Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 07/2008

Az egészséges ételválasztás és a fizikai aktivitás gátjai fiatal gyerekeknél

Food Today
A szülők pénzhiánya, időhiánya a főzésre és a motiváció hiánya néhány azok közül a fontos akadályok közül, amelyek miatt nem esznek egészségesen a gyerekek. Hasonlóan ehhez, a sportlétesítmények hiánya, az intoleráns szomszédok, a kert hiánya akadályai lehetnek annak, hogy fizikailag aktívabbak legyenek. Ezek az első eredményei az Európai IDEFICS tanulmánynak (Az étrend és az életmód egészségre gyakorolt hatásainak azonosítása és megelőzése gyermekeknél és csecsemőknél).
A gyerekkori elhízás megelőzéséhez való hozzájárulás Európában
 
A gyermekkori elhízás a hozzá kapcsolódó egészségügyi problémák egy növekvő jelenség Európában. Következésképpen az IDEFICS vizsgálatot azért indították el, hogy fejlessze a gyerekek egészségét befolyásoló étkezési tényezőkről, szociális környezetről és életmódról való tudást Európában. Ezt a tudást arra fogják felhasználni, hogy speciális intervenciókat fejlesszenek ki, vezessenek be, értékeljenek és érvényesítsenek annak érdekében, hogy csökkenjen a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek előfordulása.
 
Az IDEFICS vizsgálat részeként fókuszcsoportot alkottak gyermek és szülői szinten nyolc országban, hogy növeljék a betekintést a gyermekek táplálkozását és fizikai aktivitását befolyásoló tényezőkbe.
A fókuszcsoportok résztvevőinek alkotói:
 
• 155 6-8 év közötti gyermek (81 fiú, 74 lány) - 20, 5-17 fős csoportokba osztva
• 106 szülő, akiknek 2-4 éves gyermekei vannak és 83 szülő, akiknek 6-8 éves gyermekei vannak (28 férfi, 161 nő) - 36, 5-12 fős csoportokba osztva
 
Az egészséges étrend akadályai
Kevés idő a főzésre, pénzhiány, korlátozott motiváció, kevés idő, amit a gyerekkel tölthetnek (hogy ellenőrizzék, mit eszik), az étkezési szabályokat megszegő nagyszülők és az energiában gazdag, tápanyagban szegény élelmiszerek széles körű hozzáférhetősége is közte volt azoknak a megemlített tényezőknek, amelyek megakadályozhatják, hogy a gyerekek egészségesen táplálkozzanak. Az alacsony jövedelmű családok nagyobb valószínűséggel folytatnak kevésbé egészséges étrendet, mivel a bevásárlást jobban befolyásolják az árak és a gyerekek ízpreferenciái és az étkezési szabályok kevésbé szigorúak. Számottevő különbségek vannak az országok között az iskolai szabályokban és az élelmiszerfogyasztásban. Svédországnak szigorú és egyszerű szabályai vannak, a gyerekeknek tápláló ételt biztosítanak és az étel-, italautomatákat szabályozzák. Az egyszerű szabályok hiánya, viszont, közös az országok között. Általában a táplálkozás oktatása hiányzik (Belgium és Spanyolország kivételével) és az iskolai gyümölcsevést nem támogatják.
 
A fizikai aktivitás akadályai
A közös környezeti akadályok közé tartozik a létesítmények hiánya, mint például a játszótereké, tornatermeké, sportpályáké, uszodáké, zöld felületeké vagy a kerékpárutaké, ugyanúgy mint a biztonsági kérdések, amelyek közé a túl nagy forgalom, a tinédzserek gangjainak jelenléte, a hiányzó vagy nem világos közlekedési jelzések és a kerékpárutak és járdák rossz körülményeit tartoznak. Az iskolai feltételek, jóllehet országról országra különböznek, nem optimálisak a túl rövid szünetek és a játszóterek hiánya miatt.
 
A fiatalabb gyerekek számára szervezett aktivitások hiánya és a sportszervezetek hiánya hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek kevés fizikai aktivitást végeznek. Az alacsony jövedelmű családok a sportolás legfőbb akadályának a sportklubok árát tartották, habár a gyerekeiket egy szervezett aktivitás résztvevőjeként láthatnák őket oly módon, hogy egy biztonságos környezetben tarthatnák őket. Általában a gyerekek sokkal aktívabbak voltak tavasszal és nyáron.
 
Az akadályok leküzdése
A szülők leggyakrabban az iskolát az egészséges táplálkozás és életmód egyik fontos támogatójának tartják. Ez azon tényből ered, hogy a gyerekek a napjuk jelentős részét az iskolában töltik. A táplálkozás oktatását is emiatt bele kellene foglalnia, mivel minden társadalmi-gazdasági osztályból származó gyerekeket el tudnák érni ezen a módon. Az is szükséges, hogy legyen egy jól kidolgozott és egységes iskolai táplálkozáspolitika, amelyet a szülők elfogadnak. Ez amiatt fontos, mivel a szülőkben jobban tudatosulnia kell a gyermekeik étrendjének és életmódjának fejlesztésében való felelősségüknek.
 
Az olyan környezeti változások, mint a forgalommentes övezetek kialakítása vagy biztonságos utcák gyalogúttal és kerékpársávval, segíthetnek növelni a gyerekek fizikai aktivitását. A megfizethető aktivitások szervezése nemcsek eltéríti őket az ülő életmódtól, hanem a bajból is kihúzza őket, különösen az alacsony jövedelmű családokban. Az iskoláknak megfelelő helyiségeket kell biztosÍtania és a sporteszközöket elérhetővé kell tennie, aktív szünetek beiktatásával, tanrenden kívüli aktivitásokkal és a tanárok motiválása által, hogy modellként szerepeljenek ezekben. Svédországban a napközi otthonos iskolák már kínálnak ilyen aktivitásokat az iskolai órák alatt és után a fiatalabb gyerekeknek, és a magyarországi iskolák megnyitják a játszótereiket a családoknak, hogy együtt sportolhassanak. Az együtt mozgás erősen motiválja a gyerekeket, hogy kimenjenek a szabadba és aktívak legyenek.
 
Az IDEFICS vizsgálat folytatódik
A fókuszcsoportok eredményeit arra használták fel, hogy kifejlesszenek egy közösségalapú életmód-stratégiát, amely táplálkozási és fizikai aktivitás-intervenciókat célzott meg, és alsótagozatos és óvodás gyermekeket helyezett a középpontba. A táplálkozási intervenció oktatást és a főzési és bevásárlási képességek kifejlesztésének gyakorlását fogja tartalmazni. A fizikai aktivitás intervencióhoz strukturált aktivitásokra és olyan környezetre lesz szükség, amely támogatja az aktivitást mind az iskolában, mind a közösségben. A biztonság fejlesztése a szomszédságban és szélesskálájú akciók, mint például a játszóterek vagy parkok, vagy családi napok számának növelése, része kell, hogy legyenek a közösségi programnak és a közösségi vezetőkkel való tárgyalások fókuszának. Végül, az egészséges szülői életmód, amely a fizikai aktivitást és az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférést támogatja, hozzá fog járulni a gyerekeik egészségesebb táplálkozásához és magasabb aktitivitási szintjéhez.
további információ: www.ideficsstudy.eu
 
HIVATKOZÁSOK
  1. Ahrens W, Bammann K, de Henauw S, Halford J, Palou A, Pigeot I, Siani A, Sjostrom M. (2006) Understanding and preventing childhood obesity and related disorders—IDEFICS: A European multilevel epidemiological approach. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases 16(4):302-308
  2. Identification and prevention of Dietary- and lifestyle-induced health EFfects In Children and infantS (IDEFICS). European Commission Sixth Framework Programme. Contract n° 016181 (FOOD) http://www.ideficsstudy.eu
  3. Haerens L, De Bourdeaudhuij I, Barba G, Eiben G, Fernandez J, Hebestreit A, Konstabel K, Kovács É, Lasn H, Regber S, Shiakou M, De Henauw S, on behalf of the IDEFICS consortium (in press). Developing the IDEFICS community based intervention program to enhance eating behaviors in 2-8 year old children: findings from focus groups with children and parents. Health Education Research.
  4. Haerens L, De Bourdeaudhuij I, Eiben G, Barba G, Bel S, Keimer K, Kovács E, Lasn H, Regber S, Shiakou M, Maes L on behalf of the IDEFICS consortium (submitted). Formative research to develop the IDEFICS physical activity intervention component: findings from focus groups with children and parents. IJBNPA
  5. EUFIC Food Today n°58 (May 2007) Learning Healthy Living – Development of a European Prevention Strategy.
    Available at: www.eufic.org/article/en/artid/Learn-healthy-living-european-intervention-strategy/
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése