Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 07/2007

Új rendszer a kémiai biztonság eléréséhez

Food TodayMindennapi életünkben a kémiai anyagok ezreinek vagyunk kitéve. Néhányuk jó hatással vannak az egészségre (pl. az élelmiszerek fő összetevői), míg mások (melyek jelen lehetnek a táplálékban vagy a környezetben) ezzel ellentétes hatást válthatnak ki. Az egészségre ártalmas hatások valószínűsége összefügg a vegyi anyagnak való kitettség nagyságával, gyakoriságával és időtartamával.

Amint az elemzési módszerek egyre kifinomultabbá válnak, úgy válik lehetővé, mind a természetes, mind a mesterséges kémiai anyagok egyre nagyobb számának kimutatása ételeinkből, még nagyon alacsony koncentrációk mellett is. Mindamellett ez az információ nem szükségszerűen hasznos, hacsak nem értjük meg, hogy ezek az anyagok mennyire ártalmasak vagy ártalmatlanok. Az ezekről az újonnan felfedezett anyagokra vonatkozó toxikológiai információk hiányának kompenzálására az anyag lehetséges mérgező hatását felbecsülő rendszert fejlesztettek ki: a Toxikológiai Határértéket (TTC). Ez a rendszer lehetővé teszi fontossági sorrend felállítását a kémiai anyagok kiértékeléséhez.

Az elmélet

A legtöbb kémiai anyag esetében van egy szint, ami alatt a személy nem fog egészségre káros hatást tapasztalni. Ez azért van így, mert az emberi test rendelkezik olyan mechanizmusokkal, melyek gyorsan megszabadulnak a legtöbb nem kívánt anyagtól, valamint helyreállítják a sejtek és a szövetek károsodását. Ám, ha a kémiai anyag olyan mennyiségben került elfogyasztásra, ahol a test már nem képes megbirkózni vele, kedvezőtlen egészségi hatások fejlődhetnek ki. A TTC ezt az elméletet használja fel, az ismert szerkezetű kémiai anyagoknak való kitettség küszöbértékének meghatározásához. A küszöbérték alatt nincs jelentős emberi egészségügyi kockázat.

A toxicitás tesztelése

Napjainkban egy bizonyos vegyület teljes toxicitási felmérése igen széleskörű. Ez magában foglalhat hosszú és rövid hatástani tanulmányokat, a test több rendszerére gyakorolt hatások tesztelését (úgymint az ideg-, immun- és szaporítószerv rendszere). A növekedésre és a fejlődésre gyakorolt bármilyen hatást figyelembe kell venni, csakúgy, mint az anyag DNS károsító illetve rákkeltő képességét. Átfogó toxikológiai adatok hozzáférhetők számos vegyületről, azonban az új vagy kevésbé ismert vegyületekről lehet, hogy nem léteznek adatok, és ez a terület ahol a TTC segíthet.

A hasonló toxicitású vegyületek osztályai

A TTC azért lehetséges, mert az azonos családba tartozó, hasonló szerkezetű vegyületeknél a testben hasonló koncentrációnál mutatható ki toxicitás. Más szóval hasonló beviteli mennyiség mellett válnak mérgezővé. A toxicitási adatbázisok kiterjedt vizsgálata kimutatta, hogy a kémiai strukturális osztályok három fő kategóriája fordul elő: alacsony, mérsékelt, és magas toxicitású. Ez azt jelenti, hogy a vegyületek minden egyes csoportjánál ki lehet számítani egy általános küszöbértéket, ami alatt nincs számottevő egészségügyi kockázat. Ez a kimutatott küszöbérték a TTC.

ÁLTALÁNOS KÜSZÖBÉRTÉKEK
 
Kategória
Leírás
Toxikológiai
Határérték
mg/fő/nap
1. Alacsony toxicitású
Egyszerű szerkezetű anyagok, melyeket eredményesen képes hatástalanítani szervezetünk
1.8
2. Mérsékelt toxicitású
Kevésbé ártalmatlan anyagok, mint az 1 kategóriájúak, ám nem rendelkeznek toxicitásra/mérgezőségre utaló tulajdonságokkal (nem egyértelmű mérgező voltuk!!!)
0,54
3. Magas toxicitású
Jelentős toxicitást mutató vagy reaktív funkciós csoportot tartalmazó (-tal rendelkező) anyagok
0,09
 

A Toxikológiai Határérték használata

A TTC hasznos az élelmiszerekben alacsony koncentrációban jelen lévő, ismert kémiai szerkezetű anyagok felbecsülésére, melyeknél hiányosak a toxicitási adatok. Ez előfordulhat, ha felfedezik egy új élelmiszerszennyező anyag jelenlétét. A vizsgált anyagok típusai közé tartoznak: a talajból és a gombákból származó természetes eredetű szennyezőanyagok, az élelmiszergyártásból és csomagolásból eredő szennyeződések, és azok az anyagok, amelyek a főzés vagy más művelet során keletkeztek.

A TTC használatához a vegyi anyag bevitelének megbízható megbecsülése szükséges. A bevitel szintje ezt követően összehasonlítható a megfelelő toxikológiai határértékkel, majd eldönthető szükség van-e további toxikológiai vizsgálatokra. Ezzel a megközelítéssel megfelelő forrás ajánlható egy adott vegyülethez, ami arányos lesz az emberi egészségi kockázattal.

Nagy lehetőség

A TCC megközelítése egy fontos eszköz a kockázatelemzők, a kockázatkezelő menedzserek és az ipar számára. Jelenleg is használnak a TTC-hez hasonló fogalmakat az olyan szabályzó testületek, mint az Európai Élelmiszer Biztonsági Hatóság (EFSA) és a közös FAO/WHO Élelmiszer Adalékanyag Szakértő Bizottság (JECFA) az ízesítők felbecsülésére, és az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Kabinet (ízesítők és csomagolás). A TCC alapelve az utóbbi tíz év kiterjedt tudományos kutatásán alapulva fejlődött és finomodott. A sokkal kifinomultabb analitikai technikákkal, amelyek még tovább tolták ki a vizsgálódás határait, a TTC eredményes és hatékony megközelítése a lehetséges toxicitás megállapításának az élelmiszerbiztonság érdekében. Az újfajta vegyületek kis mennyisége is gyorsan kimutatható, és az erőfeszítéseket a legszükségesebb vizsgálatokra lehet koncentrálni. Továbbá elkerülhetők a felesleges (élő állatokon is végzett) vizsgálatok.

Irodalomjegyzék
  1. S. Barlow. Threshold of Toxicological Concern (TTC) – A tool for assessing substances of unknown toxicity present at low levels in the diet. ILSI Europe Concise Monograph Series 2005:1-32.
Kapcsolódó podcastok
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése