Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.Spotlight on... Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO)

Római központjával a FAO egy másik fontos EN szervezet. A FAO mandátuma kiterjed a táplálkozási szint javítására, a mezőgazdasági termelékenység fejlesztésére, a vidéki népesség életminőségének javítására, és a világgazdaság növekedéséhez való hozzájárulására. Semleges fórum szerepét is betölti, ahol a különböző országok megvitathatják a nemzetközi politikát és megtárgyalhatják az egyezményeket.

A FAO-n belül nyolc részleg működik. Az élelmiszerbiztonság és az élelmezés a Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Részleghez tartozik. Bár a FAO az élelmiszerekkel kapcsolatos témakörök széles tartományát lefedi, pl.: élelmiszer-összetétel, adalékanyagok, táplálkozási oktatás, kockázatbecslés és minőségbiztosítás; a hangsúly azon országok segítésén van, ahol az élelmezés biztonsága gyakran veszélyeztetett. Ezért a FAO munkája átöleli a WHO feladatát, amely az alultápláltság rizikójának meghatározására irányul és a helyi politikákat mozgosítja, hogy az élelmiszerbiztonságot fejlesszék. Mindamellett a FAO speciális szaktudással bír az élelmiszertermelésben, az állati- és növényi betegségek ellenőrzésében, és az állat- és növénykereskedelem területén.

A FAO számos webalapú portált támogat, ahol a különféle országokból származó emberek hozzáférhetnek az élelmiszerekkel kapcsolatos információkhoz. A FAOLEX adatbázisa nemzeti törvények és szabályozások gyűjteménye élelmiszerekről, mezőgazdaságról, és megújuló természeti erőforrásokról. Az Élelmiszerbiztonság és Táplálkozás Globális Fóruma elősegíti öt kontinens 300 élelmezési és táplálkozási szakértője közötti tudáscserét. Az Élelmiszerbiztonsági, Állat- és Növényegészségügyi nemzetközi portál a hivatalos nemzetközi és nemzeti standardokhoz és törvényekhez való egyetlen hozzáférési pontként könnyíti meg a kereskedelmet és az élelmiszerbiztonságot. A FAO statisztikai adatbázisai értékes és gyakran használt információforrások, amikor az élelmiszerfogyasztási trendek időszerűen, és a különböző országok között kerülnek összehasonlításra.

A FAO egyéb tevékenységei magukba foglalják az élelmiszer-összetételi táblázatok megjelentetését (pl.: ázsiai és afrikai élelmiszerek) és a WHO-val együttműködve tudományos ajánlásokat publikálnak az élelmiszerekről és a táplálkozásról (pl.: energia és mikrotápanyag szükségletek). Végül a FAO ad otthont a Codex Alimentarius Bizottságnak. 1

A Közös FAO/WHO Élelmiszer-adalékanyag Szakértői Bizottság (JECFA), egy nemzetközi tudományos szakértői bizottság, amelyet a két EN szervezet közösen igazgat. Ez a bizottság 1956-óta évente kétszer ül össze, kezdetben azért, hogy értékeljék az élelmiszer-adalékanyagok biztonságosságát. Napjainkban feladatai közé tartozik az élelmiszerekben lévő szennyezőanyagok, természetesen előforduló mérgező anyagok, és az állatgyógyászati szermaradványok vizsgálata.

AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 26/09/2016
Az összes találat megtekintése