Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 06/2002

Konjugált linolénsavak – a csodatápanyagok?

Food TodayAz elképzelés, hogy a konjugált linolénsavak (CLA-k) megvédhetnek bizonyos típusú  rákok, valamint a szívbetegség ellen, vonzó, ám a bizonyíték a mai napig – miközben biztató - várat magára.

A CLA-k a linolénsavból származnak, az állati eredetű élelmiszerek természetes alkotórészei. Megtalálhatók a tejzsírban, tejtermékekben és a kérődző állatok húsában. Mostanában, a nagyobbrészt állatokon végzett vizsgálatok alapján, melyek lehetséges jótékony egészségi hatását sugallták, felélénkült az érdeklődés a CLA tartalmú diéta körül. Mióta az aktuális táplálkozási javaslatok kevesebb állati zsiradék fogyasztásáról szólnak, kérdések merültek fel a táplálkozási CLA fogyasztás lehetséges csökkenéséről és annak egészségügyi következményeiről.

A CLA-kal foglalkozó vizsgálatok számos területtel kezdtek foglalkozni, beleértve a rákot, a szívbetegségeket, a cukorbetegséget és a testtömeg-szabályozást. A területeken talált bizonyítékok messze nem meggyőzőek.

Rák elleni védelem
Állatokon végzett korai kísérletek azt bizonyították, hogy a CLA-k gátolhatják a rák kialakulását és növekedését, jelenleg van néhány bizonyíték, ami arra utal, hogy a CLA-k segíthetnek a rák bizonyos típusai elleni védekezésben. A bizonyítékok legnagyobb része a CLA-k a mell, valamint a bőr, a máj és a vastagbélrákokra gyakorolt hatásainak vizsgálatából van, azonban állati és emberi szövetek vizsgálatából származik. Habár a klinikai vizsgálatok korlátozottak, egy friss munka azt találta, hogy a mellrák alacsony kockázata összefügg a jelentős CLA bevitellel, a nagymértékű sajtfogyasztással és a CLA-k magas vérszintjével. Azonban ezek az összefüggések nem bizonyítják az ok-okozati kapcsolatokat és további, embereken végzett vizsgálatok szükségesek, hogy nyomon kövessük és ellenőrizzük ezeket a biztató eredeményeket.

Szív-érrendszeri megbetegedés
Az egyik fő kockázati tényező a koronária-szív megbetegedéseknél a vérben lévő zsírok rendellenesen magas szintje, különösen az alacsony-sűrűségű lipoproteinek (LDL) koleszterin (vagy „rossz” koleszterin) magas vérszintje. A CLA-k lehetséges jótékony hatására vonatkozó feltételezéseket az állatkísérletek eredményei táplálták, ám az embereken végzett vizsgálatok korlátozott száma nem szolgált ellentmondásmentes bizonyítékkal a CLA-k vérzsírokra és az atheroszklerózisra (az artériák megkeményedése) gyakorolt kedvező hatásáról.

Cukorbetegség
A II típusú diabétesz (a diabétesz azon típusa, mely rendesen a túlsúllyal hozható összefüggésbe) európai előfordulása drámaian növekszik. Van arra nézve némi bizonyíték, hogy a CLA-k képesek lehetnek normalizálni a glükóz anyagcserét. Ámbár a kutatás messze van a befejezéstől, további munkára van még szükség.

Testösszetétel
A CLA-k-ról kimutatták, hogy fejlődő egerekben megváltoztatják a testösszetételt, megnövekedett energiafelhasználást, a test izomzatának növekedését és csökkent testzsírtartalmat okozva. Hasonló hatásokat emberekben még nem sikerült kimutatni, az eredményhez sokkal több munkára van még szükség.

A CLA-k
A CLA-k megtalálhatók az olyan, kérődző állatokból készített zsíros élelmiszerekben /ételekben, mint a teljes tej és tejtermékek és a zsíros húsok. Azáltal lehetséges ezen élelmiszerek CLA tartalmának további növelése, hogy megnöveljük a tehén takarmányában a magas linolénsavtartalmú növényi olajok (mint a napraforgó és a szójaolaj) mennyiségét. Ez kimutathatóan emelte a tej CLA tartalmát. Továbbá, a tehenek legeltetése is növeli a tej CLA tartalmát, különösen, ha a fű korai növekedési fázisban van.

Több kutatás szükséges
Míg a kutatások ígéretesnek tűnnek, addig, nem sikerült szilárd következtetésekre jutni a táplálkozás ideális CLA tartalmát illetően, és jelenleg sincsenek táplálkozási ajánlások a CLA bevitelre. Az egyik megmaradt terület a bevitel felső határainak kiszámítása. Mint a táplálkozás dinamikus területének számos egyéb felfedezése, ez is további kutatást igényel.

Hivatkozások
  • Cannella C and Giusti AM (2000) Conjugated linoleic acid: a natural anticarcinogenic substance from animal food. Ital. J Food Sc, 12:123-27
  • Lawson, RE, Moss, AR & Givens, DI (2001) The role of dairy products in supplying conjugated linoleic acid to man's diet: a review. Nutrition Research Reviews 14, 153-172
  • Stanley, J & Hunter, K (2001) The wonder nutrient. Chemistry and Industry, 19th November, 729-731
Kapcsolódó podcastok
Zsírok, Diet-related diseases, Healthy eating, Ételválasztás, Omegas, Trans fatty acids
Zsírok, Elhízás, Diet-related diseases, Cardiovascular disease
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése