Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 05/2007

A gyerekkori elhízás megelőzése – útmutatás előzetes vizsgálatokból

Food TodayEz az utolsó a gyermekkori elhízás megelőzését vizsgáló cikkek sorozatában, és azt fogja megvizsgálni, hogy a korábbi tanulmányokból összegyűjtött általános útmutatásokból melyek használhatók fel tájékoztatásul és a jövőbeni beavatkozások fejlesztésére.

Mostanában kezdték el kiterjedt elemzésekkel meghatározni a gyermekkori elhízás megelőzésének legjobb gyakorlati módját. 1,2 Azonban, ezek az áttekintő szakértői vizsgálatok elmulasztottak speciális „tervrajzot” készíteni a jövőbeni beavatkozások számára. Ez nem meglepő, figyelembe véve az eltérést egyes tanulmányok hatáskörében és kivitelezésében. Mindezek mellett számos kulcstényező éles megvilágításba került, ami segíteni fogja irányítani a jövőben a gyermekkori elhízást megelőző célkitűzéseket.

Fizikai aktivitás

Ahhoz, hogy elkerüljük a súlycsökkenést, a már soványaknál, valamint az egészségtelen fogyókúrás praktikákat és megelőzzük a már túlsúlyos gyerekek megbélyegzését, bármely az általános gyerekpopulációt megcélzó beavatkozásnak az egészséges étkezésre, az aktív életmódra, és a helyes önbecsülésre kell koncentrálnia, inkább mintsem a fogyásra vagy az ideális testtömeg elérésére. 1

Szakértői vizsgálatok azt találták, hogy a fizikai aktivitás minden fajta kövérséget csökkentő beavatkozás egyik nélkülözhetetlen összetevője volt. A nyugalomban

töltött idő csökkentése szintén ígéretes gondolatnak mutatkozott. Doak és munkatársai 2 kihangsúlyozták a gyerekek televíziózással töltött idejének csökkentését célzó beavatkozások eredményességét, és javasolták, hogy ezt az összetevőt be kellene számítani, ahol a gyerekek túl sokat nézik a TV-t és játszanak a számítógéppel.

A résztvevők bevonása

Az ok, hogy miért nincsen egyfajta intézkedés az elhízás megelőzésére, meghatározható úgy, hogy az eltérő szituációk eltérő módszereket igényelnek.  A legeredményesebb kezdeményezések azok, melyek az intervenciós programot hozzáigazítják a gyermek sajátos igényeihez (korával, nemével, nemzetiségével kapcsolatban), alkotómunkát végeznek, tekintettel a rendelkezésre álló adottságokra és szaktudásra, és a legfontosabb: keresik a résztvevők véleményét a program kidolgozása, végrehajtása, és kiértékelése során. A résztvevők azok, akik az intervenciós program által közvetlenül érintettek, mint a gyerekek, tanárok, szülők és közösségi vezetők. Bevonásuk nem csak segít speciális szükségleteiknek megfelelően alakítani a programot, de így sajátjuknak is érezhetik, és érdekeltek lesznek az eredményességében. A résztvevők bevonása különösen fontos a kisebbségi csoportokat megcélzó programoknál.

Alkalmazási terület és elrendezés

Az iskolák, amely hozzáférnek a gyermekpopuláció nagyobbik részéhez, kiemelkednek, mint az egészséges testsúly népszerűsítésének kulcsterületei. 1,2  Eltekintve attól, hogy nyilvánvalóan a gyermekek egészséges életmódra nevelésének területei, az iskolák gondoskodhatnak gyakorlati, kedvező irányú változásokról a táplálkozási és a testmozgási szokásokban azáltal, hogy az étkezőben egészséges ételeket kínálnak, és lehetőségeket teremtenek a sportolásra iskolaidőben, a szünetekben és az iskola utáni klubokban. Ám ideális esetben, az iskolának központi szerepet kell játszania a kiterjedtebb körű programokban, bevonva a családokat és a szélesebb közösséget. A szülök és a család befolyását nem szabad alábecsülni, és a szülők oktatását, valamint aktív bevonását be kellene építeni a programokba. Hasonlóan, egy szélesebb közösség bevonásának központi szerepe a „köz” részvétele, azért, hogy szakértelmük, tudásuk és forrásaik hasznosíthatóak legyenek a népegészségügyi problémák megoldásában.

Ily módon tedd!

Flynn és munkatársai 1 rávilágítottak arra, hogy úgy tűnik a program vezetőjének és/vagy irányítójának személyi jellemzői nagyon fontos hatással bírnak a program eredményességére. A jó kommunikációs és ösztönzőképességtől eltekintve, a program irányítójának kulturálisan elfogadottnak kell lennie, és pozitív szerepmodellként kell szolgálnia. Ajánlott, hogy az irányító tulajdonságait tekintetbe vegyék a tanulmány megtervezésének folyamán, valamint a beavatkozás megkezdésénél.

Pozitív változások felé

A tanulmányok adatainak óriási többsége rövidtávon javulást mutatott, habár aggodalmuknak adtak hangot, hogy az egészséges testtömeg népszerűsítése a gyerekek között negatív hatással lehet a testképre, továbbá a már túlsúlyosaknál és elhízottaknál megbélyegzettséget okoz. Kevés a bizonyíték arra nézve, hogy ez az eset áll fenn. 1,2 Flynn és munkatársai 1 szintén javasolják, hogy a nagyléptékű programok az által lehetnek képesek maximalizálni erőforrásaikat a gyerekkori elhízással való megbirkózáshoz, hogy egyidejűleg olyan más krónikus betegségeket is megcéloznak, mint a szívbetegségek és a rák, mivel ezek megelőzési stratégiája nagyjából megegyezik.

Irodalomjegyzék

  1. Flynn M.A.T. et al (2006). Reducing obesity and related chronic disease risk in children and youth: a syntheses of evidence with best practice recommendations. Obesity Reviews 7 (suppl 1): 7-66
  2. Doak C.M. et al (2006). The prevention of overweight and obesity in children and adolescents: a review of interventions and programmes. Obesity Reviews 7: 111-136
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése