Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 04/1998

Fizikai aktivitás - séta a jobb életért

A Macarénára táncolni fél órán keresztül naponta, vagy egy 20 perces intenzív séta valószínűleg jotékonyabb hatással van az egészségünkre, mint az erőteljes gyakorlatok, állítja egy egészség megőrzési specialista.

A testsúly karbantartása egy idő után abban nyilvánul meg, hogy “az energia leadás megegyezik az energia bevitellel.” Ez azt jelenti, hogy a túlsúlyosság előfordulásának növekedését és az ezzel járó egészségi kockázatok emelkedését, a helytelen táplálkozás okozza, vagy a nem elegendő fizikai aktivitás. Vagy mindkettő. Egy tipikus európai étrend, mely kalóriatartalmának 40%-a zsírokból ered, és ez oda vezethet, hogy az ülő munkát végzők túleszik magukat. Ennek a kockázatnak a leküzdéséhez, inkább a szénhidrátokat kellene előnyben részesítenünk a zsírokkal szemben az étrendünkben. Továbbá valamilyen mennyiségben fizikai mozgás végzése is fontos.

A legtöbb ember irtózik a gyakorlatok gondolatától is. Előidézik az erőfeszítések és a fájdalom gondolatát. De a bizonyítékok azt mutatják, hogy ha mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást építünk be a napi rutinjaink közé, nagy változásokat fogunk tapasztalni, melyekhez ragaszkodunk majd. Az Egyesült Királyságban, Dick Cavill a londoni Egészségügyi Oktatási Hatóság munkatársa elmondta, hogy az elmúlt három éves “Aktívan az Életért” programban elsősorban a felnőtteket célozták meg, és a visszajelzések biztatóak.“ Egyszer, ha a tudatosságot elérjük, a következő lépés valós mozgásba konvertálni azt. A mérsékelt napi mozgás, mint például a táncolás, vagy a séta jobban vonzza az embereket, mint a többi világi sport. A titok annyi, hogy a mérsékelt fizikai aktivitást fenntartsuk inkább, minthogy elkezdjünk egy sportot, és utána abbahagyjuk azt.“

Mi a fizikai aktivitás?

A fizikai aktivitás definíció szerint az jelenti, hogy a teljes energiát mozgással használjuk fel. Nem csak sportokhoz kötött. A valóságban a tanulmányok azt mutatják, hogy nem szükséges keményen dolgozni ahhoz, hogy egészségünk szempontjából hasznos legyen, a domináns üzenet, melyet az egészség megőrzési specialisták hangsúlyoznak az, hogy a mérsékelt fizikai aktivitás, mint például egy intenzív séta, olyasmi, amit bárki megtehet, és jótékony hatással bírhat.

A felismerése érdekében, hogy a fizikai inaktivitás, mint az egészség fenyegetője elillant, az Európai kormányzat számos fizikai aktivitással kapcsolatos programot támogat. Eltérően az étkezési szokásoktól, a mozgás kultúrában hatalmas változások mentek végbe az európai lakosság körében az elmúlt évtizedben. Csak néhányan aktívak a munkájuk során annyira, ami elégséges ez egészséges szükségletekhez. Mivel az ülő munkát végző életmód elterjedése növekszik, így ezzel együtt az elhízás is növekvő tendenciát mutat Európában. Nemzeti felmérésék azt mutatják, hogy a lakosság csupán 20-30%-a aktív eléggé ahhoz, mely optimális az egészség szempontjából.

A fizikai aktivitás jótékony hatásai

Ha többet mozgunk, meglesznek az előnyei. Javítja a fizikai és szellemi egészségünket, és csökkenti az elhízás és a túlsúlyossággal összefüggő betegségek kockázatát. A kormányzatok, egészségügyi hatóságok, iskolák az iparral együttműködve, mindannyian fontos szerepet játszanak az egészséges és aktívabb életmód elterjesztésében a lakosság körében.
Hollandiában, Bat Coumans, a Holland Olimpiai Bizottság senior projekt vezetője részt vett egy hét éves projektben „A Hollandok Mozgásban” címmel, melynek során a fizikai aktivitást reklámozták. Coumans elmondása szerint: “ha az emberek többet mozognának, egészségesebbek lennének. És a fizikai aktivitásnak nem kell nagyon fárasztónak lennie.”

Minden korcsoport megérezné a mozgás jótékony hatását: a fiatalok, akik fejleszthetik, és fejleszteniük kellene az egészséges életmódi szokásokat, a középkorúak, akik elkerülhetnék az életmóddal kapcsolatos komoly problémákat, és az idősebbek, akik élvezhetnék a mobilitásukat, hajlékonyságukat és a koordinációt, és aktívabb szociális életet élhetnének. Egy napi intenzív séta elfogadható mennyisége a fizikai aktivitásnak, és a legtöbb ember képes elvégezni.

AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése