Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 07/2000

Mit tudhatunk meg a Fűfélékről?

Food Today
A növények továbbfejlesztése különböző génkészletek felismerésétől és azok kombinálásától függ. Egy fontos növényi géneket azonosító több-nemzeti genomprojekt, mely az Arabidopsis thaliana modellfajra összpontosít, a végéhez közelít.

Lúdfű (Arabidopsis thaliana) a legjobban jellemzett fű a világon. Ez egy évelő növény a keresztesvirágúak családjából, és közel egy évszázada használják kísérleti kutatásokhoz. A múlt év végén, egy világszerte 35 laboratórium 200 kutatójából álló csoport tette közzé az aprócska növény 5 kromoszómájából kettőnek a DNS szekvenciáját, vagy genetikai kódját. A másik háromé teljességében meghatározva várhatóan 2000 végére lesz.

Kis mérete, gyors növekedési ideje valamint kis DNS mennyisége tette genetikai elemzésre alkalmassá az Arabidopsis növényt. A közeli hasonlóság az Arabidopsis számos génjeinek a távoli rokonságban lévő gabonafélék, mint olajrepce, búza, valamint rizs génjeihez az elemzést még izgalmasabbá tette. Az Arabidopsis növény számos egyedi génjének megfelelője ugyanazt a funkciót látja el, mint a gabonanövényekben. Az Arabidopsis összes génjének elhelyezkedését és funkcióját feltárva, könnyebbé válhat azonosítani azokat a géneket, melyek ugyanazokat a folyamatokat ellenőrzik a sokkal bonyolultabb haszonnövényekben; egy alapvető előrelépés a hatékonyabb és újszerűbb növényfejlesztés útján.

Az Arabidopsis DNA szekvenciájának, valamint ezzel néhány génjének szerepét meghatározni csak a kezdet. Végtére a tudósok azt remélik, hogy megértik azt, hogy mit tesz a becsült 26,000 gén, miként tevékenykednek az egyes gének termékei, valamint ezek a tevékenységek összességében hogyan kerülnek összhangba egy növény létrehozása kapcsán. A DNS szekvencia adatainak feldolgozása olyan módon, hogy a szervezet mindegyik génjének funkciója érthető legyen a legnagyobb kihívás a modern biológiában. Az elmúlt években számos „kiemelkedő eredményű” technikát fejlesztettek ki, hogy segítsék a folyamat felgyorsítását valamint hogy ezen technikák kollektív alkalmazása „funkcionális genomikaként”váljon ismertté.

Az elmúlt néhány évben számos gént jellemeztek. Például két olyan gént fedeztek fel, melyek kapcsolódva a hajtás végén elősegítik a virágképződést. További kutatók olyan módokat kutatnak, melyek az Arabidopsis géneknek, az előbbi szöges ellentétére - a virágzás megelőzésére irányulnak. Itt a cél nem csupán a „transzgének” vad rokonokra való átterjedésének megakadályozása. Az évelő növények, mint a fejes saláta, valamint a burgonyanövény számára a virágzás a pusztulás előidézője. Jelet küld a leveleknek, üzenve, hogy szüntesse meg a fotoszintézist. E jel blokkolása a farmereknek azt jelentheti, hogy hosszabb ideig termeszthetik a terményeket és valószínűleg nagyobb terméshozamot érnek el, mivel többé nem lesz szükségük beruházni a virágzás létrehozásához szükséges forrásokba. Egy másik Arabidopsis gén, „Frigida” úgy is tud működni, mint ahogy a neve sugallja- megelőzni a virágzást, vagy legalább is a tél elmúlásáig kitolja azt.

Jelenleg a növény génszekvenciájának közel egyharmada, funkcióját illetően barkóba, de az Arabidopsis növényre kifejlesztett funkcionális genomika használatával lassan lehetővé válik megjósolni a fő gabonanövények kulcsgénjeinek szerepét.

AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése