Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 05/2000

Bizonságos étkezés távol az otthontól

Food TodayA nyár az utazás és nyaralás évszaka. Azonban a „Tourista” évszaka is, egy gyomorinfluenzával összetévesztett betegség, melyet szennyezett étel vagy ital okozhat. Egyszerű elővigyázatossággal csökkentheti a nyaralását elrontó betegségek kockázatát.

Mebízik az étteremben? 

Az idegen éttermekben való étkezés az utazás velejárója. Hogy megítélje biztonságosságukat, először a mosdók általános körülményeit nézze meg. A felszolgálóknak tisztáknak, a tányéroknak, poharaknak, valamint evőeszközöknek ujjlenyomatmentesnek kellene lenniük, valamint az étkezőhelyiségben lévő kosz és gondatlanság a konyha szegényes higiéniáját jelzi.

Vizsgálja meg a salátabárokat és büféket. A forró ételnek gőzölögnie kell, a hidegnek pedig hűőszekrény hőmérsékleten vagy jégen kell lenie. Azt is ellenőrizze, hogy a tiszta edények más úton érkeznek, valamint a felszolgáló eszközök hosszú karral rendelkeznek.

Ellenőrizze az üveg kupakját, valamint címkéjét 

Ha nem kezelik megfelelően, az ételek és italok baktériumot, vírust vagy parazitákat is hordozhatnak.
A klórozott víz általában biztonságos. Ha nem biztos a vízminőségben, csak teát és kávét illetve dobozos vagy üveges italokat igyon. Ha a víz nem biztonságos, akkor a jégkockák és az italtartályok sem, így közvetlenül dobozból vagy üvegből igyon. Törölje tisztára és szárítsa meg, mielőtt iszik belőlük. Győződjön meg róla, hogy a kupak valamint címke sértetlen.
Üveges vízzel vagy egy percig tartó forralással (magaslaton hosszabb ideig) biztonságossá tett vízzel mosson fogat. Amennyiben ez nem megvalósítható, jódtablettát is vehet a gyógyszertárban, hogy fertőzésmentesítse a vizet.

Óvatossággal válasszon élelmiszert 

Kerülje a nyers ételeket, valamint a pasztörizálatlan tejből készült termékeket. Csak főtt ételt egyen, ami még meleg vagy olyan gyümölcsöt/zöldséget, amit maga hámozott meg mivel lehetséges, hogy fertőzött vízzel öblítették le. Emlékezzen, hogy az ajándék ételek (mint az aperitifhez felszolgált mogyoró vagy kréker, a kávéhoz adott csokoládé), amihez számos ember hozzáérhetett, valószínűleg mosatlan kézről származó baktériumokat tartalmazhatnak. Vigyázzon az utcai árusok által árusított ételekkel!

… ám ha nem tudta elkerülni ezeket

A hasmenés veszélyes, mivel dehidrálhatja a testet, ezzel gyengeséget és szédülést okozva. Ne használjon azonnal gyógyszereket amint hasmenéses lesz, adjon testének egy vagy két napot, hogy természetesen oldja meg a problémát. Széntabletták illetve tanninok megkönnyíthetik a kényelmetlenséget. Amint hasmenéses lesz, igyon biztonságos folyadékot amilyen gyakran csak lehetséges. Kezdje vízzel, tiszta levessel valamint gyenge teával. Az üdítők is jók, mivel cukrot tartalmaznak.
Az orális rehidratáló oldatok (ORS) hatékonyak, mivel gyorsan felszívódnak. Keverje össze tiszta vagy üveges vízzel és kövesse a csomagoláson írtakat. Ha szükséges, adjon hozzá citromlevet, hogy javítsa az ízét.
Próbáljon meg enni, ha tud. Kezdje könnyű ételekkel, mint száraz piritóssal, rizsel vagy krékerekkel. Később bővítse főtt hússal és főtt zöldségekkel. Ebben a szakaszban kerülje a tejet, tejtermékeket, friss termékeket, sült ételeket, valamint a csípős vagy zsíros ételeket, kivéve a joghurtot és bizonyos probiotikumokat, amik visszaállíthatják a hasmenés által eltávolított „megfelelő” bélflórát. A hasmenés gyakran kezelés nélkül elmúlik. Azonban ha a betegség néhány napnál hosszabb ideig tart, kezelés után kell nézni.

Az alapszabályok betartásával, jelentősen csökkentheti a nyaralás elrontásának veszélyét és élvezheti nyaralóhelye konyhájának örömeit és mókáját.

Kapcsolódó podcastok
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése