Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 12/2009

A tizenévesek fittségének követése Európában

Food TodayGyermek- és serdülőkorban a fizikai állóképesség jelentős indikátora a jelen és jövőbeli szív- és érrendszeri, anyagcsere, csontrendszeri és szellemi egészségnek. Annak érdekében, hogy olyan szűrő protokollokat fejlesszenek, melyek segíthetnek azon fiatalok meghatározásában, akiknek a legnagyobb szüksége van az állóképességük fejlesztésére, a HELENA projektben résztvevő kutatók kor- és nemspecifikus normatív értékeket állapítottak meg az európai serdülőkorú népesség fizikai állóképességére.
Mi a fizikai állóképesség?
 
A fizikai állóképesség nem egy jellemző, hanem az aerob kapacitás, az erő, a sebesség, a fürgeség, a koordináció és a  rugalmasság kombinációja, melyek együttesen határozzák meg a személy fizikai teljesítőképességét, beleértve a mindennapi élethez kapcsolódó tevékenységeket is. A mindennapi gyakorlatban a fizikai állóképesség teszi lehetővé a személy hatékony munkavégzését, csökkenti a sérülés kockázatát, segíti az előre nem látható körülményekkel való megbirkózást, teszi élvezhetővé a sportolást, testedzést, a szabadidő aktív kitöltését. A fizikai állóképességről kimutatták továbbá, hogy az egészség és a jól-lét fontos mutatója, valamint a HELENA tanulmány legújabb eredményei világosan megmutatták, hogy ugyanez a helyzet az európai serdülőkorúaknál.1-4
 
HELENA fittségi standardok
 
A HELENA tanulmány részeként, a kutatók tíz különböző európai városban majdnem 3500, 12 és 18 év közötti serdülőt mértek fel aerob és anaerob állóképesség, sebesség, fürgeség és rugalmasság szempontjából. Kilenc gyakori és jól standardizált teszt szolgált az európai serdülők fizikai állóképességének kor és nem szerint összehangolt felmérésére. 5 Ezek az irányadó értékek azért készültek, hogy az egyén felmérhesse fittségét egy 1-től 10-ig terjedő skálán. Népegészségügyi szempontból ezek az értékek az iskolában vagy egészségügyben használhatók a fiatal népesség azon alacsony edzettségi szintű tagjainak felismerésében, akiknek további vizsgálatokra lehet szükségük a társbetegségekre. A fittségi szint skálája használható továbbá a fiatalok motiválására edzettségi-állóképességi szintjük fejlesztésére, miáltal feljebb kerülhetnek a skálán.
 
Az edzettség és az egészség mutatói
 
A HELENA vizsgálatban részt vevő, több mint ezer serdülőtől származó adatokat nemrégiben elemezték, a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői és a fizikai állóképesség között kapcsolat jobb megértése érdekében.4 A testzsír mérői: a Testtömeg Index (BMI), a bőrredő vastagság és a derékkörfogat, a serdülőkorú fiúknál és lányoknál egyaránt, a nagy aerob állóképességűeknél szignifikánsan alacsonyabbak - összehasonlítva az alacsony aerob fittségűekkel. Hasonlóan, a szív- és érrendszeri betegségek olyan kockázati tényezői, mint a koleszterin-, triglicerid-, homocisztein szintek és az inzulinrezisztencia vizsgált jelzői sokkal kedvezőbbek a nagyobb aerob állóképességűekben.
 
Nem csak a szívnek jó
 
Egy friss vizsgálat azt találta, hogy az aerob állóképesség nemcsak a szívre van kedvező hatással, hanem a depresszióra, a szorongásra, a hangulatra, az önbecsülésre is, és úgy tűnik összefüggésbe hozható a magasabb szellemi teljesítőképességgel. Azt találták, hogy az izomzati állóképesség, a sebesség és a fürgeség –a csontsűrűség növelésével- kedvező hatással bír a csontrendszer egészségére.1 Ez, és számos más tanulmány rávilágított a testedzés sarkallatos szerepére a fiatalok edzettségi szintjének növelésében és egészségi állapotának javításában. Az emelkedett pulzusszámmal és mély légzéssel jellemezhető, erőteljes testedzés a legkedvezőbb hatású.
 
Jó hírek
 
Bíztató, hogy az európai serdülőkorúak közel kétharmada (60%) a szívbetegségre nézve alacsony kockázattal összefüggő aerob állóképességi szinttel rendelkezik.5 Ennek egyértelműen örülnünk kellene, és biztatni őket a jó forma fenntartására. Másrészről 40% lehet a jövőbeni szíveredetű megbetegedésekre nézve emelkedett kockázatú. A serdülők e csoportját bátorítani kell állóképességi szintjük fejlesztésére, azért, hogy erősítsék és megőrizzék jelenlegi és jövőbeni egészségi állapotukat.
 
A jövő
 
A HELENA-ból kapott adatok rávilágítottak a népegészségügyi stratégiák fejlesztésének, vizsgálatának és végrehajtásának szükségességére a fizikai állóképesség fejlesztése érdekében, különösen az alacsony aerob állóképességgel rendelkező serdülőkorúaknál. 6  Az állóképességre vonatkozó irányadó értékek fejlesztése egy fontos mérföldkő, ami lehetővé fogja tenni az európai serdülők fittségi állapotának helyes értelmezését, és például szűrő-, valamint állóképességet javító programok fejlesztésére lesz használható.
 
Irodalomjegyzék
  1. Ortega FB, Ruiz JR Castillo MJ, Sjöström M (2008). Physical fitness in childhood and adolescence a powerful marker of health. International Journal of Obesity 32(1):1-11.
  2. Ruiz JR, Castro-Piñero J, Artero EG, Ortega FB, Sjöström M, Suni J, Castillo MJ (2009). Predictive validity of health-related fitness in youth: A systematic review. British Journal of Sports Medicine. Published online doi:10.1136/bjsm.065499
  3. HELENA – Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence. Details of the EU funded programme available at http://www.helenastudy.com/
  4. The HELENA study. Traditional and novel cardiovascular risk factors in European Adolescents: Role of cardiorespiratory fitness. Personal communication.
  5. Ortega FB et al (2009). Physical fitness levels among European adolescents: The HELENA Study. British Journal of Sports Medicine. Published online doi:10.1136/bjsm.062679
  6. Ruiz JR, Ortega FB, Gutierrez A, Sjöström M, Castillo MJ (2006). Health-related physical fitness assessment in childhood and adolescence; A European approach based on the AVENA, EYHS and HELENA studies. Journal of Public Health 14:269-277.
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése