Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 12/2010

Az élelmiszerek hasznainak és kockázatainak felmérése: Bevezetés a BRAFO Vizsgálatba

Az a tej meleg vagy hideg, pasztörizált vagy nyers volt? Az a darab hal egészséges ómega-3 zsírsavakkal, vagy higanylerakódásokkal volt-e tele? Mi a helyzet a folsavval, mennyire előnyös és mennyire kockázatos? Éppen miként mérlegeli az élelmiszerek előnyeit és kockázatait?

Szükségletfelmérés: háttér & vizsgálat

Az optimális táplálkozás fontos szerepet játszik a betegségmegelőzésben, elkerülhetetlenné téve az élelmiszerek hasznainak és kockázatainak népegészségügy érdekében végzett elemzését. Számottevő egyenlőtlenség van az élelmiszerek előnyeinek és kockázatainak értékelésében, mivel a javaslatok gyakran hagyatkoznak egyéni ítéletekre. Ennek következtében egységes stratégiára van szükség az élelmiszerek előnyös tulajdonságainak és kockázatainak felbecsülésére. Bemutatkozik a BRAFO (Élelmiszerek Előny-Kockázat Analízise – az Európai Bizottság Speciális Támogató Akciója az élelmiszerek haszon-kockázat elemzésének vizsgálatára.

Az Európai Nemzetközi Élettudományi Intézet (ILSI) által koordináltan és az Európai Bizottság által finanszírozottan a BRAFO egy egységes keretrendszer kifejlesztését kutatja az élelmiszerek és élelmiszeralkotók (pl.: speciális tápanyagok és vegyületek) egészségre gyakorolt jótékony hatásainak és kockázatainak összehasonlításához. Az egyik cél, hogy erősebb tudományos alapot teremtsenek az előnyöknek és a kockázatoknak a törvényhozók felé való kommunikációjához, beleértve az Európai Unióban (EU) mutatkozó bizonytalanság megfelelő kifejezését.

A BRAFO követi az Európai Bizottság haszon-kockázatbecslő vizsgálatait – a FOSIE-t (Élelmiszerbiztonság Európában: Az Élelmiszerekben lévő Vegyszerek Kockázatbecslése), a PASSCLAIM-et (Folyamat az Élelmiszerekről szóló Állítások Tudományos Támogatásának Értékeléséért), a QALIBRA-t (Életminőség – Integrált Haszon- és Kockázatbecslés), a BEPRARIBEAN-t (A Legjobb Kockázat - Haszon Elemző Eljárások); és az élelmiszerek, valamint alkotórészeik legjobb értékelésére korlátozódik. A BRAFO vizsgálat, melyet három összetevőből alkottak: módszertan (1. év), esettanulmány (2. év), és megegyezés (3. év); jelenleg harmadik, egyben utolsó évében jár.

Modellépítés: a módszertani összetevő

2007 szeptemberében a BRAFO európai hálózatot hozott létre számos tudományág haszon-kockázat elemzésre vonatkozó szakmódszertanainak összegyűjtésére, beleértve a kockázatbecslést, táplálkozást, haszon-kockázat elemzést. Együttműködőket vontak be az elméleti tudományok területéről, a szabályozó hatóságoktól és az élelmiszeriparból. A legtöbb klasszikus haszon-, vagy kockázatelemzési módszer külön vizsgálja az előnyöket és a kockázatokat. Viszont, a BRAFO az élelmiszerek (összetevőik) egészségre gyakorolt hatásának meghatározásakor integrálja az előnyöket és kockázatokat.

Miután felülvizsgálták a haszon- vagy kockázatelemzés jelenleg elterjedt módszereit, a kutatók kifejlesztettek egy mintát az élelmiszerek haszon-kockázat becslésének végrehajtására.1 A modell osztályozott megközelítésen alapult, és ahol szükséges volt, olyan közös mérők használatával hasonlította össze az előnyöket és kockázatokat, mint a magasabb minőségű életévek (QALY) és a rosszabb minőségű elveszett életévek (DALY). Az osztályozott megközelítés, az értékelés hatáskörének megállapításáért előzetes kiértékelésekkel, továbbá a problémák képletekké alakításával kezdődik, és négy osztályt foglal magában. Az osztályok főként az előnyök és kockázatok integrálásának módjában különböznek. Az 1 Osztályban külön értékelték az előnyöket és a kockázatokat, míg a 2-4 Osztályokban egyre kifinomultabb közelítésekkel állítanak elő nettó egészségügyi hatás-mérőket.

A modell tesztelése – esettanulmányi összetevő

Miután a BRAFO módszertan a fentebb vázolt osztályozott megközelítés alapján megtervezésre került, a BRAFO a második évben, három, élelmiszerrel kapcsolatos témakörben: természetes élelmiszerek (halak, szója), táplálkozási-étrendi intervenciók, és az élelmiszerek hőkezelése esettanulmányok felhasználásával az ilyen módszerek tesztelésére koncentrált. A természetes élelmiszerekkel foglalkozó esettanulmányok mérlegelték az olyan összetevők hasznát a halakban, mint az ómega-3 zsírsavak, az olyan összetevőkből származó kockázattal összehasonlítva, mint a higany. A táplálkozási intervenciókról szóló esettanulmányokat a különböző kitettségi határértékekből eredő előnyök és kockázatok haszon-kockázat modelljére alkalmazták; például a folsavval való dúsítás jótékony hatásai a lehetséges kedvezőtlen hatások ellenében. Végül, az élelmiszerek hőkezelését tárgyaló esettanulmányokat az ilyen típusú élelmiszer-feldolgozás nettó egészségügyi hatásainak haszon-kockázat modelljére alkalmazták.

A modell alkalmazása: megegyezés összetevő

A BRAFO végső állomása a különböző esettanulmányok módszertanának alkalmazhatósági felülvizsgálata, és egy konszenzus kifejlesztése a javított BRAFO módszertanhoz. Azután, a projekt eredményeit elterjesztik az elméleti tudósok, az ipar, a fogyasztói szervezetek, és a szabályzók között. A BRAFO felismeréseit betáplálják egy másik EU projektbe, a FoodRisC-be, melynek célja egy eszközkészlet és gyakorlati útmutató megalkotása, mely utóbbi az élelmiszerek előnyeiről és kockázatairól szóló, célzatos, és következetesen összefüggő üzenetekkel látja el az európai fogyasztókat.

Míg a BRAFO projekt jelenleg folyamatban van, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kibocsátott egy útmutató dokumentumot az élelmiszerek emberi egészségre gyakorolt kockázat-haszon becsléséről, hogy segítse a kockázatértékelőket kihívó feladatuk teljesítésében.2 Ez a dokumentum figyelembe veszi a BRAFO-ból, és más, fentebb említett, az élelmiszerek előnyeivel és kockázataival foglalkozó EU projektekből származó eredményeket.

További információ

Élelmiszerek Előny-Kockázat Analízise EU projekt (BRAFO) - www.brafo.org
Folyamat az Élelmiszerekről szóló Állítások Tudományos Támogatásának Értékeléséért EU projekt (PASSCLAIM) - http://www.ilsi.org/Europe/Pages/PASSCLAIM_Pubs.aspx
Élelmiszerbiztonság Európában: Az Élelmiszerekben lévő Vegyszerek Kockázatbecslése EU projekt (FOSIE) - http://www.ilsi.org/Europe/Pages/FOSIE.aspx
Életminőség – Integrált Haszon- és Kockázatbecslés EU projekt (QALIBRA) - http://www.qalibra.eu/
Élelmiszer Kockázati Kommunikáció EU projekt (FoodRisC) - www.eufic.org/article/hu/show/eu-initiatives/rid/foodrisc/
A Legjobb Kockázat - Haszon Elemző Eljárások EU projekt (BEPRARIBEAN) - http://en.opasnet.org/w/Bepraribean

Hivatkozások

  1. Hoekstra J et al. BRAFO tiered approach for benefit-risk assessment of foods. Food Chemical Toxicology (2010). doi:10.1016/j.fct.2010.05.049
  2. European Food Safety Authority (2010). SCIENTIFIC OPINION - Guidance on human health risk-benefit assessment of foods. EFSA Journal 8(7):1673. Hozzáférhető: http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/1673.pdf
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése