Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 05/2004

Miért esszük, amit eszünk: ételválasztás – összetett viselkedés

Food TodayJelenleg a népegészségügy érdeklődésének homlokterében az ételválasztások vannak, melyek kedvezőtlen hatással lehetnek az egészségre. Az ételválasztást befolyásoló tényezők jobb megértése életfontosságú, elsőbbséget élvez a népesség étrendi változtatásánál. A táplálkozási viselkedés összetett, és ez a cikk bemutatja a felismert, ételválasztást befolyásoló tényezők nagy részét. További cikkek fogják részletesebben megvizsgálni, hogy a biológiai tényezők miként hatnak az ételválasztásra, szólni fognak az étkezési változás korlátairól, és kifejtik a viselkedési változások mintáit.

Az ételválasztást, mint bármilyen összetett emberi viselkedést, számos kölcsönösen összefüggő tényező befolyásolja. Az evés kulcs-hajtóereje természetesen az éhség és a jóllakottság, azonban, hogy mit választunk, azt nem kizárólag élettani vagy táplálkozási szükségletek határozzák meg. Egyéb tényezők, melyek hatással vannak ételválasztásunkra:

  • Az ételek érzéki tulajdonságai, mint az íz, az illat vagy a megjelenés;
  • Társasági, érzelmi és észlelési tényezők, mint a rokonszenvek és ellenszenvek, a táplálkozással és egészséggel kapcsolatos tudás és hozzáállások, szokás vagy társasági összefüggések, mikor az étkezés körülményeit mi választjuk. Személyes értékek, élettapasztalatok, mint a házassági/együttélési állapot, vagy készségek (pl. főzés), egy személy hiedelmei (pl. mint az organikus vagy GM /genetikailag módosított/ témákban), továbbá a felfogások, mint az egészséges étrend követésének megértett akadályai különösen fontosak lehetnek bizonyos egyéneknek.
  • Kulturális, vallási és gazdasági tényezők szintén korlátozzák választásunkat. Az oktatás, a nemzetiség, és a hozzáférhetőség, a láthatóság vagy a termékek árai fontos szerepet játszanak ételválasztásunkban.

Ezen tényezők sokasága illusztrálja, hogy az „egészséges táplálkozás”, ami a népegészségügyi kampányok célja, csak egyetlen egy a számos ételválasztással kapcsolatos tényezőből.

Az étellel kapcsolatos hozzáállás és szándék a változásra

A Fogyasztói Hozzáállás az Ételhez, a Táplálkozáshoz és Egészséghez Pán-Európai Felmérés azt találta, hogy az összes európai tagállamban az ételválasztásra ható, első öt tényező a következő: ’minőség/frissesség” (74%), „ár” (43%), „íz” (38%), „próbál egészségesen étkezni” (32%), és „amit a családom enni akar” (29%). Ezeket az átlagértékeket az európai tagállamok országról-országra jelentősen eltérő eredményeinek csoportosításával nyerték

A nőket, az idősebb, és a tanultabb alanyokat, egészségügyi szempontból különösen fontos figyelembe venni. A férfiak sokkal gyakrabban választották az „ízt” és a „megszokást” ételválasztásuk fő meghatározójának. Az „ár” úgy tűnt a munkanélküli, és a nyugdíjas alanyok számára a legfontosabb

Ugyanebben a vizsgálatban, a válaszadók 80%-a úgy írta le az egészséges táplálkozást (egyensúlyként és változatosságként meghatározva), mint ami azt sugallja, hogy a táplálkozással kapcsolatos üzeneteknek volt némi foganatja. Ez visszatükröződött a táplálkozási irányzatok némi javulásában. Azonban a táplálkozással kapcsolatos információk megértése nem szükségszerűen vezet cselekvéshez, szükség van a személyes szokás megváltoztatásának valódi szándékára is. Mégis, az étkezési szokások megváltoztatásának felismert szükségszerűsége az európaiak között alacsony, 71%-uk hiszi azt, hogy diétája máris kellően egészséges. Ez ismét felveti, hogy a táplálkozást/egészséges étkezést nem veszik igazán figyelembe az ételválasztásnál

Összefoglalás

Az, hogy mit esznek az emberek, nem csak egyéni preferenciákon múlik, hanem alapvetően szociális és kulturális körülmények szabályozzák. Különböző prioritásokkal rendelkező csoportok viselkedési változásának előidézéséhez, különböző stratégiák szükségesek. Ez egy kihívást jelentő helyzet az egészségügyi szakemberek számára. 

Hivatkozások

  • Cox, D.N., Anderson, A.S., Lean, M.E.J. & Mela, D.J. 1998. UK consumer attitudes, beliefs and barriers to increasing fruit and vegetable consumption. Public Health Nutr., 1(1): 61-68.
  • De Irala-Estevez J, Groth M, Johansson L, Oltersdorf U, Prattala R & Martinez-Gonzalez MA (2000) A systematic review of socioeconomic differences in food habits in Europe: consumption of fruit and vegetables. European Journal of Clinical Nutrition 54: 706-714.
  • European Journal of Clinical Nutrition (1997) June 51: Supplement 2:
  • Kearney M, Gibney MJ, Martinez JA, de Almeida MDV, Friebe D, Zunft HJF, Widhalm K & Kearney JM (1997) Perceived need to alter eating habits among representative samples of adults from all member states of the European Union. European Journal of Clinical Nutrition 51: S30-5.
  • Lennernas M, Fjellstrom C, Becker W, Giachetti I, Schmitt A, Remaut de Winter AM & Kearney M (1997) Influences on food choice perceived to be important by nationally-representative samples of adults in the European Union. European Journal of Clinical Nutrition 51: S8-S15.
  • Margetts BM, Martinez JA, Saba A, Holm L & Kearney M (1997) Definitions of ‘healthy’ eating: a pan-EU survey of consumer attitudes to food, nutrition and health. European Journal of Clinical Nutrition 51: S23-S29.
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése