Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 11/2003

Egészséges növények egyenlő egészséges étel

Food TodayA fogyasztók csodálkoznának, amikor egy darab friss gyümölcsbe harapnak vagy zöldséget ropogtatnak, milyen extra “összetevőket” nyelhetnek le éppen. Az Európai Bizottság legutóbbi, a rovarirtó szerekről és élelmiszerekről szóló jelentésének csillapítania kell minden aggodalmat azok fejében, akik az egészséges, friss termékek jó minőségét nagyra becsülik. Mindeközben az EU törvényalkotói jelenleg az élelmiszerekben található növényvédő szerek felhasználásával kapcsolatos szigorú szabályokat vizsgálják felül, hogy biztosítsák a szabályos alkalmazásukat.

A fogyasztóknak nem szükséges félnie az általuk megevett élelmiszerekben található növényvédő szerektől. A 2001-ben az EU-országok által folytatott monitoring programról szóló jelentés szerint a legtöbb termék, amit megeszünk (gyümölcs és zöldségek, gabonafélék és állati vagy növényi eredetű élelmiszerek) és rovarirtó szerre kezeltek, nem hordoz káros mennyiségű szermaradványt. Valójában, a nemzeti hatóságok és az EU Élelmiszerügyi és Állategészségügyi Hivatala által bevizsgált minták 96 %-ában egyáltalán nem találtak szermaradványt vagy olyan kis mennyiséget tartalmaztak, amely nem okoz semmilyen kockázatot.

Az EU törvényhozása a rovarirtó szerekről vagy “növényvédő szerekről” szigorúan szabályozza, melyik növényvédő-, rovarirtó-, gombairtószer stb. használható és hogyan. 1991-ben úgy döntött az EU, hogy minden, a tagállamokban használt terméket ellenőrizni fog és vagy engedélyezni fogja az EU-ban való használatukat, vagy a piacról való kivonásukat fogja elrendelni, minden egyes vizsgálat eredményétől függően.

Vannak olyan EU-törvények is, amelyek korlátozzák, mennyi növényvédő szer maradhat a gyümölcsben és zöldségekben, gabonafélékben és állati vagy növényi eredetű élelmiszerekben. Ezek a törvények úgynevezett “tolerancia határértékeket” állapítanak meg, amelyeket a kritikus jó mezőgazdasági gyakorlat (a tényleges vagy tervezett engedélyezett használat) értékelésének adataiból és az előírt szermaradvány-vizsgálatok adataiból állapítottak meg. Ezek valójában sokkal szigorúbbak, mint a tudósok által kitűzött toxikológiai határértékek. Azért, hogy biztos legyen a biztonságos legális szintek tiszteletben tartása, az EU mindamellett rendszeres ellenőrző és beszámoló programokat folytat, mint amilyenekről szó esett az első bekezdésben.

Ma az Európai Bizottság azt tervezi, hogy frissít néhány, a növényvédő szerek EU-ban való használatával kapcsolatos törvényi szabályozást. 1991 óta nyilvánvalóvá vált, hogy a 2003-as határidő nem tartható be, hogy minden, a növényvédő szerekben használt anyagot felmérjenek addig. Ezért a Bizottság azt tervezi, hogy meghosszabbítja a határidőt 2008-ra és bevezeti a “gyorsított eljárást” az olyan anyagok esetében, amelyeknél az engedélyezés vagy kivonás eldöntése egyértelmű. Mivel az EU új és független élelmiszer-biztonsági ügynöksége, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság már működik, be fogják vonni a felülvizsgáló felmérésekbe és az ajánlási folyamatokba. A Bizottság “új” piacra került anyagokat is bevizsgál, amióta 1991-es szabályok érvénybe kerültek.

Egészen máig a nemzeti hatóságok szermaradék-határértéket szabhattak meg a saját országukban piacra került termékekre vonatkozóan, ha nem volt érvényben az EU által megszabott határérték. Mindazonáltal a nemzeti különbségek kisebb kereskedelmi vitákat okoztak a múltban, mivel egy adott EU-országban előállított termékeket nem árulhattak szigorúbb megszorításokkal másik tagállamokban. Ez ellentéte az egységes európai piac alapelvének, ahol az áruk és szolgáltatások szabadon áramolhatnak egyik országból a másikba.

Ezért az Európai Bizottság azt tervezi, hogy a termékekben található szermaradékok, amelyeket nem ellenőriztek, hogy megfelelnek-e az EU-szintnek, nem léphetik túl a 0,01 milligramm/kg-ot az élelmiszerekben. Amint a termékek tudományos vizsgálatai befejeződnek, az EU az összes megengedett határértéket egyetlen törvényhozói szövegben fogja meghatározni.

Ennél fogva addig, amíg azokat a termékeket, amelyek a növényeket védik a betegségektől és az éhes bogaraktól, óvatosan és a törvénynek megfelelően használják, a fogyasztók továbbra is élvezhetik a tápláló élelmiszerek gazdag kínálatát a vegyszerek nemkívánatos szintje nélkül.

Kapcsolódó podcastok
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 29/08/2016
Az összes találat megtekintése