező a Biztonságosabb Élelmiszerekért’ (WHO Briefing note on ‘5 Keys to Safer Food’): www.who.int/foodsafety/consumer/Briefing_keys.pdf
Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO)(Food and Agriculture Organization of the United Nations): www.fao.org
Európai Bizottság (EB)(European Commission): http://ec.europa.eu/policies/index_en.htm
Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA)(European Food Safety Authority): www.efsa.europa.eu
 
Irodalomjegyzék
  1. 1. EUFIC Food Today n° 44 (2004). Mi az a Codex Alimentarius? Available at: www.eufic.org/article/hu/page/FTARCHIVE/artid/codex-alimentarius/
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 26/08/2016
Az összes találat megtekintése