Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 01/2001

Egy csipet só és egy csipet érzék?

Food TodaySzámos tényező felelős a magas vérnyomásért, ezek közül az egyik leggyakrabban említett ok a sóval van összefüggésben. Valóban létezik összefüggés?

Honnan jutunk sóhoz az étrendünkben?

Körülbelül az étkezési só 10 %-a (asztali só, amelyet nátrium-kloridból készítenek) természetes formában van jelen az ételeinkben, 15%-át a főzés közben vagy az asztalnál adjuk hozzá (ezt ízlés szerinti sónak is nevezik) és körülbelül 75%-a az előállítási és feldolgozási szakaszban épül be.

A civilizáció kezdete óta a só az egyik legértékesebb élelmiszer összetevőnk, melyet ízesítéshez, tartósításhoz és a mikrobák szaporodásának gátlásához egyaránt használunk. Számos élelmiszer készítésénél, főleg azoknál, melyek textúrája és íze is jellegzetes, nélkülözhetetlen hozzávaló.

Mi a szerepe a nátriumnak, káliumnak és a kloridnak a szervezetünkben?

Ezek az elemek étkezési szempontból esszenciálisak, de mint minden tápanyagnál, ezeknél is néha problémát okozhat hiányuk.

Főként a nátrium esetében, a probléma éppen a túlzott bevitelből adódhat. A magas vérnyomásért felelős, más tényezőkkel együtt, ugyanis ezek az ionok szabályozzák a vér mennyiséget vagy a sejten kívüli folyadékokat a szervezetben, az elektrofiziológiai aktivitást az izmokban és az idegekben, az ozmotikus nyomást és a sav-bázis egyensúlyt- melyek az élethez mind esszenciálisak.

Melyek a magas vérnyomás rizikó faktorai?

A magas vérnyomás, vagy hipertenzió kezelése, nagyon fontos, mivel a stroke kialakulásának fő rizikó faktora. A stroke kialakulásának kockázata növekszik a vérnyomás emelkedésével, és számos esetben felismerték, hogy a szívérrendszeri megbetegedések kockázata is növekszik, akár egy pici megemelkedett vérnyomástól is.

Számos kulcstényező játszik szerepet a magas vérnyomás kialakulásában, többek között a családi háttér, a kevés fizikai aktivitás, dohányzás, a túlsúlyosság, a túlzott alkohol és étkezési só fogyasztása. Az elmúlt években nagyobb figyelmet kapott a bevitt étkezési só és a hipertenzió kapcsolatának vizsgálata, és a nemzetközi tudományos bizottság javasolja, hogy az egészségünk érdekében csökkentsük harmadára a nátriumfogyasztást.

Az elmúlt néhány évben, a kutatók számos tanulmányban nyújtottak rengeteg adatot a témáról, amelyet leginkább az a vita táplált, miszerint vannak, akik annak a hívei, hogy a só bevitelt az egész népességre nézve csökkentsük, ugyanakkor a másik tábor csak azoknál avatkozna be, akiknek magas a vérnyomásuk, vagy akik hajlamosak vagy érzékenyek a táplálkozási só bevitelére. Kétség sincs afelől, hogy vannak emberek, akik genetikailag hajlamosak a magas vérnyomásra és így jobban ki vannak téve a magas sóbevitel okozta problémáknak. A kutatók ígéretet tettek arra, hogy fejleszteni fogják a genetikai és más felderítési metódusokat, melyek segítségével meg tudják határozni a ‘rizikó’ csoportokat.

Mit tehetünk az egészséges vérnyomás megtartásáért?

Amíg a tudósok megpróbálják kibogozni a komplex genetikai, táplálkozási és életviteli tényezőket, melyek a hipertenziót befolyásolják, addig az idősebbeknek, akiknek, már magas a vérnyomásuk, javasolt a só fogyasztásának csökkentése. A lakosság nagy részének ésszerű lenne a dohányzás abbahagyása, az egészséges testtömeg megtartása, az alkohol fogyasztásának mérséklése, a fizikai aktivitás növelése, a zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásának emelése, továbbá a só bevitelének mérséklése. Számos vizsgálat kimutatta, hogy a kálium, kalcium, magnézium és más anyagok befolyásolhatják a vérnyomást. Nincs kétségünk arról, hogy a kutatók folytatni fogják ezeknek a táplálkozási összefüggéseknek a feltárását, azonban addig is, amit leginkább tudunk tanácsolni, számos más dologgal együtt az életünkben, az a mértékletesség.

Hivatkozások

  • Cappuccio F. P., Markandu N. D., Carney C., Sagnella G. A., MacGregor A. [1997]. Double-blind randomised trial of modest salt restriction in older people. Lancet 350: 850-854.
  • Fodor J. G., Whitmore B., Leeman F., Larochelle P. [1999]. Recommendations on dietary salt. Canadian Medical Association 160 [9] S29-S34.
  • Stamler J. [1997]. The Intersalt Study: background, methods, findings and implications. American Journal of Clinical Nutrition 65 [supplement] 626S-642S.
  • Swales J. D. [1994]. Overview of Essential Hypertension. In Textbook of Hypertension [ed. J. D. Swales]. Chapter 33, pp 655-660. Blackwell Scientific Publications, London.
Kapcsolódó podcastok
Zsírok, Elhízás, Diet-related diseases, Cardiovascular disease
Zsírok, Ételválasztás, Healthy eating, Cukor, Só, Rost, Fogyókúra és testtömegkontroll
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése