Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 06/2006

A vízháztartás egyensúlya, folyadékok valamint a megfelelő hidratáció fontossága

Food TodayA víz elengedhetetlen az élethez, továbbá a hidratáció fenntartása fontos fizikai- és szellemi teljesítőképességünk szempontjából. Az emberi test főként vízből áll. A test víztartalma az évekkel csökken, a csecsemőkben lévő 75%-ról, a felnőttekben lévő 60%-os értékre. Bár mintegy 50 napig elélhetnénk étel nélkül, víz nélkül egy-két napot élnénk túl még hideg időben is. Az emberek általában elegendő vizet isznak, de egyes korcsoportoknál, mint az idősek esetében, vagy mozgás közben a folyadékfelvétel kritikussá válhat.

A napi folyadékveszteség

A víz testünkből bőrünkön illetve légzésünk során állandó jelleggel távozik, ami 700ml-es átlagmennyiséget jelent naponta. További 100ml-t veszítünk a széklettel, 1,5 litert vizelet formájában illetve 200ml használódik fel normál verítékezés során. Így még ha mérsékelt időjárásban élünk és lélegzünk is, átlagosan 2,5 literre van szükségünk. Az edzés vagy hőmérséklet-emelkedés megnövekedett verejtékezést, vízvesztést, s ezáltal vízszükségletet is jelent. Betegség és hasmenés esetén szintén jelentőssé válik a vízvesztés.

A dehidratáció következményei

A dehidratáció fejfájást, fáradtságot, valamint koncentrációvesztést okozhat. A probléma különösen az évekkel hozható kapcsolatba, mivel a felnőttek kevésbé érzékenyek az enyhe dehidratációra, kevesebbet isznak és tovább tart visszanyerni hidratáltságukat. A szellemi teljesítőképesség romlása már az enyhén dehidratált fiatal felnőtteknél is előfordulhat. A gyermekek több vizet vesztenek a verejtékezés során, hogy lehűtsék testüket, így esetükben fontos felügyelni, hogy eleget igyanak a forróságban.

Elegendő ivás a hidratáltság fenntartásához

Eleget kellene innunk ahhoz, hogy ellensúlyozzuk folyadékveszteségünket. Az anyagcsere-folyamatok során kb. 250ml vízhez, míg a táplálékok által további 750ml-hez jutunk. Ez azt jelenti, hogy a fennmaradó 1,5 litert folyadékból kell pótolnunk.

Minden víztartalmú ital hozzájárul a hidratációhoz szükséges mennyiséghez, beleértve a gyümölcsleveket, üdítőket, teát, kávét, higított alkoholos italokat, mint a sört úgy, mint a víz maga is. Kimutatták, hogy az italok ízletessége fontos, ha magas a folyadékszükséglet.

Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy egy csésze kávéra, teára vagy kólára vonatkoztatott koffeinmennyiségnek még nincs dehidráló hatása, így a szakemberek elismerik, hogy a normál koffeintartalmú italok is hozzájárulhatnak az összes folyadékszükséglethez. Azonban azok az italok, melyek alkoholmennyisége meghaladja a 10%-ot, mint például a legtöbb bor, valóban folyadékvesztést eredményeznek.

Mi történik akkor, mikor forróságban edzünk?

Mozgás közben testünk a folyadék bőrünkön keresztüli elpárologtatásával –izzadással- hűti magát, így többet kell innunk ahhoz, hogy elkerüljük a dehidratációt. Hideg vagy mérsékelt időben egy fiatal szervezet víz formájában gyakran 2%-nyi testtömeg-vesztést is tolerál anélkül, hogy romlana a fizikai teljesítmény, ám forróságban ez a mennyiségű folyadékveszteség már veszélyezteti a teljesítményt, továbbá hőbetegséget is eredményezhet. A testtömeg 5%-ának elvesztése a munkateljesítményt mintegy 30%-kal csökkentheti. Számos vizsgálat bizonyította, hogy a hidratáltság fenntartása állóképességi sport végzése előtt valamint közben különböző helyzetekben is hatásos a teljesítmény növelésében.

A só serkenti a víz felszívódását, valamint segít annak megőrzésében sportolás közben s után

Nátrium (só) hozzáadásával az italok serkentik a szénhidrátok felszívódását, ami fokozza a vízfelvételt. A verejtékezéssel elvesztett só pótlásával segíthetünk megőrizni a vértérfogatot. Ha nagy mennyiségű vizet fogyasztunk el önmagában egy forróságban végzett hosszas edzés alatt, valamint után, az a testfolyadék hígulását okozhatja, mely a folyadék vizeletként történő, nagy mennyiségű elvesztésében nyilvánul meg. Ez azt is jelenti, hogy a hidratáció nem áll helyre valamint az alacsony nátriummennyiség görcsöket és kimerültséget is okozhat. Ahhoz, hogy ez elkerülhető legyen, az italoknak nátriumot kellene tartalmazniuk (mint azokban a sportitalokban, amelyek értékei az emberi test folyadék-összetételével megegyezők) vagy a vizet táplálékkal együtt kellene fogyasztani.

Irodalomjegyzék
  1. nstitute of Medicine (2004). Dietary reference intakes for water, potassium, sodium, chloride, and sulfate. Washington, The National Academies Press.
  2. Maughan, R. J. and J. Griffin (2003). Caffeine ingestion and fluid balance: a review. Journal of Human Nutrition and Dietetics 16: 411-420.
  3. Shirreffs, S. M. (2005). The importance of good hydration for work and exercise performance." Nutrition Reviews 63: S14-21.
  4. Shirreffs, S. M., S. Cheuvront, et al. (2004). Fluid and electrolyte needs for the preparation and recovery from training and competition. Journal of Sports Sciences 22: 57-63.
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése