Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 03/2011

Egészség Európában – hogy vagyunk?

Az utóbbi évtizedekben elért egészségügyi fejlődés ellenére, továbbra is az egészségi állapot, az egészségügyi kockázati tényezők, és az egészségügyi ellátás nagy eltérései figyelhetők meg az európai országokban. Válaszul megjelentették a „Pillantás az Egészségre: Európa 2010” úttörő jelentést, ami az eltérések mögött meghúzódó okokat segít megmagyarázni, valamint utat mutat a jövőbeli szabályozásokhoz.

Háttér a jelentéshez
A „Pillantás az Egészségre” jelentés egy hosszú ideje fennálló együttműködés eredménye a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD - egy egyedülálló fórum, ahol a kormányok összevethetik szabályozási tapasztalataikat és meghatározhatják a jó gyakorlatot) és az Európai Bizottság között.1 A jelentés 31 ország egészségi adatait tartalmazza, nevezetesen az Európai Unió (EU) 27 tagállamáét, Izlandéval, Norvégiáéval, Svájcéval és Törökországéval együtt.

Várható élettartam
1980 óta a várható átlagos élettartam hat évvel nőtt, 2007-ben elérve a 78 évet. Ez a figyelemreméltó növekedés az emelkedő életszínvonal, a javuló életmód és a jobb oktatás mellett, a minőségi egészségügyi ellátáshoz való jobb hozzáférésnek is köszönhető. Mindazonáltal, az európai országok legmagasabb és a legalacsonyabb várható élettartama közötti különbség nők esetében mintegy 8 év (Franciaország 84,4 vs. Románia 76,2 év) és 14 év férfiaknál (Svédország 78,8 vs. Litvánia 65,1 év).

Fontos az európai egészségügyi és hosszú távú ellátórendszer hozzájárulása ahhoz, hogy a nyert évek is jó egészségi állapotban legyenek megélhetők. Úgy becsülik, hogy a nők és a férfiak épp kicsivel több, mint 61, illetve 60 éves korukig élnek napi tevékenységeikben korlátozatlanul. Az, hogy a nők tovább élnek a férfiaknál, azt jelenti, hogy életük nagyobb részét töltik aktivitásukban korlátozva. Az olyan krónikus, elerőtlenítő betegségek, mint a szív-érrendszeri betegség és a rák megelőzése egy mód az életminőség fenntartására. Vajon mennyire eredményesek e betegségek kockázatának csökkentésére irányuló próbálkozásaink?

Dohányzás és alkohol
A dohányzás az első helyen álló, elkerülhető egészségügyi kockázat, és Európában az 1980-as évek óta tartó számottevő csökkenése nagy eredmény. Ez a siker, például, hogy Dániában a felnőttek napi dohányzása 36%-ról 23%-ra csökkent, nagyrészt az olyan kormányzati intézkedéseknek tulajdonítható, mint a figyelemfelhívó kampányok és a hirdetési tilalmak. Annak is köszönhető, hogy a dohányzásellenes csoportok társadalmilag kevésbé elfogadhatóvá téve azt, segítettek az emberek dohányzáshoz való hozzáállásának megváltoztatásában.

Az összesített alkoholfogyasztás (tovább nem részletezve) szintén visszaesett bizonyos mértékben. Különösen az olyan hagyományosan bortermelő országokban csökkent, mint Franciaország, Olaszország és Spanyolország; ami összefüggésbe hozható a reklámozás önkéntes és törvényes szabályozásával. Az általános csökkenés ellenére, néhány országban, ideértve Finnországot, Írországot és az Egyesült Királyságot az utóbbi években az alkoholfogyasztás jelentős növekedése figyelhető meg.

Gyümölcsfogyasztás
Mivel a gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások egész életen át kitarthatnak, a korán elkezdett rendszeres gyümölcsfogyasztás valószínűleg elősegíti a tartósan egészséges táplálkozási szokásokat. 2005/6-ban a 11-15 éves fiúk csak mintegy harmada, és a hasonló korú lányok mintegy két ötöde fogyasztott legalább egy gyümölcsöt naponta. Az olasz és belga tinédzserek voltak, akik hosszú távon a legeredményesebben őrizték meg a rendszeres gyümölcsfogyasztás szokását. A jelentés, a gyerekek gyümölcsfogyasztásának növelése érdekében, az oktató és motiváló tevékenységgel kombináltan javasolja a gyümölcsök iskolákban és szabadidőben való hozzáférhetőségének javítását.

Súlyproblémák
Azzal, hogy a felnőtt népesség fele túlsúlyos (Testtömeg Index (BMI) 25-29.9) vagy elhízott (BMI ≥30), Európának súlyproblémával kell szembenéznie. Feltehetően számos viselkedési és környezeti tényező, -beleértve a csökkenő élelmiszerárakat, és az egyre több mozgásszegényen töltött időt- játszott közre a helyzet kialakulásában. Az utóbbi 20 évben megduplázódott az elhízottak aránya, ezen belül az Egyesült Királyságban, Máltán és Írországban a felnőttek több mint 20%-a elhízott. Az EU országok átlagát tekintve, a felnőtt népesség 15.5%-a elhízott. Az elhízás növeli a krónikus betegségek kockázatát; úgy becsülik, hogy az elhízással összefüggő egészségügyi költségek 2007 és 2015 között akár 70%-kal is emelkedhetnek.

Egészségügyi elsőbbségek
Az európai országokban az összes egészségügyi ráfordítás 1998-tól 2008-ig, a Nemzeti Össztermék 7,3%-áról 8,3%-ára emelkedett, arányában gyakran gyorsabban növekedve, mint a gazdasági növekedés. Az európai egészségügyi rendszerek a „betegellátásra” koncentrálnak, ahelyett, hogy megelőznék a betegségek kialakulását. Az EU országaiban jelenleg gyógykezelési és rehabilitációs ellátási számlák teszik ki az egészségügyi kiadások több mint 60%-át. A másik, nagyobb ráfordítást gyógyszerészeti vagy egyéb egészségügyi termékek képezik. Összehasonlításként, az EU összes egészségügyi kiadásának 2,9%-át fordították olyan különböző szervezett népegészségügyi és megelőző intézkedésekre, mint az oltási programok, valamint az egészséges táplálkozást népszerűsítő, vagy az alkoholfogyasztás és a dohányzás csökkentését szorgalmazó népegészségügyi kampányok. Mindemellett megjegyzendő, hogy néha az ilyen programokat a gyógyító ellátáshoz sorolták, és ennek következtében a népegészségügyre és a megelőzési kezdeményezésekre fordított valós kiadások valószínűleg magasabbak.

Valóban jó egészség
Habár egyéni és kulturális különbségek által befolyásolt, úgy találták, hogy az önértékelésen alapuló egészségi állapot előre jelzi a halandóságot és, hogy a jövőben az emberek mennyire veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat. Majdnem az összes európai ország felnőtt lakosságának többsége „jónak” vagy „nagyon jónak” ítélte egészségi állapotát, ám 45 éves kor után észrevehető csökkenés van a pozitív egészségi besorolásokban és további csökkenés 65 éves kor után. Világosan kiderült, hogy életet kell adni az éveknek, nem csak éveket az élethez.

Hivatkozások

  1. OECD (2010), Health at a Glance: Europe 2010, OECD Publishing. Hozzáférhető: http://dx.doi.org/10.1787/health_glance-2010-en
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése