Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 06/2005

Allergének címkézése élelmiszereinken

Food TodayAkik bizonyos élelmiszerekre allergiásak, mint a búza vagy tojások, könnyű száműzni azokat étrendjükből, amennyiben teljes, természetes formájukban jelennek meg. Azonban nem könnyű bizonyosnak lenni abban, hogy ugyanazon allergének nem jelennek meg néhány előre elkészített ételben, mint például a szószokban.

Az élelmiszergyártás egy nagyon komplex és kifinomult folyamat, továbbá a feldolgozott élelmiszerek részét képezik napi életünknek. Nehéz elképzelni, hogy feladjuk ezt a kényelmet csak azért, mert nem tudjuk, hogy a termék vajon dióolajjal készült-e vagy esetleg tartalmazhat-e glutént, vagy valamilyen formában csonthéjasokat.

 A legtöbb ember a különböző ételeket probléma nélkül élvezi. De az emberek egy kis százalékának speciális termékek vagy összetevőik kedvezőtlen reakciókat okozhatnak, amik megnyilvánulhatnak egy enyhe kiütéstől kezdve egészen egy súlyos allergiás reakcióban is. Annak érdekében, hogy egy magasabb szintű egészségvédelmet biztosítson a fogyasztóknak, továbbá garantálja az információkhoz való jogukat, az EU nemrég törvénymódosítást rendelt el. Az élelmiszercímkézésnek biztosítani kell a potenciális allergénként számon tartott hozzávalók érthető feltüntetését.

 Hogy biztosítsák az új törvény érvényességét, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA)egy bizottsága jelentette ki korábban ez évben, hogy elegendő bizonyíték van arra, hogy igazolják a leggyakoribb élelmiszer-allergénként viselkedő hozzávalókat, valamint származottjaik kötelező feltüntetését az élelmiszercímkéken.

Az új törvény lényege

Az új EU Irányelv 2003/89/EC ( 2000/13/EC Irányelv módosított változata) az élelmiszer hozzávalók feltüntetéséről kívánja a gyártóktól, hogy megjelenítsék a potenciális allergének mintegy 12 csoportját, amennyiben azokat hozzávalóként használta fel előre csomagolt ételeiben, beleértve az alkoholos italokat, mennyiségtől függetlenül. Az allergének magukban foglalják a gluténtartalmú gabonapelyheket, halat, csonthéjasokat, tojásokat, földimogyorót, szóját, tej és tejtermékeket - beleértve a laktózt, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, valamint a szulfitokat. Ezek felelősek az allergiás reakciók mintegy 90 %-áért. Az Irányelv Mellékletében foglalt allergén élelmiszer hozzávalók az igénynek megfelelően kerülnek felülvizsgálatra, valamint aktualizálásra a legújabb tudományos ismeretek alapján.

A változtatások gyakorlati részleteit illetően, mintegy általános szabály, hogy többé semmi allergén nem képezhet kivételt. Különösképp azokat a hozzávalókat, melyek egy, az allergén hozzávalók listájában szereplő anyagból származnak, normál esetben be kell jelenteni, mint például a lecitint(a szójababból). Azonban lehetőséget adva arra, hogy egy köztudottan allergén élelmiszer bizonyos származékai nem válthatnak ki allergiás reakciókat, azoknak a törvény lehetőleg mentességet biztosít.

Annak érdekében, hogy egy listát készítsenek azon allergén hozzávalók származékaiból, melyekre nem kötelező érvényű a címkézés, az Európai Bizottság megkérte a EFSA-t, hogy értékeljen ki számos kérvényt. Az EFSA az elkövetkezendő hónapokban tudományos tanácsokkal fog szolgálni arról, hogy a származékok mennyire hajlamosak kellemetlen reakció kiváltására fogyasztást követően az erre fogékony egyének esetében, a kérvényező által meghatározott körülmények között. A nemrég publikált Véleményekre alapozva, a lehetségesen mentesített hozzávalók magukban foglalják a gabonából készült glükóz-szirupokat, finomított szójabab olajat, különböző diópárlatokat, valamint a bor finomítására (tisztítására) használt fehérjeszármazékokat.

Mikor jutnak érvényre az új szabályok?

Az új 2003/89/EC Irányelv 2003. november 25-én került bevezetésre. A tagállamoknak egy évük volt (2004. november 25-e) arra, hogy felcseréljék az Irányelv rendelkezéseit nemzeti törvényrendszerükben.

A gyártóknak még van egy évük, hogy biztosítsák, címkéik teljesen megfelelnek a szabályoknak, ami azt jelenti, hogy 2005. november 25.-től a forgalomba került termékeknek meg kell felelniük az új törvénynek. Azonban azok a termékek, melyek e dátumot megelőzően kerültek a polcokra vagy címkézésre, eladhatóak a készlet erejéig.

Irodalomjegyzék

  1. Directive 2003/89/EC of the European Parliament and of the Council of 10 November 2003:
  2. http://europa.eu.int/eur-lex/pri/en/oj/dat/2003/l_308/l_30820031125en00150018.pdfDirective 2000/13/EC of the European Parliament and of the Council of 20 March 2000 relating to the labelling, presentation and advertising of foodstuffs: http://europa.eu.int/eur-lex/pri/en/oj/dat/2000/l_109/l_10920000506en00290042.pdf
  3. http://www.efsa.eu.int/press_room/press_release/697_en.html
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése