Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 11/2003

Élelmiszer-biztonság és az idősek

Food TodayHabár gyakran nem ismerik el, az élelmiszer-eredetű megbetegedésekre való hajlam a korral nő. Ezért az élelmiszer-biztonság különösen fontos az idősek számára.

Egy ok erre az, hogy ez a test számos működéseinek egyike, amely a korral gyengül. Például gyakoriak a látásproblémák, megnehezítve az ételkészítési útmutatók vagy a lejárati idő elolvasását. Egy ember, ha nem lát jól, esetleg nem veheti észre, ha az edény vagy a konyhai eszközök nem tiszták, vagy az ételnek megváltozott a színe.
A szaglás a korral egyre gyengül, ezt a gyógyszerek vagy betegségek csak ronthatják. Számos romlott anyag kellemetlen szagot okoz, amely figyelmeztetésül szolgál, hogy az élelmiszer már nem alkalmas arra, hogy megegyék. Az az ember, akinek romlott a szaglása, valószínűleg nem veszi észre ezt a figyelmeztetést.
Az ujjak gyakran elvesztik az erejüket és az ügyességüket, nehézzé téve a zöldségek hámozását, az élelmiszerek becsomagolását és az ételtároló dobozok kinyitását vagy bezárását. Lehetetlenné válhat gumikesztyű felvétele a mosogatáshoz, ezért nem tudnak megfelelő hőmérsékleten mosogatni.

Sok idős ember nem tud segítség nélkül járni, és nehéznek találja, hogy sokáig hajoljon, vagy állva maradjon. Lehetetlennek találhatják, hogy megtisztítsák a főző és élelmiszer-tároló helyeket. Nehézségeik lehetnek azzal is, hogy elmenjenek a boltba, és emiatt a tárolt élelmiszereknek lejárhat a fogyasztási határideje.
A memória is gyengülhet. Ez ahhoz vezethet, hogy nem megfelelően készítik el az ételeket – például, kimaradhat egy fontos lépés vagy nem megfelelő időt, és hőmérsékletet alkalmaznak főzésnél. Ráadásul az idősek nagyon sérülékenyek a betegségekkel szemben, beleértve az ételmérgezéseket is. Az öregedés gyengíti az immunrendszert, ahogyan a kemoterápia, műtét és krónikus állapotok is, mint például a szívbetegség vagy cukorbetegség. Ez azt jelenti, hogy valószínű, hogy a betegségeiknek szövődményei lesznek és tovább tart majd a felépülés. 

Számos idős ember alultáplált. Ez hajlamosabbá teszi őket a fertőzésekre, beleértve az élelmiszerekben található kórokozók által okozottakat is. Számos oka van ennek: a gyógyszerszedés, az emésztési rendellenességek, a krónikus betegségek, a fizikai rokkantság és a depresszió étvágycsökkenést okozhatnak. A legnyilvánvalóbb valójában az, hogy sokan meghatározott jövedelemből élnek és az élelmiszeren a legkönnyebb spórolni.
Az alultápláltságot befolyásoló tényezők egyre jobb megértésének, amelyek hozzájárulnak az idősek szegényes táplálkozásához, lehetővé kellene tennie a megfelelő megelőző és kezelő stratégiák fejlődését, és javítania kellene az idősebb emberek egészségét.
Másik oka annak, hogy az idősebb emberek erősen fogékonyak az élelmiszer-mérgezésekre az, hogy az életkorral egyre csökken a gyomorsósav mennyisége. Ez a sav sok kórokozót elpusztít, még mielőtt azok a vékonybélbe jutnának. Minél kisebb a savtartalom, annál nagyobb az esély egy élelmiszer-eredetű kórokozó általi megfertőződésre. Az emésztési folyamatok is lassulnak az évek múlásával, időt hagyva néhány kórokozónak, hogy növekedjen, és toxinokat termeljen a bélben.
Az anyagi kényszerek egyéb élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos problémákat okozhatnak az idősek számára. Vonakodhatnak attól, hogy kidobják az ételeket, még akkor is, ha az már megromlott. Képtelenek lehetnek arra, hogy kicseréljék a sérült konyhai eszközöket, amelyek már nem működnek megfelelően. Egy konyha fenntartása olyan rutin feladat, hogy könnyű elfeledkezni az ezzel kapcsolatos kockázatokról, különösen, hogy mindannyian egy kicsit öregebbek leszünk minden nap. 
 

Hivatkozások

  • Ferry, M. Facteurs et déterminants des comportements alimentaires du sujet âgé -- aspects physiopathologiques et cliniques. In Nutrition et Vieillissement, ed. by M.C. Bertière, H. Payette, Y. Guigoz, and B. Vellas. Serdi Edition 1999.
  • Parmley, Mary Ann. When an older person needs help in the kitchen, National Food Safety Database.
  • Seniors need wisdom on food safety. Food Safety and Inspection Service, United States Department of Agriculture.
  • Donini LM, Savina C and Cannella C (2003) Eating habits and appetite control in the elderly: the anorexia of aging. International Psychogeriatrics 15, 73-87.
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése