Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 06/2006

Cöliákia vagy gluténintolerancia

Food TodayA cöliákia (más nevén gluténszenzitív enteropátia vagy sprue vagy gluténintolerancia) a vékonybélnek egy olyan állapota, amit a glutén által kiváltott, összetett immunológiai válasz okoz. A glutén egy raktározó fehérje, mely megtalálható a búzában illetve egyéb gabonafélékben, mint rozsban, árpában vagy zabban. A cöliákia betegsége egy sor gyengeséget  eredményező tünetben nyilvánul meg, ám a megfelelő gluténmentes étrendet követve, szenvedői teljesen felépülhetnek.

Nem allergia

A cöliákia nem egy allergia. Allergiás válasz akkor alakul ki, mikor egy ember immunrendszere antitesteket termel egy normál esetben ártalmatlan, ételből vagy környezetből származó anyag ellen úgy, mintha kórokozó lenne. A cöliákiában szenvedők esetében az ételben lévő glutén rongálja a bélfalat, aminek következményeképp az ételek emésztése és megfelelő felszívódása akadályozottá válik. A folyamat eredménye lényegében egy krónikus rosszultápláltság, amelynek során a kalória- valamint az alapvető tápanyagok-mint fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok- hiánya lép fel.

Tünetek

A kezeletlen cöliákia klasszikus tünetei a táplálék elégtelen felszívódásával kapcsolhatóak össze, ami hasmenéshez, bélgörcsökhöz, valamint puffadáshoz vezet, továbbá a rosszul tápláltság felnőtteknél súlyvesztéshez, gyermekeknél pedig növekedési rendellenességhez, vérszegénységhez és a csont megbetegedéseihez vezethet(egyebek mellett). Újabb feltételezések szerint, a gluténintolerancia hatásai a bélfalnál jóval messzebbre terjednek (1), és az olyan állapotokkal, mint májbetegségek, bőrgyulladás, egyes típusú cukorbetegség és terméketlenség is kapcsolatba hozhatóak.

Előfordulásának gyakorisága és diagnózisa

Mivel a tünetek különbözőek és enyhék is lehetnek, letargiának, ingerlékenységnek vagy a bél diszkomfortérzésének tulajdonítva azokat, a glutén intoleranciában szenvedők nagy részénél nem diagnosztizálják a betegséget. Néha a glutén intoleranciát az élet meglehetősen késői szakaszában ismerik fel. Régen úgy vélték, hogy a gluténintolerancia 1500-ból 1 embert érint, de a legújabb tanulmányok azt találták, hogy 100-ból 1 ember vértesztje utal erre az állapotra (2). Bár endószkópia illetve bélbiopszia is szükséges a diagnózis felállításához, valószínűleg sok olyan európai ember szenved cöliákiában, aki nem tud róla.

A gluténmentes diéta

Amint a cöliákiában szenvedő betegek gluténmentes diétát követnek (3), a bélfal fokozatosan magától felépül és visszatérnek normál funkciói. Sok embernek az eredmény életváltozást jelent, amint a test meggyógyítja önmagát, és a tünetek eltűnnek. A glutén megtalálható olyan gabonafélékben, mint a búza, rozs, árpa vagy zab, amik számos mindennapi étel- kenyér, reggeli pelyhek, tészták, pizzák, péksütemények, sütemények, kekszek- alkotórészei. Ám ez nem ilyen egyszerű, ugyanis ezen gluténtartalmú gabonák olyan ételekben is megtalálhatóak, mint a tészták, szószok, egyes húsipari termékek- köztük a felvágottak valamint hamburgerek. A rizs, burgonya és kukorica nem tartalmaznak glutént illetve számos olyan speciális, gluténmentes termék létezik, ami már elérhető a cöliákiás emberek részére.

Segítség és tanács

A gluténmentes diéta követése időigényes és kellemetlen lehet, ám számos segítség áll azok rendelkezésére, akiknél egyszer már felismerték a cöliákiát. Egy képzett dietetikus segít megtalálni a szükséges ételeket, valamint felépíteni egy olyan ízletes, kiegyensúlyozott étrendet, mely alkalmazkodik az egyén életmódjához. Már olyan listák is elérhetőek, amelyek naprakész információval szolgálnak arról, hogy mely ipari termék gluténmentes valamint illeszthető be biztonsággal a diétába. Számos ország rendelkezik már olyan cöliákiával foglalkozó szervezetekkel, melyek nemzetileg támogatott csoportok és tengernyi információval szolgálnak a betegségről annak bármely megközelítésében.

Megelőzhető?

Még nem ismert, hogy miért alakul ki a betegség egyes embereknél, de az biztos, hogy örökölhető. Jelenleg az egyetlen ajánlható, megelőző cselekedet a búzát tartalmazó táplálékok bevezetésének mellőzése fél éves kor alatti csecsemők esetében.

A jobb azonosítás érdekében

Mivel valószínűleg sokkal több cöliákiás ember létezik, mint azt eredetileg gondolták, a diagnózis fejlesztésének kérdéséről még tárgyalások folynak. Néhányan a tömeges szűrést (5), mások az olyan érintett csoportokon, mint a vérszegénységben, krónikus fáradtságban, irritábilis bélszindrómában szenvedőkön, illetve családi előzményekkel rendelkezőkön végzett vértesztet vélik megoldásnak. Ugyanakkor az ön-diagnózist ellenezni kell; a glutén mentes étrend adaptálása „csak úgy”, szakértői segítség nélkül kiegyensúlyozatlan és hiányos étrendhez vezethet, amely károsabb lehet, mint előnyösebb.

Irodalomjegyzék
  1. Duggan JM (2004) Coeliac disease: the great imitator. Medical Journal of Australia 180:524-526
  2. Dube C Rostom A Sy R et al (2005) The prevalence of coeliac disease in average-risk and high-risk Western European populations: a systematic review. Gastroenterology 128(4 Suppl 1): S57-67
  3. http://www.eatwell.gov.uk/
  4. Association of European Coeliac Societies provides website addresses for all its members see: www.aoecs.org
  5. Mearin ML Ivarsson A & Dickey W (2005) Coeliac disease: is it time for mass screening? Best Practice Research in Clinical Gastroenterology, 19 (3): 441-52
Kapcsolódó podcastok
Szénhidrátok és rost, Dietary fibre, Elhízás, Gut health, Funkcionális élelmiszerek
Szénhidrátok és rost, Gut health, Elhízás, Funkcionális élelmiszerek, Dietary fibre
Child nutrition, Hiánybetegségek, Elhízás
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 22/08/2016
Az összes találat megtekintése