Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 11/2000

Az íz kérdése

Food TodayMindegyikünknek megvan a saját skálája, mely kedvelt ételeinkből áll. Ez lehet egy csokoládé lágy íze, egy erőteljes sajt sajátos íze, vagy egy tésztaszósz csípős íze.

Az, hogy néhány ételt jobban kedvelünk a többinél, számos tényező együttes közreműködésének eredménye, amelyek magukban foglalják a genetikát, az életkort, a korábbi ételekkel kapcsolatos tapasztalatokat, az etnikai szokásokat, egy új étel kipróbálásakor jelen levő kellemes körülményeket valamint egy adott étel irányába mutatott pszichológiai reakciókat.

Egy dolog biztos- az ételek zamata bír a legjelentősebb hatással ételválasztásunk formálását illetően. És miközben ráhangoljuk magunkat a táplálkozással kapcsolatos üzenetekre, gyakran azt gondoljuk, hogy egy egészségesebb diéta az ízletes ételek feladásával jár együtt. A táplálkozási információk közvetítői tudnák leküzdeni ezeket az előítéleteket azzal, hogy meggyőzik az embereket arról, hogy az ízletes és egészséges táplálkozás kéz a kézben járnak.

Inkább ízlelgesse, mielőtt a nyelvéhez érinti

Amit mi általánosságban az étel ízének hívunk, az valójában a zamata, mely az ízlelés és szaglás érzékelése közti interakcióból születik. Más érzetek, mint a chili csípőssége, a borsmenta erős marása vagy a szénsavas ital pezsgése, ugyanúgy hozzáadódnak a zamat érzékeléséhez, mint annak szerkezete, hőmérséklete és külleme.

Közel 80 százaléka annak, amit mi íznek nevezünk, valójában illat. Az emberek körülbelül 20.000 különböző illatot és annak 10 vagy még több intenzitási fokát képesek megkülönböztetni. Szaglás akkor történik, mikor az illatok elérik a szagló-receptorokat az orrüregben, amely kétféle módon történhet - az orrcimpán keresztül belélegzéssel vagy a száj hátulsó részén rágás és nyelés közben.

Valódi ízlelés a nyelven történik. 10.000 ízlelőbimbóval születünk, melyek a nyelv, szájpadlás és a torok hátulsó, oldalsó és elülső csúcsrészén helyezkednek el. Mikor az íz-receptor sejteket az ízlelőbimbókon keresztül kémiai inger éri, azok öt elsődleges érzetet észlelnek : az édes, savanyú, sós, keserű és „umami”, egy pikáns ízt, mely a fehérjetartalmú ételek glutamátjában valamint a mononátrium glutamátban található.

Az íz a korral változik

Az ízlelőbimbók először akkor jelentkeznek, mikor a magzat hét vagy 8 hetes és a terhesség harmadik trimeszterétől lépnek működésbe. A különböző ízek és zamatok a magzatvízzel szállítódnak a magzathoz. A csecsemők látszólag különböző mértékig érzékelik az elsődleges ízeket. Az anyatejjel táplált magzatok már korán hozzájutnak a különböző zamatokhoz, mivel az anyatej az anya által elfogyasztott étel zamatát és fűszerességét is magával hordozza. Hogy ezek és egyéb korai íz-érzékelések befolyásolják-e a későbbi ételválasztást, további kutatások tárgyát képezi.

Az íz csökken az évekkel

Körülbelül 60 éves korra, még az egészséges emberek is mérsékelt csökkenést tapasztalnak az íz-érzékelésben valamint még drámaibb csökkenést a szaglásban.

A tompult ízlelés valamint szaglás gyakran csökkenő étvágyban nyilvánul meg, ami az idősebb korosztálynál alultápláltságot, súlyvesztést valamint a betegségek iránt tanúsított emelkedett fogékonyságot okoz. Az ételek zamatának fokozása valamint az ételek összetételének kellemesebbé tétele javíthatja az idősebb emberek étvágyát, és segítséget nyújthat tápláltsági- és immunállapotuk javításában. Az ételek zamatnövelésének egyik lehetősége a gyümölcslevek, fűszerek és fűszernövények használata.

Ízletes ajánlások

„Az emberek nem valószínű, hogy megeszik azokat az ételeket, melyeket nem élveznek”, mondja Renate Frenz dietetikus, Az Európai Dietetikus Egyesületek Szövetségének (EFAD) tiszteletbeli elnöke. „Mindannyiunknak megvannak a saját kedvelt ételei és nem feltétlenül ugyanolyan módon érzékeljük az ízeket. Így fontossá válik az egyén saját kedvelt íz-világa a személyes tanácsadás során.

A személyre szabott táplálkozási ajánlások és az egészségügyi szükségletek, életmódbeli tényezők valamint kedvelt ízek közti egyensúly megteremtése is mind-mind a táplálkozási tanácsadás részét képezik. Olyan egészséges ételek keresése, melyek jó ízűek, alapvető az egészséges étrend hosszú távú megőrzése szempontjából.”

Íz-ötletek, Trükkök és Módszerek

A táplálkozásügyi tanácsadók maximalizálhatják tanácsuk hatékonyságát a következő ajánlások beépítésével:

  • Tervezzen olyan ételeket, melyek a színek és formák széles palettájával gyönyörködtetik a szemet, valamint különböző összetételüknek és hőmérsékletüknek köszönhetően kedveznek a nyelv ízlelőbimbóinak
  • Emelje az ételek zamatát olyan kis mennyiségű, intenzív zamatú hozzávalókkal, mint friss fűszernövényekkel, fűszerekkel valamint gyümölcslevekkel, például citromlével
  • Bátorítsa az idősebb felnőtteket, hogy váltogassák a különböző ízű, hőmérsékletű és szerkezetű ételeket
  • Legyen felfedező ! Szélesítse íz-választékát, hogy élvezhesse a különböző ételeket 
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 26/09/2016
Az összes találat megtekintése