Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 09/2001

A táplálkozás és az immunrendszer

Food TodayAz immunrendszerünk megvéd minket a különböző baktériumoktól, vírusoktól vagy más organizmusok okozta betegségektől. Nagyon hatékony, komplex védő rendszerről van szó. Vajon befolyásolják-e az immunrendszerünket az étkezési szokásaink ?

Az immunrendszer a betegséggel szembeni pajzsunk. Mivel az immunrendszerünk működése összetett folyamat, ezért nehéz meghatároznunk, hogy mennyire van hatással annak működésére táplálkozásunk. Azonban, kutatási eredmények meghatároztak néhány étrendi faktort, amely befolyásolja az emberi immunválaszt.

Úgy tűnik, hogy az energia bevitel jelentős hatással bír az immunaktivitásra. Az alultáplált emberek jobban ki vannak téve a fertőzéseknek. Testsúlycsökkentő diéták, amelyeknél kevesebb, mint napi 1200 kcal bevitel a megengedett, szintén csökkentik az immunfunkciókat. Ezért is erősen javasolt a drasztikus diéták elkerülése. Ha túl sok energiát viszünk be a szervezetünkbe, szintén megzavarhatja az immunrendszer védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. A túlsúly a fertőző betegségek arányának emelkedésével szoros összefüggésben áll. Továbbá a túlsúlyos emberek jobban ki vannak téve a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának, amit az immunfunkciók helytelen működésével hoznak összefüggésbe.

Az étrendünk zsír tartalmának csökkentése fontos a súlykontroll miatt, azonban jótékony hatással lehet az immunrendszerünk működésére is. Úgy tűnik, hogy a magas zsírtartalmú étrendek csökkentik az immunválaszokat és növelik a fertőzések kockázatát. Az étrendből származó zsír csökkentése növelheti az immunaktivitást. Ez nem csupán a fertőzésekre van hatással, hanem azokat az immunsejteket is erősíti, amelyek a daganatos sejtekkel szemben küzdenek. Azonban mindehhez nem elegendő csupán a zsírok csökkentése a táplálkozásban, fontos azok eredete is. Fontos, hogy olajos halak, magok, szója vagy lenolaj is szerepeljen az étrendünkben, mivel a különböző zsírsavakra megfelelő arányban van szükségünk.

A fermentált tejtermékek, mint például joghurt vagy kefir, rendszeres fogyasztása növelheti az immunvédelmet a bélben. A jelenlegi kutatások javasolják bizonyos baktériumok (amelyeket probiotikumoknak nevezünk) használatát a joghurtok készítéséhez, melyeknek jótékony hatása lehet az immunrendszerünkre. Például önkéntesek, akik minden nap egy speciális probiotikummal készített joghurtot fogyasztottak, nagyobb védekezőképességet mutattak az ételmérgezéseket okozó mikroorganizmusokkal szemben. A kérdésben azonban további kutatások szükségesek. Immunrendszerünk fenntartásához a szükséges vitaminok és nyomelemek állandó bevitele szükséges. Ez megvalósítható egy jól összeállított diétával, mely sok zöldség, gyümölcs és joghurt termékek rendszeres fogyasztásán alapszik. A mai napig a legtöbb tanulmány azt állítja, hogy az étrend kiegészítők nem stimulálják az immunválaszokat egészséges, megfelelően táplált egyedek esetében. Továbbá a jelenleg is folyó kutatások azt is kimutatták, hogy idősebbek esetében a multivitamin és ásványi anyag étrend kiegészítők javíthatják az immunitást (betegségekkel szembeni védekezőképességüket). 

Hivatkozások

  • NUTRITION AND IMMUNITY IN MAN by Lillian Langseth
    ILSI Europe Concise Monographs, 1999 International Life Sciences Institute
Kapcsolódó podcastok
Elhízás, Fogyókúra és testtömegkontroll, Dietary fibre
Nutrigenomika, Elhízás, Fogyókúra és testtömegkontroll
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése