Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 11/2003

Túlsúly gyermek - És felnöttkorban: Prevalencia és problémáknce: prevalence and problems

Food TodayA felnőttek körében a túlsúly járványa ma egy jelentős tényező a fejlett világban, és néhány fejlődő országban mind a morbiditásban, mind a mortalitásban. Habár a gyerekeknek kevesebb testtömeggel összefüggő problémája van, mint a felnőtteknek, a túlsúlyos gyerekeknek nagy a kockázata, hogy túlsúlyos serdülőkké és felnőttekké válnak, és ez által, az ehhez kapcsolódó egészségügyi problémákra is. Ebből az okból a fiatalok körében a túlsúly egyre inkább népegészségügyi prioritást kap.

Jelentős figyelem irányult az elmúlt évszázadban, a felnőttkori elhízás előfordulási gyakoriságára és kockázatára. Ami ma egyre növeli a nagymértékű érdeklődést az orvosi sajtóban az az, hogy a gyermekkori és serdülőkori elhízás prevalenciája globálisan egyre nő. Az európai országok többségében a 10 éves lányok és fiúk körében a túlsúly és az elhízás prevalenciája nagyobb, mint 10 %. Még nagyobb aggodalomra ad okot, hogy számos országban ez az érték 30 % feletti, mint például Görögországban, Olaszországban vagy Máltán 1,2. Az is világos, hogy lényeges földrajzi változatosságok vannak a prevalenciában a kelet- és észak-európai országokban, ahol különösen magas szinteket mértek.

A gyermekkori túlsúly és elhízás meghatározása különbözik a járványtani vizsgálatok között, amely nehézzé teszi a kereszt-nemzeti prevalencia adatok összehasonlítását. Újabban a Nemzetközi Elhízásügyi Különítmény, amely a Nemzetközi Elhízástudományi Társaság egy bizottsága, nemzetközi szakértőinek egy csoportja új standardokat hozott létre gyerekek vizsgálatára, amely egyszerűsíteni fogja a gyermekkori elhízási statisztikák összehasonítását és hozzá fog járulni a jövőbeni felügyelethez 3.

Még mindig jelentős a vita a növekedés okaival kapcsolatban. A genetikai tényezőknek nagy hatása lehet az egyéni elhízásra való hajlamra, azonban a genetika önmagában nem magyarázza az elmúlt években a gyermekek körében megfigyelt elhízás drámai növekedését. Más magyarázatot keresve a szakértők figyelme a klasszikus energia-egyensúly egyenlet felé fordul. Vajon a gyermekek által elfogyasztott energiamennyiség egyensúlyban a fizikai aktivitásukkal? A gyermekkori elhízás, csakúgy, mint a felnőttkori, az elfogyasztott és felhasznált kalóriák közötti egyensúlytalanság következménye, olyan egyensúlytalanságé, amelyet a szociális tényezők összetett halmazában lezajlott alapvető változások eredményeztek, amely befolyásolja, hogyan esznek, mozognak és játszanak a gyerekek. Az elhízott gyerekeknek csak kis százaléka tulajdoníthatja csak a problémáit endokrinológiai zavaroknak vagy más alapvető fizikai problémának.

Korábban azt feltételezték, hogy a gyerekkori túlsúly jóindulatú, egy kövér gyerek egészséges gyereket jelentett. Ma már világos, hogy számos közvetlen és késleltetett problémával jár együtt a gyermekkori elhízás. (1. táblázat)

A fizikai és érzelmi problémák gyermekkori növekedését leszámítva, longitudinális vizsgálatok bemutatták, hogy a tizenévesek elhízása erős előjelzője a felnőttkori elhízásnak, különösen, ha a szülők is elhízottak. Az elhízás az élet korábbi szakaszaiban is megjelenik, nem csak nagyobb egészségügyi kockázatot, hanem nagyobb szociális és gazdasági problémákat is okozva.

Táblázat 1: A gyermekkori elhízás lehetséges szövődményei

Overall
Korai fizikai problémák 2-es típusú cukorbetegség, korai serdülőkor, alvási apnoe, májproblémák, magas vérnyomás, vérzsírszint-eltérések (triglicerid és koleszterin), artériás változások, epekő, lúdtalp
Korai pszichológiai problémák Negatív énkép, alacsony önértékelés, szociális stigma
A felnőttkori elhízás és az általa okozott fizikai, szociális, pszichológiai problémák megnövekedett kockázata Korai megjelenésű szív- és érrendszeri rendellenességek, metabolikus szindróma

Hivatkozás: Ebbeling et al., Lancet 2002

Mindezen okok miatt a gyermekkori túlsúly incidencia-növekedés megállítása a népegészségügyi prioritása.

Ahogyan a felnőttkori túlsúlynál is, sokkal hatásosabb lenne megelőzni azt, mintsem az állapottal való küzdelem. Egy későbbi cikkben a megelőzés módszereit és a várható eredményeket tekintjük át.

Hivatkozások

  • Eufic-site: EU Initiatives - HELENA / IDEFICS
  • IOTF (www.iotf.org/childhood/euappendix.htm)
  • Livingstone MBE. 2000. Epidemiology of childhood obesity in Europe. European Journal of Pediatrics 159 (Suppl. 1): s14-s34.
  • Reilly JJ, Dorosty AR, Emmett PM. 1999. Prevalence of overweight and obesity in British children: cohort study British Medical Journal. 319: 1039.
  • Ebbeling CB, Pawlak DB, Ludwig DS (2002). Childhood obesity: public-health crisis, common sense cure. Lancet, 360: 473-82.
  • Fruhbeck G. 2000. Childhood obesity: time for action, not complacency. British Medical Journal 320: 328-329.
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 20/09/2016
Az összes találat megtekintése