Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 09/2005

Membránfiltráció- hatékony út az élelmiszerminőséghez

Food TodayAz élelmiszer- és italgyártó iparban egyre fontosabbá válik a részecskék alapos elkülönítése a sör-, almalé-, és számos egyéb tejtermék előállításánál. A membránfiltráció egy jó példa az élelmiszerminőség megerősítésének egyszerű, valamint hatékony technológiájára, kiváló jövőbeni kilátásokkal. 

Mi is az a membránfiltráció?

A membránfiltráció egy olyan technika, mely a fizikai határt, egy porózus membránt vagy filtert használ a folyadék különböző részecskéinek elkülönítésére. A részecskék méretük, valamint alakjuk alapján kerülnek elkülönítésre, a nyomás, valamint különböző nagyságú porusokkal rendelkező speciális membránok használatával. Bár különböző membránfiltrációs módok léteznek (mint a reverz ozmózis, nanofiltráció, ultrafiltráció és mikrofiltráció, a pórusnövekedés sorrendjében), mindegyik a folyadékrészecskék elkülönítésére, valamint koncentrációjára törekszik.

Fő élelmiszeralkalmazások

Az élelmiszer- valamint italgyártó iparban, a membránfiltráció a különféle üdítőitalok tisztázására, koncentrálására, frakcionálására (komponensek elválasztása), sótalanítására, valamint tisztítására alkalmas state-of-art technológia. Az élelmiszerbiztonság fejlesztésére is alkalmazzák, aminek segítségével a hőkezelés elkerülhetővé válik. Néhány példa azon végtermékek közül, melyeknél ezt a technológiát alkalmazzák: a gyümölcs- és zöldséglevek, mint az alma vagy sárgarépa; sajtok, mint a rikotta, fagylalt, vaj, valamint egyéb fermentált tejek; savanyított, illetve laktózszegény tejtermékek; mikrofilteres tej; alkoholmentes sörök, borok, valamint az almabor és így tovább.

A sajtok

A tej ultrafiltrációja képviseli a sajtkészítés történelmének első igazi újítását, alapvető előnyöket kínálva mind a gyártóknak, mind a fogyasztóknak. A sajtkészítés folyamata közben egyes, tejben található tápanyagok elvesznek a savóban (mint a szénhidrátok, oldható vitaminok vagy ásványi anyagok). Ezek a veszteségek jelentős hatással vannak a feldolgozás műveletének gazdasági helyzetére. Az ultrafiltráció egy hatásos módja a melléktermékek visszanyerésének, amik így további ételféleségekhez használhatóak fel. Ugyanakkor az eredmény: magasabb tápértékű sajtok, jobb áron. A mikrofiltráció további felhasználása a sajtok esetében, a nem kívánt mikroorganizmusok eltávolítása a nyers sajt gyártásához felhasznált tejből. 

A mikrofilteres tej

A tej eltarthatósági ideje, illetve biztonságának javítása olyan hőkezeléseken alapszik, mint a pasztörizálás vagy sterilizálás. Ezek a technikák megváltoztatják néhány érzékszervi tulajdonságát, mint például az ízét. A mikrofiltráció egy olyan alternatívát biztosít a hőkezelésre, mely csökkenti a tejtermékekben található baktériumok jelenlétét, valamint növeli azok mikrobiológiai biztonságát, miközben ízüket is megőrzi. A friss mikrofilteres tej hosszabb eltarthatósági idővel rendelkezik, mint a hagyományosan pasztörizált friss tej. A membántechnológián alapuló gyártásban is új fejlesztések láttak napvilágot, melyek hasonló higiéniás biztonsághoz vezetnek, mint a lefölözött tej 50 Celsius fokon történő hőkezelése. Ez egy újfajta tej értékesítését teszi lehetővé, mely hat hónapig is eltartható szobahőmérsékleten, miközben íze megegyezik a friss pasztörizált tejével.

Számos előny

A membránfiltráció használata előnyök sokaságával szolgál majd úgy a fogyasztónak, mint az előállítónak.

Egyrészről a filtráció technológiája hatékony útja a nagyon jó minőség és biztonság eléréséhez anélkül, hogy roncsolná a termék eredeti érzékszervi tulajdonságait. Eltávolítja a nem kívánt összetevőket, mint a mikroorganizmusokat, üledéket vagy lerakódást, melyek negatív hatással vannak a termék minőségére, ezzel sokkal vonzóbbá téve annak állagát, illetve növelve eltarthatósági idejét. Másrészről csökkentheti az előállítás néhány lépését, amivel növelheti a kitermelést, magas szintű szelektivitással bír, fejleszti az előállítás folyamata feletti kontrollt, továbbá alacsony energiaköltségű.

A filtrációs technika fejlesztése, illetve megosztása még nem befejezett. Folyamatos jelleggel fejlődnek ki újabb technikán alapuló alkalmazási területek. Új módszerek, melyek elsősorban a jobb és hosszabb életű membránok fejlesztésére törekszenek, ezzel új perspektívákat kínálva.

Irodalomjegyzék

  1. Thomet, A. und Gallmann, P. (2003): Neue Milchprodukte dank
    Membrantrenntechnik (Hrsg): FAM in: FAM – Info, April 2003, Nr. 453
  2. Eichhammer, W. (1995): Energy efficiency in industry: cross-cutting technologies, in: K. Blok, W.C. Turkenburg, W. Eichhammer, U Farinelli and T.B. Johansson, Overview of Energy RD&D Options for a Sustainable Future, European Commission DG XII, Science, Research and Development, June 1995
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése