Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 12/1999

Mit tegyünk, ha leáll a mélyhűtő

Food TodayA mélyhűtő fontos szerepet játszik a háztartásban. Ha leáll, számos lépést kell megtenni az élelmiszerbiztonsági problémák és a kellemetlen szagok megelőzése érdekében.

Ha valószínűleg 24 órán belűl működni fog, legjobb csukott ajtó mellett bennehagyni az élelmiszert. Ne nyissa ki az ajtót, azért, hogy ellenőrizze az élelmiszert – ez emeli a hőmérsékletet! Ha a mélyhűtő valószínűleg több mint egy napig nem fog működni, érdemes lehet az élelmiszert egy másik készülékbe átrakni.

A cselekvés folyamata a második napon attól függ, hogy mennyi élelmiszer van a mélyhűtőben. Ha tele van, az élelmiszer másnap is hideg marad. Ha kevesebb, mint feléig van tele egy fűtött helyiségben, az élelmiszer hamarosan olvadni és csöpögni kezd.

Ha már egyszer a fagyasztó működik, a következő probléma tartalmának megmentése. Általános szabály, hogy az élelmiszereket, amik órák óta kiolvadtak, nem szabad újra lefagyasztani, és lehet, hogy ki kell dobni. Néhány élelmiszer jobban ellenáll a kiolvadásnak, mint mások, ezért mindegyiket egyenként kell ellenőrizni.

A főtt ételeket és a kagylókat nem lehet újrafagyasztani, ezért ki kell dobni azokat, ha több mint három órán át voltak 5°C fölött. Az egyik módja, hogy ezt ellenőrizzük, ha összenyomjuk a kibontatlan csomagolást. Ha vannak jégkristályok, akkor a hőmérséklet 5°C alatti, ha nincsenek, dobjuk ki az élelmiszert.

A nyers hús, szárnyas és hal jobban ellenáll a kiolvadásnak, mint a főtt ételek. A nyers húsok, melyek maximum hat órát töltöttek 5°C fölötti hőmérsékleten, rendszerint megmenthetők, ha azonnal elfogyasztjuk azokat. A plusz biztonságért, a húst addig kell főzni, míg belső hőmérséklete el nem éri a 75°C-ot. A jégkristályokat tartalmazó nyers hús és szárnyas újrafagyasztható.

A gyümölcsök kevés minőségi károsodással túlélik a kiolvadást, és biztonsággal fogyaszthatók vagy főzhetők. A gyümölcsök újrafagyaszthatók, ha nem mutatják a romlás jeleit, míg a zöldségféléket csak akkor szabad újrafagyasztani, ha jelen vannak a jégkristályok. A pékáruk normális esetben több napig tarthatók szobahőmérsékleten, lefagyaszthatók, ha nincs jele penész növekedésének. A tejszínes-cukormázas-krémes bevonatú vagy töltetű pékárukat, pudingokat és jégkrémeket ki kell dobni.

Néha nem lehet tudni, hogy az élelmiszer mióta van kiolvadva. Ebben az esetben a legbiztonságosabb mindent kidobni.

A pszikrofil (hidegkedvelő) mikrobák sok változata lehet jelen a fagyasztókban, némelyik veszélyes, némelyik kellemetlen szagokat okoz.

Amikor a fagyasztót, vagy hűtőt kikapcsoljuk, a hőmérséklet emelkedése a mikrobák gyors szaporodását okozza. Az olvadó élelmiszerekből csöpögő folyadék beszivároghat a résekbe és megromolhat. Ennek következtében a berendezések bebüdösödnek. A hűtő-fagyasztó kombinált készülékekben a hűtő folyton újrafertőzheti a fagyasztót, fenntartva a szagot és az élelmiszermérgezés veszélyét.

A megoldás a hűtő és a fagyasztó alapos kitisztítása háztartási hipoklóros fehérítővel (hipóval), (a palack címkéjén szereplő utasítások szerint hígítva).

Fontos az új, tiszta anyag használata a felületek mosásánál, hogy megelőzzük azok milliónyi új mikrobával való újrafertőzését. A tisztítási folyamatot szódabikarbónás (nátrium bikarbonát) oldattal való öblítéssel kellene befejezni. A legtöbb esetben a penészes szagot az illékony zsírsavak okozzák, nátrium bikarbonáttal való reakciójuk megszünteti a szagokat, mivel nátriumsóik nem illékonyak.

A fagyasztó meghibásodása étel-, idő-, és pénzveszteséget jelenthet. A legjobb időpont eldönteni, hogy mihez kezdjünk vészhelyzetben, azt megelőzően van, mielőtt megtörténne.

Forrás

  • National Food Safety Database World-Wide Web Site. http://www.foodsafety.org
  • North Carolina Cooperative Extension Services. The Notebook of Food and Food Safety Information. 1997.
  • VanGarde, Shirley J. and Margy Woodburn. Food Preservation and Safety: Principles and Practice. Iowa State University Press, 1994.

AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése