Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 06/2006

Aktuális irányzatok az elhízás kutatásában

Food TodayAz elhízás veszélye fenyegeti egyre több európai egészségét, valamint életminőségét. Ennek okán a nemzeti kormányok és az Európai Bizottság anyagi forrást biztosít arra, hogy megfejtse, miként fordíthatná vissza ezt a tendenciát. Bár napjainkra már sokat tudunk a testsúlykontrollal foglalkozó rendszerekről, illetve arról, hogy az milyen nagy mértékben befolyásolt a genetikai jellemvonások által, azonban az európai elhízottak számának növekedését nagyban befolyásolja azok életmódja, étrendje valamint fizikai aktivitása. Még több információra van szükség az elhízást kiváltó faktorok pontosítását illetően, ami a megelőző népegészségügyi intézkedések alapjául szolgálhatna. Alábbiakban található néhány aktuális, ezen e területen végzett, az EU által finanszírozott kutatási projekt ismertetése, melyekre betűszavuk alapján utalunk (ld. referenciák).

Korai táplálás

Úgy hiszik, hogy a méhben majd a gyerekkorban történő táplálkozás hatással van a gyermek későbbi egészségére, fejlődésére. Az anyai- valamint gyermekkori táplálkozást három projekt is vizsgálja, hogy kiderítse, milyen hatással van az élet korai szakaszában alkalmazott étrend az elhízásra, valamint az olyan életet megrövidítő állapotokra, mint a cukorbetegség, szívérrendszeri betegségek, rák, mentális problémák. Az EARNEST projekt azokat a folyamatokat vizsgálja, melyek a felnőtt egészségének korai programozása mögött húzódnak, valamint azt, hogy a programozás változtatható vagy tán meg is fordítható-e. A NUTRIX projekt azt tanulmányozza, hogy az embrionális növekedés során megváltoztatott pre-, illetve postnatális körülmények (melyek a táplálkozást érintik) hogyan hatnak felnőttkori elhízás programozására illetve az EU Gyermekkori Elhízással foglalkozó csoportja azt is vizsgálja, hogy a gyermekek étrendjének fehérjetartalma miként hozható kapcsolatba az elhízás korai azonosításával.

A serdülőkor

A tizenéves kor a változás és számos életre szóló szokás, egészséges és egészségtelen egyaránt, kialakulásának időszaka. Emiatt fontos ez az időszak a pozitív egészségmagatartás és életmód fejlesztése és támogatása szempontjából. A HELENA projekt egy olyan hároméves vizsgálat, mely az európai tizenévesek étkezési- valamint életmódbeli szokásainak megértésére valamint kihangsúlyozására irányul. A fizikai aktivitás mintájáról valamint az előtérbe helyezett és választott ételekről szerzett bővebb információ szolgálja majd e korosztály hatékony, számítógépre alapozott oktatási eszközeinek fejlesztését.

Az étrend összeállítása

Az étrend makrotápanyag-összetétele, valamint súlykontrollra való hatása továbbá génjeinkkel való interakciója újra aktuális téma. Napjainkban számos projekt folyik e terület kapcsán. A DIOGENES vizsgálat példának okáért a szénhidrátok- elsősorban glikémiás indexük- valamint a fehérjék szerepét vizsgálja a súlygyarapodás, illetve a diétát követő súlyvisszanyerés kapcsán. A glikémiás index egy olyan mérőszám, mely a vér glükózszintjének emelkedését jelzi egy-egy étel elfogyasztása során egy standard étellel összehasonlítva, továbbá utal a szénhidrátok emésztésének és vérkeringésbe történő felszívódásának mértékére is. LIPGENE annak a felfedezésére irányul, hogy az étrendi zsírok hatással vannak-e az elhízás egyik fő ártalmas következményére- név szerint az inzulin rezisztenciára- továbbá hogy ezt a folyamatot befolyásolja-e a genetikai variáció.

Viselkedés

Már számos tanulmány foglalkozott pszichológiai és/vagy magatartásbeli szempontokkal, hogy segítsen azonosítani azokat, akik különösen veszélyeztetettek a súlygyarapodásra, ám a Factors of Healthy Eating (az Egészséges Táplálkozás Tényezői) vizsgálat teljességében annak szentelte magát, hogy felismerje azokat a szociális, pszichológiai továbbá genetikai jellegzetességeket, amik az egyént a táplálkozási zavarokhoz vezetik. A projekt már azonosított néhány kockázati- illetve védő faktort az egyének illetve családok esetében, súlycsökkenéshez vezető tényezőket a fiatal elhízott betegeknél továbbá olyan genetikai jelzőket, amelyek egy-egy személyt fogékonnyá teszik a táplálkozási zavarokra.

A jövőbeni politika

A jövőben végzett népegészségügyi intézkedések ezen vizsgálatok eredményeitől függenek. A kutatások eredményei:

  • Segítenek annak felismerésében, hogy miként tápláljuk az édesanyákat, illetve csecsemőket ahhoz, hogy a gyermekek ne alakítsanak ki olyan fenotípusokat, melyek fogékonnyá teszik őket a túlevésre, illetve elhízásra
  • Segítik bővíteni ismereteinket a kiegyensúlyozott energia-felvételről, illetve fizikai aktivitásról továbbá a súlygyarapodást- és egyéb krónikus megbetegedéseket akadályozó állapotokról
  • Segítenek azonosítani, illetve segíteni azokat, akik különösen veszélyeztetettek a táplálkozási zavarokat illetően
  • Betekintést adnak abba, hogy miként motiválhatjuk a serdülőket az egészséges életvitel választására

Az egyes projektekkel kapcsolatos részletekért illetve azok menetébe való betekintésért látogassa meg az erre irányuló weboldalt.

További információ
 
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése