Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 06/1998

A változatosság az élet kapocsa

Food TodayA biodiverzitás illetve genetikai változtatás alapvető bolygónk egészségéhez valamint társadalmunk jólétéhez. Akkor is, ha egy morális vagy egy gazdasági kérdésnek tartjuk, jelentőssége mindenek fölött való.

Az evolúció történelme során egyes fajok folyamatos sebeséggel kihaltak, ám a biodiverzitásnak eme veszteségét a genetikai mutáció illetve a természeti szelekció mindig egyensúlyba hozta. Ám a modern világban, egy olyan helyzetet értünk el, amiben a fajok kihalása messze felülmúlja az evolúció növekedésének sebességét.

A biotechnológia megjelenése megoldást kínál számos jelenlegi, illetve jövőbeni, biodiverzitást érintő problémára. A különböző növényfajok génjei közötti áramlás lehetővé tétele, például az állatvilág és a mikroorgamiznusok esetében, nagymértékben növeli a növénytermesztők számára elérhető genetikai forrásokat. A rekombináns DNS technológiát kísérő technikák a természetvédőknek azt is lehetővé teszi, hogy a létező genetikai forrásokat sokkal gyorsabban és alaposabban jellemezzék. A mezőgazdaság kezdete óta, a gazdák előnyt élveztek a genetikai forrásokból, amik mostanság már világszerte szabadon elérhetővé váltak.

Néhány növénytől való jelentős függőség

A nemzetek virágzása kezdetben a mezőgazdaság sikeres fejlődésére épült, ami emiatt a megfelelő genetikai nyersanyagoktól függött.

Mára, a becsült negyedmillió virágzó növényfajból, körülbelül 500-at használnak emberi fogyasztásra és csupán három faj (rizs, búza és kukorica) teszi ki a növényekből származó tápanyagok mintegy 60%-át. Elkeserítő e kevés növényi fajtól való kiemelkedő függőség, mivel a genetikai variációk, melyek ezekre a fajokra vonatkoznak, a növénytermesztők kiválasztóprogramja által kudarcba fulladnak. Veszély áll fent, hogy ezek a növények nem fogják megőrizni megfelelő genetikai variációjukat, amely képessé teszi őket a környezeti változásokhoz való alkalmazkodásra.

Annak érdekében, hogy egy előnyösebb terményt hozzanak létre, amik például ellenállnak a kártevőknek és betegségeknek, vagy toleránsabbak a sótartalommal és szárazsággal szemben, vagy kevesebb a talaj tápanyagai iránti szükségletük, a növénytermesztők hagyományosan a kézenfekvő genetikai állományban bizakodtak a vad fajok, valamint hagyományos változatok olyan széles skálájából merítve, amilyenből csak lehetséges. A biotechnológia alternatív megoldásokat ajánlhat néhány problémára, ám a genetikai változatosság megőrzésére vonatkozó erőfeszítések alapvető fontosságúak, és szükség van a források biztonságára, valamint hozzáférhetőségük biztosítására illetve az erre vonatkozó megfelelő információkra mindenkinek, aki csak szeretné. Az összes elérhető konzervációs módszert a helyszínen, a farmon valamint a génbankokban, üzembe kell helyezni. Továbbá a helyi változatokra valamint vad növényekre vonatkozó tradícionális ismereteket és felhasználásukat is be kell iktatni.

AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 26/08/2016
Az összes találat megtekintése