Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 03/2000

Dohányzás és testtömeg-növekedés

Food TodayA dohányzásról való leszokással összekapcsolt egyik elterjedt félelem, hogy szabályozatlan testtömeg-növekedéshez fog vezetni. Míg igaz, hogy néhányan 9 kilót tudtak felszedni az absztinencia első évében, más sokkal biztatóbb vizsgálatok kimutatták, hogy a kezdeti növekedés hajlamos elérni csúcsát hat hónap után, és hogy számos ember, az után, hogy felhagyott szokásával, tizenkét hónapon belül visszatér normális testsúlyához.

Azon lehetséges húzódozók, akik nem bíznak magukban eléggé ahhoz, hogy képesek legyenek egy ilyen hőstettre, vigasztalást kereshetnek abban a felfedezésben, hogy azoknak a volt dohányosoknak, akik rendszeres testgyakorlásba kezdenek, nagyobb esélyük van súlyuk ellenőrzésére, mint azoknak, akik mozgásszegényen maradnak.

Amerikai kutatók mintegy 9000 nőnél vizsgálva a dohányzást követő testtömeg-növekedést, felfedezték, hogy a leszokást követő kétéves periódusban az aktivitás volt a kulcs testtömeg-szabályozásuknál.

A „könnyű” dohányosokat (24, vagy kevesebb cigaretta naponta) vizsgálva, akik hetente 1-2 óra energikus testmozgást vállaltak, azt találták, hogy átlagosan 2,2 kg-ot szedtek fel, összehasonlítva a „erős” dohányosokkal (25, vagy több cigaretta naponta), akik ennek majdnem a dupláját szedték magukra.

A kutatók továbbmenve azt találták, hogy minél több edzést végeznek az önkéntesek, annál jobb volt testtömeg-szabályozásuk. Mikor a fizikai aktivitás szintje több mint heti 2 órára növekedett, a könnyű dohányosok képesek voltak 1,5 kilón tartani a növekedést, az erős dohányosok pedig 3 kilón az övéket.

A nikotinelvonás anyagcsere-lassító hatásának számlájára írható bizonyos hajlam a testzsír raktárak kialakítására, mert mint a koffein, a nikotin is képes megemelni az anyagcsere sebességét. A dohányzásnak és a nikotinnak lehetnek más élettani hatásaik, melyek befolyásolják a viselkedési és érzékelési mechanizmusokat, elvonásuk viszont hat az evésre és megnövekedett étvágyat idéz elő.

A mechanizmusok egyelőre nincsenek beazonosítva, ám a kutatás kimutatta, hogy a mért testtömeg-növekedés 70%-a megnövekedett kalória-bevitel számlájára írható. Egy tanulmányban nőknél kimutatták, hogy étel és italfogyasztásuk átlagosan napi 227 kalóriával emelkedett.

Azok számára,akik azt tervezik, hogy leszoknak a dohányzásról, de nyugtalanítja őket a súlynövekedés kockázata…. a kulcs úgy tűnik az energiaegyensúly egyenletének mindkét oldalának megoldásában rejlik.

5 Pontos terv

  1. Kezdjen el valamilyen rendszeres testgyakorlást, és illessze be heti több mint két órában.
  2. Építsen be (edzésébe) 25 perces erőedzést, hogy csökkentse a korral járó izomtömeg és ezzel együtt az anyagcsere-sebesség csökkenését.
  3. Vezessen étkezési naplót 5 nappal a dohányzásról való leszokást megelőzően.
  4. Vezessen étkezési naplót a leszokás után, majd hasonlítsa össze dohányzóként vezetett étkezési naplójával, és határozza meg, hogy mikor eszik többet és azt, hogy mit eszik.
  5. Tanulja meg kezelni a nehéz helyzeteket, mindig legyen kéznél ilyen esetekre gyümölcs, vagy alacsony kalóriatartalmú rágcsálnivaló azokban a helyzetekben.

Hivatkozások

  • Journal of the American Dietetic Association (1996; 11:1150-1155).
  • American Journal of Public Health (1996; Volume 86, Number 7).
  • American Journal of Clinical Nutrition (1986; Volume 43, 486 - 494).
  • American Journal of Clinical Nutrition (1982; Volume 35, 366 - 380).
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 26/09/2016
Az összes találat megtekintése