Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 04/1999

Erős Csontok egy Erős Jövőért

Food TodayA fiatalok életmódjuk megválasztásával ellensúlyozhatják annak esélyét, hogy életük későbbi szakaszában csontritkulásban szenvedjenek. Nem titok ezzel kapcsolatban - minél több kalcium halmozódik fel fiatal korban, idősebb korra annál több lesz belőle a csontokban. Az étrend egy jelentős tényező.

A csontritkulás a csontvázrendszer betegsége, melyben a csontok elvesztik tömegüket, valamint sűrűségüket, mely törékenyebb csontokban nyilvánul meg. Csendes Betegségnek is nevezik, mivel gyakran az első törésig nem diagnosztizálják, ami általában egy esés következtében fordul elő. A törés leggyakoribb területei a csípő, csukló illetve a gerinc. Nyolcból egy 50 év feletti európai szenved gerinctörést. A csontritkulás a nemzeti kincstárnak több mint 3.500 millió ECU-ába kerül egy évben, csak a kórházi egészségellátást tekintve. Szenvedői 500.000 éjszakát töltenek kórházi ágyban egy évben az Európai Unióban. Ez a szám megkétszereződik az elkövetkezendő öt évtizedben.1

Erős csontok felépítése

A fiatal korban felhalmozott kalcium alapvető az erős csontozat kialakításához. Az elegendő kalcium, D vitamin, valamint foszfortartalmú étrend épp annyira fontos, mint a genetikai tényezők valamint a sportolás. Gyermekkorban, serdülőkorban, valamint a korai felnőttkorban a kalcium fontos a lehető legsűrűbb csontok felépítéséhez. Bár a csontsűrűség illetve erősség növekedése 30 éves korig folytatódik, a kalcium-lerakódás sebessége a serdülőkorban a leggyorsabb. 18 éves korban, a fiú és lány tinédzserek is elérik csúcs csonttömegük 95-99%-át. Egy „csontbank” felépítésével a fiatalkorban, az egyének olyan kalciumtartalékkal rendelkeznek, mely a későbbi években felhasználhatóvá válik számukra. Az ajánlott kalciumbevitel az egyén életciklusában elfoglalt helyétől függ. Az európai címkézési irányelvben meghatározott a 800 mg napi kalciumbevitel.

Azonban a társadalom bizonyos csoportjai magasabb szükséglettel rendelkeznek- 1200-1500 mg-mal (a 11-24 év közötti fiatalok, várandós és szoptató anyák, illetve azok a változókorban lévő nők, akik nem részesülnek hormonpótló kezelésben).

Az étrend valamint a mozgás jelentősége

A megfelelő kalciumbevitel legjobb módja a sok kalciumban gazdag étel fogyasztása- gyermekkortól egészen a felnőttkorig. A legtöbb ember számára a tej és tejtermékek, mint joghurt, sajt illetve a tejdesszertek a napi kalciumbevitel fő forrásai. Egyéb kalciumtartalmú ételek közé sorolhatóak a szárított gyümölcsök, zöld levelű zöldségek, teljes kiőrlésű kenyerek valamint a kalciummal dúsított ételek. Ugyanúgy, mint egy egészséges étrend, az állandó sportolás is építi a csonttömeget és csontsűrűséget a fejlődés éveiben. A mozgás ugyanolyan fontos a későbbi években is, mivel az ülő életmód növeli a csontritkulás kockázatát.

A csontritkulás kialakulására hajlamosító tényezők:

 • női nem,
 • vékony testalkat illetve gyenge csontszerkezet,
 • emelkedett kor,
 • családi anamnézis,
 • változókor,
 • alacsony tesztoszteronszint (férfiaknál),
 • inaktív életmód,
 • dohányzás,
 • túlzott alkoholfogyasztás.

Idősebb korban a mozgás az egyensúlyérzéket valamint koordinációt is fejleszti, továbbá segít megelőzni a csonttöréssel járó eséseket – a gyaloglás, kocogás, aerobic vagy tánc növeli az izomerősséget és az állóképességet is. A várható életkor emelkedésével a csontritkulásban szenvedők számának dramatikus növekedése is várható a jövőben. Ez az egészségügyi rendszerre fordított plusz költség teher lesz, nem beszélve az elszenvedők alacsonyabb életminőségéről. Ez megelőzhető lehetne azzal, hogy az embereket egészséges táplálkozásra ösztönöznék, amely magában foglalja a kalcium-dús ételek fogyasztását, valamint az élethossziglan tartó rendszeres mozgást.

Néhány 300 mg Ca-ot tartalmazó étel:

 • 25-30 g kemény sajt (ementáli, parmezán, cheddar..)
 • 50 g lágy sajt (camembert, brie…)
 • 200 g fölözött tej vagy joghurt
 • 150 g mandula, dió, aszalt füge
 • 200 g szárazbab
 • 500 g zöld levelű zöldség (káposzta, póréhagyma, spenót, brokkoli), teljes kiőrlésű kenyér
 • 0,7 l bizonyos kalciumban gazdag ásványvíz (ellenőrizze a címkén)
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése