Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 07/2006

A rák illetve a szív-és érrendszeri megbetegedések étrendje és kockázata - az eddigi legnagyobb intervenciós vizsgálat eredményei

Food Today

A táplálkozási útmutató szerint mérsékelten kellene zsírt fogyasztanunk, sok gyümölcs, zöldség és gabonaféle beillesztésével étrendünkbe. Az eddigi legnagyobb intervenciós vizsgálat legfrissebb eredményei azonban nem mutatták ki az említett ajánlások kedvező hatásait a rákos-, illetve szív-és érrendszeri megbetegedésekre vonatkozóan. Vagy mégis? Valójában ennek az óriási tanulmánynak az értelmezése hajszálpontosságú, gondos értelmezést kíván.

A zsírfogyasztást ellenző, gyümölcs- és zöldségfogyasztást támogató koncepció

A tudósok régóta gyanítják, hogy a zsírok nagy mennyiségű fogyasztása növeli a mellrák kockázatát, melyet laboratóriumi vizsgálatok is alátámasztottak, továbbá embercsoportokon végzett megfigyelések azt mutatták, hogy a kevesebb zsírt fogyasztók körében alacsonyabb a betegségek megjelenésének száma. Más típusú- bár kevésbé összetett- vizsgálat ugyanerre a következtetésre jutott. Ehhez hasonlóan azt is feltételezik, hogy az alacsony zsírtartalmú és magas gyümölcsöt, zöldséget valamint élelmi rostot tartalmazó étrend védő hatású a kolorektális rákkal szemben. Bár az erre irányuló bizonyítékok igen szerények.

A magas zsírfogyasztás szívbetegségekre gyakorolt negatív hatása erősen bizonyított, ám ebben az esetben is a telített- illetve transzzsírok a bűnösek; a telítetlen zsírsavak, illetve az egyes halolajak viszont védő hatásúak.

Egy biztos választ keresve

Bár tengernyi bizonyíték igazolja az étrend kiemelt szerepét a rákos illetve szív-és érrendszeri megbetegedésekben, csupán néhányuk bizonyította annak okozati hatását ezen betegségekre. A legmeggyőzőbb bizonyítéknak a kontrolált intervenciós vizsgálatok bizonyultak, ahol az egyik csoport megváltoztatja étrendjét (ez az intervenciós csoport) míg egy másik nem változtat diétáján (ez utóbbi a kontroll csoport). Ez esetben bármely észlelhető hatás az intervenció eredménye lehet.

Ezért olyan jelentős a Women’s Health Initiative Dietary Modification (WHI) vizsgálat is.

Ez a kontrolált vizsgálat 8 éven át követett mintegy 48,835, 50 és 79 év közötti nőt. Az intervenciós csoport egy intenzív magatartásbeli változást eredményező programon vett részt. A csoport alapvető zsírbevitele az energiaszükséglet 38%-át tette ki. Az intervenció során ezt a bevitelt 25%-kal csökkentették (27-30%-ra) legkevesebb 6 évig, a kontroll csoporthoz viszonyítva. Továbbá ez a változtatás a bevitt zöldség- gyümölcs és gabonafélék bevitelének növekedéséhez is vezetett.

Közelebbről vizsgálva

A mellrák, kolorektális rák, valamint a szív-és érrendszeri betegségek- mint a szívkoszorúér betegségek (CHD) vagy a sztrók- aránya nem mutatott jelentős különbséget a két csoport esetén.

A szignifikáns statisztikai eredmények hiánya ellenére sem kellene azt a következtetést levonni, hogy az étrend nincs hatással az említett betegségekre.

A rák

Összességében a vizsgálat eredményei megegyeztek a régebbi bizonyítékokkal miszerint azoknál a nőknél, akiknek kezdetben magasabb a zsírbevitelük ám csökkentik annak mennyiségét az ajánlott zöldség- és gyümölcsbevitel érdekében, egyes melltumorok kockázata csökkenést mutatott. A kockázat csökkenése erősebb volt a mellrák esetében (és az intervenciós csoport szinte összes résztvevője esetében jelentős mértékű) mint a kolorektális rákot illetően. 

CHD

Azok a nők, akik csökkentették a telített zsírsavak bevitelét, mutatták a legnagyobb CHD rizikócsökkenést. A tanulmány következtetése- a CHD-t illetően- óvatossággal értékelhető, mivel a vizsgálat során végzett étrendi intervenciók nem teljesen felelnek meg a jelenlegi ajánlásoknak- például nem történt változtatás a telített zsírsavak bevitelét illetően a jótékony zsírok bevitelének növelése vagy megtartása mellett. Mindenesetre az eredmények megerősítik azt az alapvető magyarázatot, hogy a zsírfogyasztásban tett változtatások, melyek csökkent LDL koleszterinszintet eredményeznek, jó hatással vannak szívünkre.

A csekély hatás lehetséges oka

Az összes zsírbevitel mintegy 25 %-kal való csökkentése, valamint a zöldség- és gyümölcsbevitel egyharmaddal történő növelése figyelemre méltó étrendi beavatkozásnak számít. Ennek ellenére csupán a mellrák egyes típusainál, valamint a koszorúér betegségeknél figyeltek meg igen, ha nem elkeserítően enyhe hatásokat. Ennek oka egyes tápanyagok (mint pl. egyes zsírok) optimalizálásának hiánya is lehet, mely bizonyíthatná az étrendi változtatások jelentősebb hatásait. Egy másik ok lehet, hogy az étrend egészségre gyakorolt hatásai az évekkel felhalmozódnak és/vagy egyes étrendi minta nagyobb hatást fejthet ki az élet első szakaszában.

Referenciák

  1. Prentice RL et al. Low-Fat Dietary Pattern and Risk of Invasive Breast Cancer: The Women's Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial. JAMA. 2006;295:620-642.
  2. Beresford SAA et al. Low-Fat Dietary Pattern and Risk of Colorectal Cancer: The Women's Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial. JAMA. 2006;295:643-654.
  3. Howard BV et al. Low-Fat Dietary Pattern and Risk of Cardiovascular Disease: The Women's Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial. JAMA. 2006;295:655-666.
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése