Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 06/2001

Mikrobiológiai kereszt-szennyeződések

Food TodayA keresztszennyeződés annyit jelent, hogy a patogén (betegséget okozó) mikrobákat átvisszük a szennyezett élelmiszerekről (általában nyers) más ételekre közvetlen vagy közvetett formában. Legtöbb esetben ez az ételmérgezések kiváltó oka, azonban ezt könnyedén elkerülhetjük.

Az ételmérgezést patogén mikrobák vagy mikrobák által termelt toxinok fogyasztása okozza. A hányás és hasmenés akkor jelentkezik, amikor a mikroorganizmus toxint bocsát ki az ételben vagy akkor, amikor egy bizonyos szinten túl elszaporodik a bélben. Az a szint, amelynél a tünetek megjelennek mindenkinél eltérő, függ a kortól, egészségi állapottól és sok más tényezőtől.

A patogén mikrobák többé-kevésbé bárhol előfordulhatnak. Általánosságban elmondható, hogy azokban a nyers élelmiszerekben találhatók leginkább, melyeket főzéssel teszünk fogyasztásra alkalmassá, így például a húsokban, szárnyasokban, tojásban és zöldségekben. Általában ezekkel nincs is semmiféle probléma, ugyanis a főzéssel elpusztítjuk a veszélyes mikrobákat. A baj akkor van, ha kereszt-szennyezés történik, és a mikrobák átkerülnek a nyers élelmiszerekről a készételekre, mint például a sajtokra, salátákra, szendvicsekre stb. vagy a már elkészített ételekre. Egy példa arra, hogyan történhet kereszt-szennyeződés a hűtőben: például, ha egy nyershús leve rácsepeg a fogyasztásra szánt ételeinkre.

Mindazonáltal a mikrobák számos kevésbé nyilvánvaló úton-módon tudnak még felbukkanni. A mosatlan kezek, törölgetők, vágódeszkák vagy bármely konyhai eszköz, amely érintkezik nyers élelmiszerekkel, szintén rajta van a kockázati listán. Szerencsére egyszerű lépésekkel el tudjuk kerülni a kereszt-szennyeződéseket.

Először is mindig mossunk kezet, mielőtt neki állunk elkészíteni az ételeket vagy megfogtunk nyers alapanyagokat. A sebeket ragasszuk le vízálló sebtapasszal, és ne készítsünk ételeket, ha betegek vagyunk, vagy ha bőrfertőzésünk van. Ne felejtsük el, hogy a nyers élelmiszerek potenciális szennyező források és tároljuk őket elkülönítve a fogyasztásra kész ételektől. Például a hűtőszekrényben a nyers húsokat vagy csirkét tegyük a többi alá, és helyezzük tányérra az esetleges lé csöpögés elkerülése végett. Nem kivételek a bio vagy szabadon tenyésztett nyers alapanyagok sem. A kockázat ezeknél is ugyanakkora.

Soha ne használjuk ugyanazt a konyhai eszközt a nyers és a főzött ételek készítésénél. Ez elkerülheti a figyelmünket egy barbecue készítése közben. Használjunk elkülönített konyhai eszközöket és tányérokat a nyers és a főtt húsoknak. Ne dolgozzunk nyers zöldséggel olyan vágódeszkán, melyet előtte nyers hús előkészítésére használtunk. Jó ötlet, ha a vágódeszkát csak a húsok esetében használjuk. Minden konyhai eszközt használat után forró vízzel alaposan tisztítsunk meg.

Az általános tisztaság elengedhetetlen. A konyhai munkafelületeket rendszeresen tisztítsuk forró vízzel, tisztítószerrel, és a háziállatokat tartsuk távol. A mosogató rongyokat, törölgetőket és a kötényeket is gyakran mossuk ki magas hőfokon. Használat után hagyjuk száradni őket, hogy az esetlegesen előforduló mikrobák szaporodását megakadályozzuk. A felmosókat nyilvánvalóan elkülönítve kell tárolnunk és hasonlóképpen kezelnünk őket kezelnünk is. Ideális az evőeszközöket és az edényeket maguktól hagyni megszáradni, vagy mosogatógépet használni.

Végül, az antibakteriális vagy más tisztítószerek használata hatékonyan csökkentheti a kereszt-szennyeződés lehetőségét, de csupán ezek használata nem elegendő. Úgy kell tekinteni őket, mint egy védelmi rendszer részét és nem úgy, mint egy magát a tökéletes védelmet.

Kapcsolódó podcastok
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése