Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 04/2005

Táplálkozás és az idősödő populáció - a D vitamin és szerepe a csontegészségben

Food TodayAz idős emberek aránya jelenleg 20% Európában, és 2020-ra várhatóan 25%-ra emelkedik. A legdrámaibb demográfiai változások a legidősebb korosztálynál (80 év és afelettiek) jelentkeznek. Számos tényező, közöttük a táplálkozás is, a várható élettartam növekedéséhez vezet. Ez a globális fenomenon megújult érdeklődést váltott ki a kutatókból, döntéshozókból, illetve az iparból az öregedési folyamatot illetően.

Az Európai Bizottság egy 2004. novemberi workshopján tudósok osztották meg a táplálkozás és idősödés kapcsolatáról szóló kutatásaik folyamatának beszámolóit annak érdekében, hogy tanulsággal szembesítsék az egészségügyi ellátást, továbbá rávilágítsanak a jövőre vonatkozó prioritásokra. A táplálkozás és idősödés elsőbbséget kapott az Európai Unió Ötödik Keretprogramjában, mely tíz kutatási projektet finanszírozott ezen a területen. Ezek közül néhány megnevezett: az étrend és az Alzheimer betegség megelőzése (LIPIDIET); funkcionális élelmiszerek az idősebb populáció részére (CROWNALIFE) illetve a D-vitamin és a csontegészség (OPTIFORD). E cikk központjában a D-vitamin és csontegészség és az OPTIFORD Projekt célja áll.

Táplálkozási kihívások

A valódi tény az, hogy a lakosság tovább él az oszteoporózis prevalenciájának növekedésével együtt. Az oszteoporózis egy olyan betegség, mely alacsony csontsűrűséggel illetve a csontszövet hanyatlásával jellemezhető. Ez megnövekedett csontmerevséghez és a törések emelkedett kockázatához vezet, különösképp a csípőt, gerincet és csuklót érintve.

Az idősödő populáció körében számos tényező járul hozzá az oszteoporózis veszélyéhez, többek között a szegényes minőségű étrend, az alacsony kalciumbevitelhez való adaptáció képtelensége, alacsony fizikai aktivitás, a napon való tartózkodás hiánya, továbbá a női- és férfi nemi hormonok alacsony szintje vagy hiánya. Bár az oszteoporózis férfiaknál kevésbé gyakori, mint nőknél, a férfiak magas veszélyeztetettségnek lehetnek kitéve a betegséget illetően. Ennek következménye, hogy a férfiak gyakran nincsenek tisztában azokkal a megelőző intézkedésekkel, melyeket a betegség elleni védelem érdekében tehetnének.

Míg a nem megfelelő étrendi kalcium az oszteoporózis kialakulásának köztudott étrendi tényezője, a krónikus D vitaminhiány is szerepet játszik annak kialakulásában. Nem megfelelő D vitamin ellátottság esetén, a test kalcium-felhasználási képessége veszélyeztetetté válik- így az oszteoporózis kialakulásához vezet.

D vitamin és a csontegészség

A D vitamin egy olyan zsírban oldódó vitamin, mely elengedhetetlen a csontegészség fenntartásában. Elősegíti a kalcium hatékony felhasználását a testben. A kalcium egyébiránt elengedhetetlen az idegrendszer normál működéséhez, a csontnövekedéshez, valamint a csontsűrűség fenntartásához.

D vitaminhoz a napfény, valamint ételek által juthat a szervezet. A napfénynek való kitettség (ultraviola B fotonok (UVB)) az elsődleges forrás. Azonban léteznek olyan tényezők, melyek limitálják az UVB, D vitamint szintetizáló hatását a bőrben, többek között az évszak, elhelyezkedés, napszak, szmog, illetve a kor. Példának okáért azok az emberek, akik az északi- vagy déli félgömbön élnek, (északi- vagy déli 40-edik szélességi fok) a téli hónapok alatt nincsenek kitéve elég UVB sugárnak, ami a D vitamin képzését segítené. Az évekkel a test napsugár általi D vitamin képző képessége jelentősen csökken.

D vitamin természetes formájában kevés ételben található meg - legjobb forrásai a zsíros halak, mint a lazac, makréla vagy szardínia. A D vitamin megtalálható limitált számú dúsított élelmiszerben is. Néhány európai országban dúsítják a margarinokat, illetve egyes gabonaterméket is.  

Az OPTIFORD projekt

Az OPTIFORD csapat célja, mely 5 európai ország tudósait fogja össze, hogy javítsa az olyan nagy populációs csoportok, mint az idősek, elégtelen D vitamin ellátottságát, valamint meghatározzák a dúsítás ajánlott szintjét. A céljuk az oszteoporózis csökkentése jobb D vitamin-ellátottság által.

A projekt a kenyér D-vitamin dúsítását vizsgálja, hogy mennyiben jó stratégia lehet ez az elégtelen D-vitamint fogyasztó nagy populáció (pl. idősek) orvoslásában, Európában és hogy meghatározzák a dúsítás szintét, amelyet el kellene érni.

Fontos eredmény lenne, hogy a D vitamin-ajánlásokat tudományosan is megerősítsék. Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy ez megvalósítható lenne.

Irodalomjegyzék

  1. Optiford Project www.optiford.org
  2. European Research: http://europa.eu.int/comm/research/press/2004/pr2911en.cfm
  3. World Health Organization: Active Ageing: A Policy Framework Report of the Noncommunicable Disease Prevention and Health Promotion Department: Ageing and Life Course: www.who.int/hpr/ageing
  4. Holick, M.F. Sunlight and vitamin D for bone health and prevention of autoimmune diseases, cancers and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr 2004; 80 (suppl): 1678S-1688S.
  5. New, S.A. Exercise, bone and nutrition Proceedings of the Nutrition Society (2001), 60, 265 – 274.
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 26/09/2016
Az összes találat megtekintése