Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 05/2010

Rendszeres reggeli – egészséges szokás gyerekkorban és azon túl

Egy rendes napkezdéshez a reggeli szolgáltatja az energiát és a tápanyagokat. A rendszeres reggelizés kapcsolatban áll a tökéletesebb tápanyagbevitellel és segíthet az egészséges testtömeg fenntartásában. Különösen fontos a gyerekek és a serdülők számára, mivel úgy tűnik, hogy a reggeli támogatja őket a tanulásban és segíti iskolai teljesítményüket, különösen azokét a gyermekekét, akik rossz tápanyagellátottságúak. Mivel ez az az étkezés, amelyet legvalószínűbben hagynak ki, az európaiakat rá kell ébreszteni a reggeli előnyeire.
A böjt megtörése
 
A legtöbb gyermek és fiatal, alvást követően, ahol a test számos órát koplalt, nagyon felélénkül. A glükóz szükséglet az izmokban és az agyban hirtelen megemelkedik, üzemanyag kell. A reggeli megtöri az éjszakai koplalást, ellátja energiával a testet a gyorsindításhoz, élesíti az elmét. 1,2  Mégis, az európai  gyerekek 10-30%-a kihagyja a reggelit, azokkal az idősebb serdülőkkel és lányokkal együtt, akik valószínűleg hasonlóan cselekszenek. 3,4
 
Egy tápláló étkezés
 
A reggelit kihagyókkal összehasonlítva azokat a gyerekeket, akik reggeliznek, sokkal valószínűbb, hogy megfelelnek a tápanyagbeviteli ajánlásoknak, és a fontos vitaminokból, ásványi anyagokból és (élelmi) rostokból magasabb a napi bevitelük.1 Egy pillantást vetve a gyerekek által leggyakrabban választott reggelikre, nem nehéz megérteni, hogy miért: tejtermékek, fogyasztáskész cereáliák és kenyérfélék, gyümölcslevek, gyümölcsök és a tojás található a lista élén.4 Továbbmenve a táplálkozási hatások irányába, a reggelizők rendkívül pozitív egészségmagatartásról tettek tanúbizonyságot, beleértve a megemelkedett napi gyümölcs- és zöldségfogyasztást, és több testmozgást. 5
 
A reggelizők soványabbak
 
Mostanára egyértelmű bizonyíték van arra nézve, hogy a reggeliző gyerekek soványabbak. Tizenhat, a reggeli kihagyásának, több mint 59000 európai gyermek és serdülő testtömeg-ellenőrzésre gyakorolt hatását felmérő vizsgálat legújabb szisztematikus áttekintése, azt találta, hogy a rendszeres reggelizés összefügg az alacsonyabb Testtömeg Indexszel (BMI, a testmagassághoz viszonyított testtömeg értéke) és úgy tűnik, védelmet nyújt a túlsúly és az elhízás ellen. 6 Más áttekintő tanulmányokban is hasonló eredményekről számoltak be.1 Azonban, mint minden megfigyelésen alapuló tanulmánynál, nem tételezhető fel ok és okozat közötti összefüggés.
 
Teljesítmény
 
Korai laborvizsgálatok a reggeli pozitív hatásairól számoltak be a mérhető teljesítményjelzőknél, beleértve a visszaemlékezést, figyelem-fenntartási időtartamot és a kreativitást. 2 Egy friss szisztematikus (szakirodalmi) áttekintés 45 laboratóriumi és iskolai reggelizés-tanulmányt vett figyelembe azért, hogy meghatározza, vajon a reggelinek valóban van-e hatása a gyerekek iskolai teljesítményére. 1 A bizonyítékok összevetése azt sugallja, hogy a reggelizés iskolás gyerekeknél kedvezőbb hatású, mint a reggeli kihagyása. Úgy tűnik sokkal fontosabb, hogy a gyerekek (egyáltalán) egyenek (valamit), mint maga az elfogyasztott reggeli nagysága vagy típusa.
 
Reggeliző klubok
 
A reggeli kedvező hatásairól szóló bizonyítékok olyan, a reggelizés bevezetését szorgalmazó kezdeményezésekhez vezettek, mint az iskolai reggeliző klubok, pl. az Egyesült Királyságban az 1990-es évek végén.7 Eltekintve a táplálkozási-tápanyagellátottsági előnyöktől, a reggeliző klubok lehetőséget adnak a gyerekeknek a szociális interakciókra is. Nyugodt napkezdést tesznek lehetővé, és úgy találták, hogy fejlesztik a pontosságot, javítják a magaviseletet és az érdeklődést, mindent, ami valószínűleg kedvező hatással bír a gyerekek tanulási képességére. Mindemellett, bár a legtöbb reggeliző klubokkal foglalkozó tanulmány beszámolt a gyerekek motiváltságának és koncentrálóképességének javulásáról a reggeli tanórákon, kezdetben a kedvező hatások az optimális alatti tápláltsági állapotú gyerekeknél voltak a legnyilvánvalóbbak. 1
 
Európai Reggeliző Kampány 
               
Annak ellenére, hogy a reggelizésnek rengeteg kedvező hatása van, mégis annyira sok gyerek hagyja ki, hogy nem meglepő, hogy 2008-ban elindították a „Reggeli a Legjobb” Kampányt a reggeli fontosságának népszerűsítésére. 8 Az Európai Orvosszövetség, az Európai Dietetikus Szövetség, az Európai Tanárszövetség és más európai egészségügyi szakértők máris a kampány mellé álltak, amelyet a Fogyasztói Egészségügy Európai Bizottságának Főigazgatósága támogat. A kezdeményezés célja a reggelizés kedvező hatásainak népszerűsítő kommunikálása az európai döntéshozók felé, és az olyan üzenetek használatának ösztönzése a népegészségügyi kampányokban és az iskolai tantervekben, mint a „reggelizz mindennap!”.
 
Példamutatás
 
Az egyéni kalória(beviteli) követelmények figyelembevétele esetén a reggeli javítja az általános tápanyagbevitelt, és kapcsolatban áll a teljesítménnyel és a testtömeg-szabályozással. 1,6 A gyerekek és a serdülők valószínűleg azokban a családokban reggeliznek, ahol maguk a szülők is szoktak reggelizni, ezért szorgalmazni kell, hogy a szülők járjanak elő jó példával. 9 Ahol ez nem lehetséges, ott az iskolai reggeliző klubok nyújtanak jó alternatívát, tápláló reggeli és azon túl temérdek fontos szociális előny szolgáltatásával.
 
Hivatkozások
  1. Hoyland A, Dye L, Lawton CL. (2009). Systematic review of the effect of breakfast on the cognitive performance of children and adolescents. Nutrition Research Reviews 22(2):220-243.
  2. Benton D, Parker PY. (1998). Breakfast, blood glucose, and cognition. American Journal of Clinical Nutrition 67(4):772S-778S.
  3. Rampersaud GC et al. (2005). Breakfast habits, nutritional status, body weight and academic performance in children and adolescents. Journal of the American Dietetic Association 105(5):743-760.
  4. Mullan BA, Singh M. (2010). A systematic review of the quality, content, and context of breakfast consumption. Nutrition and Food Science 40(1):81-114.
  5. Vereecken C, Dupuy M, Rasmussen M et al. (2009). Breakfast consumption and its socio-demographic and lifestyle correlates in schoolchildren in 41 countries participating in the HBSC study. International Journal of Public Health 54:S180-S190.
  6. Szajewska H, Ruszczynski M. (2010). Systematic review demonstrating that breakfast consumption influences body weight outcomes in children and adolescents in Europe. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 50(2):113-119.
  7. UK School Food Trust. The impact of primary school breakfast clubs in deprived areas of London. December 2008. Megtalálható itt: http://www.schoolfoodtrust.org.uk/doc_item.asp?DocCatId=1&DocId=94, 2010 április 11-én hozáférhető.
  8. Breakfast is Best Campaign: http://www.breakfastisbest.eu//
  9. Pearson N, Biddle SJ, Gorely T. (2009). Family correlates of breakfast consumption among children and adolescents. A systematic review. Appetite 52(1):1-7.
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése