Kattintson ide az EUFIC kezdőlap felkereséséhez.
Élelmiszerbiztonság- És Minőség
Élelmiszertechnológia
Food Risk Communication
Táplálkozás
Egészség És Életmód
Étrendfüggő Betegségek
Felhasználói vélemények
(Csak angolul)
Gondolatok az ételekről
(Csak angolul)
EU kezdeményezések
(Részben lefordított)
Reflektorfényben
Energiaegyensúly
Médiaközpont

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.FOOD TODAY 02/2003

A Fókusz Eltolódása a Szájegészségben

Food TodayÁllandó jeleggel csökkent a fogszuvasodás (dentális caries) előfordulása gyermekek valamint serdülők körében a legtöbb európai országban az elmúlt három évtizedben annak ellenére, hogy a cukor átlagos bevitele meglehetősen stagnál. Tehát milyen tényezők a felelősek e pozitív tendenciáért? Úgy tűnik, hogy ez a kedvezőbb szájhigiéniának (több fogmosás valamint a fogselyem használata) és a fluornak köszönhető.

Fogszuvasodás

Fogszuvasodás akkor alakul ki, ha számos tényező egy időben fordul elő. Először is kell lennie egy olyan fognak, amely fogékony a szuvasodásra. Másodszor kell lennie egy dentális plakknak pl. egy baktériumnak, amely a szénhidrátokat lebontva savakat termel, amik rongálják a fogzománcot, és végül szénhidrátnak is jelen kell lennie, amit a baktérium le tud bontani. Ezen túl elegendő időnek is kell lennie a demineralizációra (a fogzománc feloldódása) valamint elégtelen időnek a test természetes védőmechanizusához, ami remineralizálja a fogat és kijavítja a roncsolást.

A tényezők mindegyikére befolyással vannak más tényezők is. Például a fluor segíti a remineralizációt és átalakítja a fog szerkezetét. A végső hatása az, hogy a fog felszíne kevésbé lesz fogékony a szuvasodásra. Az evés gyakorisága is fontos szempont, mivel minél gyakoribb az ételfogyasztás, annál gyakrabban van esélye a baktériumnak a fermentálásra. A nyálnak szerepe van a sav semlegesítésében, a remineralizációhoz szükséges ásványi anyagok biztosításában valamint segít minél hamarabb eltávolítani az ételt a szájból.

Étrendi tényezők

Az étrendnek, a fogszuvasodás kialakulására vonatkozó hatása nem olyan magától érthetődő, mint ahogy azt sok ember hiszi. Miközben a szénhidrátbevitel és fogszuvasodás kapcsolatát tisztán kimutatták, a bevitt cukor és fogszuvasodás közti direkt összefüggés mára a legtöbb európai országban igen gyenge. Sok ember például relatívan nagy mennyiségű cukrot fogyaszt állandó jelleggel, mégis csupán kis mértékű fogszuvasodással rendelkezik.

Egy dán vizsgálat azt találta, hogy a fogszuvasodás szempontjából fontosabb tényező az az idő, ameddig az étel a szájban és körülötte tartózkodik, mint az étel cukortartalma. A kutatók összehasonlították a cukoroldatokat az ételekkel és sznekkekkel, és azt találták, hogy azok a szénhidráttartalmú ételek, melyek hajlamosak a fogakra és köréjük rakódni, nagyobb valószínűséggel okoznak fogszuvasodást, mint a cukoroldatok. Ezek az ételek nem feltétlenül azokat jelentik, amiket mi „ragadósnak” gondolunk, mint a karamellás cukrok, amik gyorsabban ki is ürülnek a szájból, mint néhány keményítőtartalmú étel.

A cukor és cukortartalmú ételek fogszuvasodásban játszott elsődleges szerepének nyomatékossága is megváltozott. Mára köztudott, hogy számos egyéb szénhidráttartalmú étel, melyet hagyományosan „fogbarátnak” hittek, mint például a kenyér, is hozzájárulhat a fogszuvasodáshoz. Példának okáért a keményítőtartalmú ételek (mint a kenyér) a plakk baktériumának savtermeléséhez vezetnek, valamint az összes gyümölcs is okozhat fogszuvasodást, bár továbbra is ajánlatos fogyasztásuk az élvezet és egészséges hatásuk miatt.

A tudósok ma úgy vélik, hogy a diéta fogszuvasodásban játszott szerepe kevésbé köthető magához a diétához, ám sokkal inkább az egyéni viselkedéshez. A megfelelő szájhigiénia és fluor, különösképp a fluortartalmú fogkrémek használatával, csökkentették az étrend fogszuvasodásban játszott szerepét. Azonban azokban az országokban, ahol a fluor tartalmú fogkrém nem elterjedt, a szénhidráttartalmú ételek gyakori fogyasztása még mindig fontos tényezője a fogszuvasodásnak.

Az étrendi fluor fő forrása olyan víz fogyasztása, melynek fluortartalma 0,05 és 14 ppm között van. A fluor az ételféleségek mindegyikében előfordul; leggazdagabb forrásai a tea, valamint a csontjával együtt fogyasztott tengeri halak (mint pl. az ajóka).

A fogszuvasodás megelőzése

A megfelelő szájhigiéniát valamint fluor használatát vélik a fogszuvasodás megelőzésében részt vevő fő faktoroknak. Az alábbi ötletek további tanácsokat adnak fogaik szuvasodásmentességéhez.
Kezdje korán a szájápolást - kezdje el mosni fogát, amint az első babafogak előtörnek. Ne tegye szokássá, hogy a csecsemők egy üveg tejet, tápszert, gyümölcslevet vagy édesített üdítőt iszogatva aludjanak el. A cukrok hosszú ideig maradnak a fogakon, így „cumisüveg fogszuvasodáshoz” vezethetnek.

  • Fogait fluorizált fogkrémmel tisztítsa napi kétszer és a fogak körüi részt is tisztítsa napi egy alkalommal fogselyemmel vagy fogpiszkálóval. Ne egyen fogmosás után lefekvéskor, mivel a nyáltermelés csökken alvás közben.
  • A cukormentes rágógumi „fogbarátnak” bizonyul, mivel segít a nyáltermelés fokozásában és az ételhulladék szájból történő eltávolításában. 
  • Számít, hogy milyen gyakran eszik és iszik. Hagyjon időt a nyáltermelésre két evés között, hogy a savak semlegesítődhessenek. Ne rágcsáljon ételt vagy szürcsöljön italokat folyamatosan.
  • Az étrendi ajánlásnak megfelelő étrendi praktikákon kellene alapulnia az általános egészséges táplálkozással megegyezően.

Irodalomjegyzék

  • Van Loveren C., Diet and Dental Caries: cariogenicity may depend more on oral hygiene using fluorides than on diet or type of carbohydrates. Eur. J. Paed. Dentistry, June 2000, 1 (2)
  • Nutrition, Diet and Oral Health for the 21st Century. Inter Dental J., 6/01, Suppl.
  • Konig, KG. Diet and Oral Health. Inter. Dental J., 2000, 50, 162-174

MELYIK TÍPUSÚ SZÉNHIDRÁTOK VEZETHETNEK FOGSZUVASODÁSHOZ?

A „Külső” és a „Belső” cukrok vitája
Sok ember számára zavaros a szénhidrátok azon típusai, melyeket a baktériumok fermentálhatnak - ezzel fogszuvasodást okozva. Néhány tudós tovább bonyolította a képet azzal, hogy „külső” és „belső” cukrokra osztotta őket. A belső cukrok azok, melyek természetesen vannak jelen egy étel sejtszerkezetében, ilyenek találhatóak a gyümölcsökben és zöldségekben.
Külső cukroknak nevezzük azokat, amelyek szabadon vannak jelen az ételben vagy hozzáadottak. Ez a csoport tovább lett osztva tejcukorrá (laktóz) és nem tej eredetű külső cukorra, amik a gyümölcslevek, méz, hozzáadott cukrok. Vizsgálatok kimutatták, hogy a baktériumok a külső és belső cukrokat is képesek fermentálni, tehát minden szénhidráttartalmú étel hozzájárulhat a fogszuvasodáshoz. Egy egészséges, élvezetes étrend megfelelő szájhigiéniával párosítva a legjobb mód a fogak megvédésére valamint az általános egészség elősegítésére.

Kapcsolódó podcastok
Dietary fibre, Fogyókúra és testtömegkontroll, Elhízás, Szénhidrátok
Zsírok, Ételválasztás, Healthy eating, Cukor, Só, Rost, Fogyókúra és testtömegkontroll
AZ EUFIC-RÓL
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) egy olyan non-profit szervezet, amely az élelmiszerbiztonság és –minőség, valamint az egészség és táplálkozás kapcsolatáról nyújt tudományon alapuló információkat a médiának, egészség- és táplálkozásügyi szakembereknek, oktatóknak, valamint a közvéleményt formáló személyeknek közérthető formában.

Részletek
A webhely utolsó frissítésének dátuma: 24/08/2016
Az összes találat megtekintése